Alkol, beyninizdeki dopamin seviyelerini yükselterek, sizi harika hissettirdiğini düşündürür (ya da duygusal olarak zor bir şeyin üstesinden gelmek için içiyorsanız).
'Alkol tüm merkezi sinir sistemini baskılıyor'
Böylelikle kişi Gaba salgılandığında kendini rahatlamış hissediyor. Alkol aynı zamanda vücutta dopamin hormonunun salgılanmasına da neden oluyor.
Özellikle stresli günlerde ya da gerginlik içeren durumlarda bir iki kadeh içki tüketmek sakinleşebilmek açısından kişiye cazip gelebilir.
Alkol ve Sorunları Damar düz kasını gevşetir, kalp atım sayısı üzerindeki etkisi doza göre değişir, kalp kasının kasılmasını azaltır.
Alkolün yaygın olarak bir depresan olduğu biliniyor, yani genellikle beyindeki sinirsel aktiviteyi bastırır. Alkol sinirsel aktiviteyi engelleyen beyin kimyasallarının ve uyarıcı beyin kimyasallarının etkilerini engelleyerek beyin aktivitesini azaltan bir darbe yaratır.
İlgili 28 soru bulundu
Beyninizdeki dopamin seviyelerini arttırarak, alkol sizi gerçekten harika hissettirdiğini düşünerek sizi uyarır. Alkol aynı şekilde beyninizin “fayda merkezi” nde dopamin salınımını artırır.
Alkol kullanımı beyin işlevlerini azaltır, hafızayı zayıflatır, denge bozukluklarına ve bunamaya yol açar. Yapılan birçok araştırma yüksek miktarda olmasa bile düzenli alkol kullanımının bunamayı tetiklediğini göstermektedir.
21 ülkeden 30 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, yüksek alkollü içkiler insanı öfkeli ve ağlamaklı yapabiliyor. Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Rahatlatıcı içkiler ise kırmızı şarap ve bira.
Kırmızı şarap ve bira ise insanları rahatlatıyor. Araştırma kapsamında 18-34 yaş aralığındaki katılımcılara bira, şarap ve sert içkiler verildi ve ne hissettikleri soruldu. Araştırmada öne çıkan bulgular şöyle: Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha fazla uyku getiriyor.
En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
Çok ağır anksiyete krizleri yaşayan panik bozukluklu hastalar, bu panik atakları yaşamamak için her çareye baş vurabilirler. Bu çarelerden biri de alkoldür.
Amerikan Tarım Bakanlığı'na göre halen erkeklerde günde iki üniteden az, kadınlarda ise bir üniteden az alkol tüketmenin kalp rahatsızlığı yaratma riski düşük olarak kabul ediliyor.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre alkol mutlu yüzleri daha hızlı fark etmemizi sağlıyor ve cinsel konulardaki cesaretimizi artırıyor. Sosyal ortamların vazgeçilmez içeceklerinden olan alkol geçmiş zamanlardan beri kimi zaman keyif verici, sakinleştirici kimi zaman da tıbbi amaçlı kullanılan bir madde olmuştur.
1 gram alkol 7 kilokalorilik bir enerji verir. Bu enerji 1 gram karbonhidratın veya 1 gram proteinin yaklaşık 2 katıdır. Alkollü içeceklerin etiketlerinde içeriğindeki alkol miktarı yazılıdır.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
Araştırma ekibi, uykudan önce rahatlamak amacıyla bir bardak şarap veya viski ya da bir şişe bira içilmesinin uykumuzu iyileştirdiği bilgisinin yanlış olduğunu vurguluyor. Dr. Robbins, "Alkol tüketimi uykuya dalmanıza yardımcı olabilir ancak o gece dinlenme kalitesini çok büyük oranda azaltır" diyor.
Stress ile savaşır
Stress insan vücuduna çok geniş ölçeklerde zararlar vermekte, neyse ki bununla baş edebileceğimiz bir kadeh viskimiz var. Viski endişe ve stresi azaltarak, sinirlerinizi rahatlatıyor. Vücudunuzda ki dolaşımı hızlandırır, tüm organlara taze ve oksijenle dolu kan hücreleri gönderir.
Öncelikle alkolizm beyin hücrelerinin ölümünü hızlandırarak atrofi dediğimiz küçülmeye neden olur. Hatta bu daha ileriki zamanlarda özel bir demans türü olan “Alkolizme Bağlı Demans”a dönüşür. Beyin hücre ölümünün hızlı gerçekleşmesi beyinin bir bütün olarak iletişimde çalışmasının aksamasına neden olur.
Alkol, kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine sebep olur. MİDE: Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olan etmenler arasında ilk sıralarda yer alır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına neden olur.
Alkol kullanan kişinin cilt damarları genişlemekte ve vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmaktadır. Bu durum vücutta ısı kaybına neden olmaktadır.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Haftada üç-dört kez bir-iki bardak alkol alan kişilerde kalp krizi riskinin daha düşük olduğu görüldü. Bunun, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü, diyabet riskini gösteren hemoglobin A1c ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojen üzerinde alkolün yararlı etkilerinden kaynaklandığı sonucuna varıldı.
Dünya Sağlık Örgütü alkol bağımlısını “uzun süre ve alışılmışın dışında alkol alan, alkole bağlı ruhsal-bedensel-toplumsal sağlığı bozulan, buna karşın durumunu değerlendiremeyen; değerlendirse bile alkol alma isteğini durduramayan, tedaviye gereksinimi olan bir hasta” olarak tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri