Hamileler İçin Su Tüketiminin Faydaları Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır.
Çünkü hamilelik süresince vücudun sıvı ihtiyacı artmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde doktor tarafından önerilen su miktarı mutlaka ama mutlaka tüketilmelidir. Su ihtiyacı çay, kola ve kahve gibi hamilelik için risk oluşturabilecek içecekler ile karşılanmamalıdır.
Bunun yanı sıra vücudun fetal dönüşümü, amniyotik sıvıyı (bebeklerin anne karnında içerisinde büyüdüğü sıvı) ve daha yüksek bir kan hacmini destekleme gereksinimi nedeniyle hamilelikte, daha çok su içmek gerekir8.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Normal bir insan günde 2, 2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3, 3.5 litreye kadar çıkabilir. Çünkü annenin fizyolojik durumuna bir de fetal büyüme eklendiğinden dolayı, hamilelik döneminde vücut yüksek miktarda suya ihtiyaç duyar.
İlgili 30 soru bulundu
Emzirme döneminde su tüketimi, anne sütünün artmasında etkili oluyor. Anne sütünün %88 gibi bir kısmı su olduğu için bebeğin de su ihtiyacını karşılamada su içmek büyük önem taşıyor. Sonuçta sağlıklı anne ve sağlıklı bebek için hem beslenme hem su tüketimi beraber doğru uygulanırsa etkisini gösteriyor.
Doğum esnasında, suyun azlığı, bebeğin kordonunda basıya ve rahim kasılmalarını tolere edememesine neden olabilir. Bu durumda, doğum eylemi sırasında, rahim kasılmalarıyla, bebeğin kalp atışları düşebilir ve sezaryen kararı alınabilir.
Vücudun birçok farklı bölümünün sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan su, bol ve düzenli içildiğinde yumurtalıklara da oldukça fayda sağlamaktadır. Egzersiz yaparak ve bol su içerek yumurtalıkların çok daha iyi şekilde çalışmasını sağlamak mümkündür.
Gebelikte soda tüketebilir miyim? Sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur.
Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, kabızlığı ve hemoroidi önler.
Sıvı artışı sıklıkla bir soruna işaret etmez. Bazı durumlarda ise iri bebek veya gebelik şekeri göstergesi olabilir. Çok ender olarak doğum sonrası ameliyat gerektiren bir sindirim sistemi tıkanıklığına ve çok çok ender durumlarda daha farklı sorunlara işaret edebilir.
Fakat mide bulantısı gibi sebeplerle “Gebelikte su içemiyorum.” diyenlerin sayısı da hiç az değil. Bu durumda doktorunuza danışarak suyun içerisine salatalık, çubuk tarçın, limon gibi sebze ve baharatlar ekleyerek suyun tadını değiştirebilirsiniz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Bahar Çelen, gebelik döneminde az su tüketiminin düşüğe sebebiyet verebileceğini söyledi. Gebelikte kilo kontrolünü sağlamak beslenme kalitesinin çok önemli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Gebelik dönemindeyseniz su içmekle ilgili merak ettikleriniz arasında gebelikte soğuk su içmenin herhangi bir zararı olup olmadığı bulunabilir. Sağlıklı bir gebeliğin sürdürülebilmesi için yapılması ve yapılmaması gereken birçok şey bulunur. Gebelikte soğuk su içmek, yapılmaması gerekenler arasında yer almaz.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için, süt, yoğurt, ayran tüketimine özen gösterilmelidir. Bitki çaylarında 1 fincandan fazlası tüketilmemelidir. Maden suyunada haftada 3-4 kez yer verilebilir. Asitli ve şekerli içecek tercih edilmemelidir.
Maden suyu kalsiyum minerali içermektedir. Kalsiyum minerali gebelerin alması gereken bir mineraldir. Kalsiyumu düzenli şekilde alan anne adayları, gebelik boyunca daha az yorgunluk ve ağrı hisseder. Maden suyunu gün içinde ölçülü miktarda içtiğinizde kas ağrıları ve baş ağrısını daha az seviyede yaşarsınız.
Gebelikte anne adayları günde bir veya iki bardak maden suyu tüketebilir.
"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Özellikle ıspanak, brokoli, lahana, kuşkonmaz, marul, karnabahar demir ve folik asitten zengin besinlerdir. Omega 3'den zengin besinler yumurta kalitesinde ve embriyo tutunmasında etkinliği ispatlanmıştır. Uskumru, sardalya, hamsi, alabalık, somon gibi omega 3'den zengin besinler haftada 2 kez tüketilmelidir.
Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler? Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Normal amniyotik sıvı değerleri (amnion sıvı indeksi yani AFI) 5 ila 25 cm arasındadır. 5 cm'den küçük amniyotik sıvı durumunda oligohidramnios tanısı konur. Amniyon sıvısının normal değerlerde olamaması bebek ölümlerine varan ciddi sonuçlar içerir.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
Normal şartlarda anne karnındaki bebek kakasını yapmaz ve doğumdan sonra ilk kakasını yapar. O ilk kakanın adı 'mekonyum' dur. Anne karnında fetusun üzerindeki stres artarsa ( gelişim geriliği,preeklampsi, kan akımı bozuklukları vs..) bebeğin mekonyum yapma riski artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri