Hamilelikte vajinal akıntı, artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı normal olmakla birlikte her vajinal akıntı da gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntılar genelde kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve incedirler, kaşıntıya sebep olmazlar.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir. Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur.
Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar.
İlgili 24 soru bulundu
Gebelikte beyaz akıntı giderek koyulaşabilir. Bu belirti bebeğin yerleşmesi ve hormonların tavan yapmasından kaynaklanmaktadır. Hamilelikte ise akıntı genellikle gebeliğin ilk 6 -8 haftalarında fark edilir düzeyde olur.
Hamileliğin 2. haftasında zaten annenin vücudu gebeliğe hazırlandığı için yumurta akı kıvamında saydam bir akıntı üretir. Rahim iç zarı olan endometriumun kalınlaşması ile bazen leke tarzında kanamalar görülebilir.
1 Haftalık Hamilelik Annede Nasıl Görünür? Gebeliğin 1. haftasında, annede herhangi bir fiziksel değişiklik görmek için henüz çok erkendir. Bununla birlikte, bazı kadınlar yorgunluk, mide bulantısı, hassas göğüsler ve sık idrara çıkma gibi erken gebelik belirtileri yaşayabilir.
Bu durum oldukça normaldir. Akıntı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin vajina duvarlarına baskı yapması ile artabilir. Açık renkli ve kötü kokmayan vajinal akıntı normal olarak kabul edilir. Gebelik dönemiyle başlayan vajinal akıntının adet dönemlerine denk gelen süreçlerde yoğunlaşması da oldukça normaldir.
Beyaz akıntılar oldukça sık olarak görülmeye başlandığı takdir de hamilelik belirtileri arasında değerlendirilebilmektedir. Aynı zamanda vajinadan az miktarda gelen kanamalar da hamilelik belirtileri arasında sayılabilmektedir. Bu akıntıların regl kanaması ile karıştırılmaması gerekmektedir.
Test Yapmadan Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım? Gebelik testi ya da kan tahlili öncesinde hamile olduğunuzu göğüslerde şişme ve sızı hissi, bulantı ve kusma, yorgunluk, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle gözlemleyebilirsiniz. Regl gecikmesi en önemli belirtiler arasındadır.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Hamilelikte vajinal akıntı akıntı, gebeliğin ilk aylarından itibaren başlar ve genellikle doğuma kadar devam eder. Önemli olan akıntının özelliklerini takip etmektir. Gebeliğin son aylarında anne adayları su kesesinin açılarak su gelmesi probleminin akıntı ile karıştırabilirler.
7 günde hamilelik belirtilerinden bazıları görülebilmektedir. Bu belirtiler adet döneminde gecikme, sıklıkla idrar çıkma, kokulara karşı fazla duyarlı olma, yorgunluk hali gibi belirtilerdir.
Yumurtlamaya yaklaşıldığında şeffaf, uzayan kıvamda, kokusuz, yumurta beyazına benzer daha kaygan bir kıvamlı bir akıntı izlenebilir. Yumurtlama sonrasında akıntının kıvamı koyulaşır ve uzayan özellik ortadan kalkar. Rahim ağzı operasyonu geçiren kadınlarda (LEEP, konizasyon gibi) bu mukus özellikleri izlenmeyebilir.
Bu büyük bir işarettir. Beyaz ya da sarımsı renkte vajinal akıntı oluşmaya başlayacak. Eğer istersen iç çamaşırının kirlenmesini önlemek için günlük ped kullanmaya başlayabilirsin. Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Bu durumda yapılan testin türü etkili olacaktır. Klasik gebelik testleri ilişkiden yaklaşık iki hafta sonra, adet gecikmesinden sonra kullanım için uygundur. Eczanelerden kolaylıkla temin edilen erken gebelik testleri idrardaki Beta-HCG miktarını büyük bir hassasiyetle ölçtüğünden 3. haftada gebeliği tespit edebilir.
Hamilelik anneden gelen yumurtanın babadan gelen spermle follop tüplerinde birleşmesiyle başlar. Oluşan embriyo yaklaşık 7 ila 10 gün süren bir yolculuk sonunda anne rahmine ulaşır ve oraya yerleşir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
15 günlük gebelik durumunuz varsa yüksek ihtimalle idrar testinde veya kan testinde sonuç pozitif olacaktır. Fakat bir uzmana gidip sonucu kesin şekilde öğrenmekte fayda vardır.
Hamilelik belirtileri, hamileliğin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerdir. Ancak her kadında belirtiler farklılık gösterir ve bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamadan hamile kalabilirler. Bu nedenle, hamilelik belirtileri olmadan hamile kalınabilir.
Hamilelik korunmasız cinsel ilişki sonrasında yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde meydana gelir. Bazı kadınlar hamilelik belirtilerini hamileliğin başlamasından bir hafta sonra, yani döllenmiş bir yumurta rahminizin duvarına yapıştığında ortaya çıkan yerleşme kanaması ile fark edebilir.
Amniyon sıvısı akıntı gibi koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan yapıda ve açık sarı ya da ıhlamur çayı renginde olur. Çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmadığı için aksırmada, öksürmede olduğu gibi idrar kaçırmaya sebep olmaz. Kendine has bir kokusu da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri