Şeker pancarı üreticilerinin özelleştirme sonrası artan sorunlarına şimdi de kota cezası eklendi. Geçtiğimiz sezon kuraklık ve fabrika tarafından verilen tohum ile gübrenin kalitesizliğinden dolayı gerçekleşen verim düşüşü nedeniyle üretici kotayı tutturamadı.
Ancak, şeker üretiminin gereksinimüzerinde çıkması ve stokların artmasının önemli bir sorun oluşturmaya başlaması nedeniyle soruna çözüm olarak 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmiştir. Şeker üretim ve arzında istikrarın sağlanabilmesi amacıyla da 2001 yılında Şeker Yasası çıkarılmıştır.
→ Şeker pancarı yetiştirilirken kapasite sorunundan dolayı, çay ise kaliteli olması açısından devlet kontrolüne alınmıştır. → Pirincin yetiştirildiği alanda çok fazla sivrisinek olur ve aynı zamanda üretimi çok zordur, bu nedenle devlet kontrolündedir.
Şeker pancarı, Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmez. Bunun sebebi, Doğu Karadeniz bölgesinin her mevsim yağışlı olması, ayrıca ılıman bir iklime sahip olmasıdır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise şeker pancarı üretimi diğer bölgelere göre daha azdır.
Ülkemiz 2021/22 PY itibarıyla, Rusya, ABD, Almanya ve Fransa'nın ardından dünyanın pancar şekeri üreten 5 inci, Avrupa'nın ise 4 üncü büyük ülkesi olup, Dünya genelinde kamış ve pancardan şeker üreten ülkeler arasında 13 üncü sıradadır.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de şeker kamışı tarımı yapılmamaktadır. Bunun yerine iklim şartlarının uygunluğundan ve ekonomik olmasından dolayı sadece Şeker pancarından şeker üretimi yapılmaktadır.
Yozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor. ozgat'ta, Sorgun'un ardından ikinci şeker fabrikası Boğazlıyan ilçesinde kuruluyor.
Ispanakgiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesidir. Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir.
Şeker Pancarı Su İhtiyacı
Yıllık yağış miktarının 600-700 mm olduğu ve yetişme dönemi içerisinde yağışın düzgün dağıldığı bölgelerde sulanmadan yetiştirilebilir. Aynı zamanda yetişme süresi boyunca toprağın nispi neminin %60-70 civarında olması gerekir.
MÖ 8000 - MS 600
Şeker kamışı yetiştirme teknikleri, deniz tüccarları aracılığıyla Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistan'a yayıldı. Şeker ilk kez Hindistan'da kristalleşti.
Ülkemizde 33 adet pancar şekeri fabrikası bulunmaktadır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'ne ait 25 fabrikadan 10'u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredilmiştir.
Şeker pancarı üretiminde, devlet kontrolü vardır. Ekimi zaten pancar şirketi kendisi yapar, ayrıca fabrikaların işleyebileceği kadar şeker miktarının önceden bilinmesi gerekir.
ÖYK'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayınlananan kararlarına göre Türkşeker'e ait Erzincan ve Erzurum şeker fabrikalarının 287 milyon lira bedelle en yüksek teklifi veren Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.'ye satışı onaylandı.
Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; 4634 sayılı Şeker Kanununa göre yürütmekte olan bir İktisadi Devlet Teşekkülü'dür.
2003 yılında temeli atılan tamamı öz kaynakla finanse edilerek 2004'te tamamlanan fabrika, dünya şeker sektöründeki en modern tesisler arasında yer alıyor. Hammaddesini 20 km. yarıçaplı bir alandan temin edebilen tesis, Türkiye'nin en büyük şeker fabrikası olma özelliğini taşıyor.
Türkiye'de sadece Düzce'de üretimi yapılan Şeker Kamışı'nın üretimi ise 2019 yılı sonu itibari ile 206 ton olarak belirlendi. Şeker kamışının üretiminin yapılmasının ardından önce suyu sıkılıyor daha sonra ise pekmeze dönüştürülüyor. 2019 yılı sonu itibari ile Düzce'de 21 ton şeker kamışı pekmezi üretimi yapıldı.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır.
ANASAYFA > TARIM2023 > Pancar yerine ayçiçeği ve mısırı tercih ediyorlar! Aksaray'ın önemli tarım potansiyeli yörelerinden olan Eskil ilçesinde pancar yetiştiriciliğine olan ilgi azalıyor.
ŞEKERPANCARI:Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez. (Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez).Şekerpancarı tarımı büyük ölçüde insan emeğine dayanır.
Faaliyetlerini başta 4634 sayılı Şeker Kanunu hükümleri doğrultusunda yürüten ve sermayesinin tamamı devlete ait bir kamu kuruluşu olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 20 Aralık 2000 tarih, 2000/92 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştır.
Beyaz Şeker
Şeker kamışından üretilen şekerler daha yüksek kalitededir ve fiyatları daha yüksektir.
Türkşeker'in 2016 yılı raporunda pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker ile bunları üreten şirketler ve kapasiteleri konusunda bilgi veriliyor. Sakaroz kökenli şeker pancarından üretiliyor.
M.Ö 510. yılında Perslerin Hindistan'ı işgaliyle İmparator Darius “arısız bal veren kamış”, yani şeker kamışını buldu.
Pancar üretimi azalıyor
Ziraat Mühendisleri Odası'na göre yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye'de şeker fiyatları artarken üretim de azalıyor. Artan fiyatların diğer nedenleri olarak yüksek girdi maliyetleri ve kotalı üretim gösteriliyor.
Ülkemizinde bulunduğu coğrafya gereği Avrupa Birliği üyeleri, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler şekeri pancardan; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Çin gibi ülkeler hem pancardan hem kamıştan; Brezilya, Hindistan, Meksika, Tayland, Avustralya başta olmak üzere birçok ülke kamıştan üretmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri