Gebelik meydana geldikten sonra adet görülmez, ancak kanama olabilir. Bu kanamalar gebeliğin başlangıcında oluşan implantasyon kanaması adı altında, lekelenme şeklinde embriyonun rahme yerleşmesine bağlı olarak görülebilir. Çoğu anne adayı da bu kanamaları adet kanamalarıyla bağdaştırmaktadır.
Hamileliğin ilk haftasında tipik olarak kanama görülmez. Ancak bazı kadınlar, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmeye başladığı implantasyon kanamasını yaşayabilirler. Bu kanama, genellikle hafif ve pembe veya kahverengi renkte olur ve adet kanamasından farklıdır. Ancak çoğu kadın bu dönemde herhangi bir kanama yaşamaz.
Yerleşme kanaması rengi kahverengi veya pembe olarak gözlenebilir. Adet döneminin başlamasına kısa bir süre kala görülen kanamalara benzer şekilde gerçekleşen bu durum lekelenme şeklinde gerçekleşir. Hamilelik sürecinin başlangıcında görülen bu durum devam ederken yoğun ve uzun süren bir kanama beklenmez.
Hamilelikte üstüne görmenin bilimsel adı da yerleşme kanaması olarak bilinir. Bu terim halk arasında üstüne görme olarak kullanılır. Yerleşme kanaması yaşayan kadınlarda gebelik olduğu anlaşılmaz. Tüp bebek tedavisinde başlayan gebeliklerde gebelik testi yapılmadan birkaç gün önce kanama olur.
Her gebelikte bu kanama oluşmaz. Üstüne adet görme şu şekilde cereyan eder; Hastalar gebeliğin başlangıcında hemen hemen adet dönemine denk gelen günlerde gebeliğin yerleşmesine bağlı kanamayı fark eder ancak gebe olduğunu düşünmediği için bunu adet kanaması olarak algılar.
İlgili 33 soru bulundu
Bu nedenle gebelik sürecinde meydana gelen kanamalarda mutlaka doktora başvurmanız önerilmektedir. Hamilelikte adet kanaması kaç gün sürer? Hamileliğin ilk 3 aylık sürecinde normal olarak değerlendirilen yerleşme kanaması ve benzeri türde yaşanan kanamalar, yaklaşık 6 ila 12 gün aralığında gerçekleşebilir.
Yerleşme kanamasının süresi genellikle kadından kadına değişebilir. Tipik olarak, yerleşme kanaması 1 ila 3 gün arasında sürer. Ancak, bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir.
Adet Kanamasının Az Olması Hamilelik Belirtisi midir? ''Adet kanamasının az olması hamilelik belirtisi mi?'' çok sıklıkla sorulan bir sorudur. Bazen adet kanaması sayılan kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu kanamalar genellikle çok hafiftir.
İmplantasyon kanaması, adet döneminizin akışından çok vajinal akıntının akışına benzer. Adet döngüsünde yaşanan kanamaya göre farklılık gösterir. Adet dönemlerinde tüm kadınlar aynı kan akışına sahip olmayabilir. Bazı kişilerde yoğun şekilde görülürken bazılarında ise daha akışkan bir yapıya sahiptir.
Yerleşme veya implantasyon kanaması; doğal adet döngüsüne göre beklenen kanama tarihinden genellikle 2 – 5 gün önce yaşanan, iç çamaşırda leke olarak görülebilen, pembe veya kahverengi renklerindeki akıntı şeklinde kanamaya denir.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Bu konu aynı zamanda üstüne görme adet kanaması gibi olur mu diye merak edenler için de önemli bir noktadır. Adet kanamasının aksine implantasyon kanaması, genellikle 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanamasına göre süresinin yanı sıra yoğunluğu da daha azdır.
Hamilelik testi genellikle adet gecikmesi olduğu zamanlarda yapılır. Ancak yine de karar hamile olduğunu düşünen kişilerindir. En doğru sonucu almak için hamilelik testinin regl döneminin gecikmesinden sonraki beş gün içinde yapılmasıdır. Tabi regl döneminde de hamilelik testi yapılabilir.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Gebelik dönemi içinde yaşanan bu süreç normal bir adet döngüsü değildir. Hamilelik sürecinde bazı aylarda ya da tüm gebelik boyunca birkaç kez adet kanaması yaşanabilir. Farklı olarak gebelik döneminde düşük riski gibi durumlara bağlı yaşanan kanamalar adet kanaması ile karıştırılmamalıdır.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Gebelikte yerleşme kanaması kaçıncı haftada olur? Yerleşme kanamas ı konsepsiyon gerçekleştikten sonra 10-14. günler arasında olur.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
KISA SÜRELİ KANAMA
Bu da hamilelik belirtileri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu tarz bir kanamayı yoğun iş temposu ve diğer koşullardan dolayı fark edemeyebilirsiniz. Az rastlanan ve takibi zor bir hamilelik belirtisi olarak nitelendirilebilir.
Regl sürecinin dışında gelişen ve regl kanaması sanılan bazı kanamalar hamilelik belirtisi olabilir. Bu tip kanamalar çoğunlukla hafif seyreder ve en fazla 1- 2 gün sürer. Bu tür kanamalar tıp dilinde yerleştirme kanaması ya da implantasyon kanaması şeklinde tanımlanır.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri