10 mg ile 100 mg arasında olduğunda, orta derecede yüksek seviyede kabul edilir, 100 mg'ın üzerinde bir değerde olduğunda, çok yüksek seviyede kabul edilmektedir.
C-reaktif protein düzeyi hamilelik sürecinde belli oranda yükselebilir fakat aşırı derecede yüksek seyretmesi erken doğum, düşük riskini meydana getirebilir. Gebelik döneminde bir enfeksiyona bağlı olarak bir CRP yüksekliği meydana gelirse, enfeksiyonun tedavisi ile birlikte değerler normal seyrine geçecektir.
Bu nedenle “CRP yüksekliği belirtileri nelerdir?” sorusu kadar gebelikte CRP yüksekliğinin hem anne hem de bebek sağlığına etkisi de merak edilir. Gebelik vücutta birçok değişimin yaşanmasına neden olur ve bu süreçte anne adayının C-Reaktif Protein değerleri de artış gösterebilir.
Kanda CRP değerinin 150 mg/l olarak belirlenmesi vücutta ciddi bir enfeksiyon ve iltihaplanma varlığının işaretiyle birlikte kalp krizi riski, inme ve daha ciddi hastalıkların işareti sayılabilir. CRP 150 çıkan bir kişinin neden bağlı olarak tedavisi doktor tarafından belirlenir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar. Vücut direncini yükselten ıspanak, sizi pek çok hastalıktan uzaklaştırır.
Altta yatan hastalık tedavi edildiğinde CRP değeri de tedaviye yanıt olarak düşer. Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir.
Sağlıklı bir kişide kandaki CRP düzeyinin 0-0,5 mg/dl aralığında olması beklenir. Oldukça hassas ve duyarlı olan CRP, en küçük bir inflamasyonda artabilir. Dolayısıyla CRP yüksekliğinin önemli bir durumu işaret etmesi genellikle 0,5 mg/dl'den sonra düşünülen bir durumdur.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
CRP düzeyi hamilelik sürecinde yükselebilir ancak çok fazla yüksek seyretmesi erken doğum ya da düşük riskini ortaya çıkarabilir. Gebelik döneminde enfeksiyona bağlı CRP yüksekliği gerçekleşirse, enfeksiyon tedavisi ile birlikte CRP değerleri normale döner.
Sağlıklı bir kişide CRP düzeyi 0 – 10 mg/L olarak kabul edilir.
Yaşlanma ile birlikte CRP'nin ortalama değeri 2.0 mg/L'ye çıkabilir. Sağlıklı bireylerin %90'ında CRP düzeyi 3.0 mg/L'nin altındadır. 3 mg/L üzerindeki CRP değerlerinin normal olmadığı, belirgin hastalık tablosu olmasa bile altta yatan bir hastalık olduğu düşünülür.
Annenin geçirdiği enfeksiyonlar önemlidir ve eğer enfeksiyon virüs ya da bakteri veya ürettiği maddeler kan dolaşımında yüksek miktarda olursa önce bebeğin eşine oradan da bebeğe geçer. Bu önemli bir enfeksiyonsa bebeği etkileyebilir ve hatta anne karnında organlara hasar verebilir.
Kısa adı CRP olan bu protein, vücuttaki bir inflamasyon durumunda en az %25'lik bir artış gösterir. İltihaplanma ne kadar şiddetliyse CRP seviyesi de o kadar yükselir ve bu yükselme ile birlikte inflamasyon bölgesinde şişlik, kızarıklık, ağrı gibi semptomlar ortaya çıkar.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
Normal değerinin1000 katına kadar yükselebilir. Yarılanma ömrü yaklaşık 18-19 saat arasında olup inflamasyon sonlandıktan sonra ortalama 3-5 gün içinde normale döner[10,11,12]. Serum seviyesi laboratuarlarda nefelometrik yöntemle çabuk, güvenilir ve kolaylıkla ölçülebilir.
Hou ve ark.'nın (33) yaptığı bir çalışmada, şiddetli COVID-19'da, nötrofil sayılarının, sitokin konsantrasyonlarının (IL-2R, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-a) ve CRP'nin arttığı bildirilmiştir.
Basit bir kan tahlili olan CRP tahlili, vücutta var olan yaygın iltihabi süreci ve şiddetini göstermektedir. Son yıllarda kanserin seyrini göstermede önemli olduğu saptanmıştır.
CRP normal değeri vücutta inflamasyon veya enfeksiyon gibi inflamatuar durumlar meydana geldiğinde artış gösterir. Kan tahlilinde CRP değeri yüksek çıktığında hekiminiz uygun tedavi planını oluşturacak ve sağlıklı hayat tarzı değişiklikleri önererek inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Beslenmesine dikkat etmeyen, fazla kilo problemi olan bireylerin de kanındaki CRP oranı artış gösterebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenen bir bireyde C-reaktif protein oranının yükselme olasılığı düşüktür. Stresli bir yaşam tarzına sahip olan bireylerin kanlarında C-reaktif protein oranının artması kaçınılmazdır.
Vücuttaki iltihap olduğunun göstergesi olan CRP maddesini azaltır. Bu maddenin azalması demek kalp rahatsızlıklarının da en aza inmesine yardım eder. Cevizin faydalarını hızlı bir şekilde alabilmek için; bir bardak suya 3 adet cevizi koyun ve bir gece boyunca bekletin.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Kandaki enfeksiyon için doktorun tavsiye edeceği bir antibiyotiği kullanmak gerekmektedir. Bunun dışında oluşumunu önleyecek bazı tedbirler almak faydalı olacaktır. Antibiyotik tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Bazı durumlarda serum yolu ile alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri