Rahmin büyümesiyle apandisit yukarı doğru hareket eder ve göbek deliğine veya karaciğere yaklaşabilir. Apandisit ağrısını sağ alt karındaki ağrı, iştahsızlık, bulantı ve kusma ile kendini gösterebilir. Hamileyken bu şikayetler daha belirgindir.
Hamileliğin 20. haftalarında hem arkadan rahim baskısı hem de gerilmeden dolayı göbek deliğinde bir rahatsızlık ortaya çıkabilir.
Göbek deliği iltihabı neden olur? Göbek deliği iltihabına kötü hijyen alışkanlıkları, yapısal olarak göbek çukurunun dar olması, aşırı kilo, aşırı terleme, göbek deliği ile oynanması sebep olmaktadır. Bebeğin göbeği düştükten sonra bu bölgenin dikkatlice izlenmesi ve hijyen açısından temiz tutulması gerekir.
Büyüyen rahim karın bölgesine baskı yapar ve bebeği sığdırmak için daha fazla genişlemeye çalışır. İlk üç ay büyümesi yavaş olan rahim sonraki üç ayda da büyümeye devm eder. Tüm bunlar yani rahmi hızla büyümesi ve genişlemesi gebelikte karında oluşan sertliğe nedenler arasındadır.
20 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Ne Kadardır? Hamileliğinizin 20. haftasında rahim büyüklüğünüz artmaya devam etmektedir. Rahminiz göbek deliğinizin hizasına gelmiştir. 20. haftadan sonra haftalık olarak yaklaşık 1 cm büyümesi beklenmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir. Anne adayları gebelik boyunca karın sertleşmesi yaşamayabilir de. Erken doğum, düşük ya da komplikasyon riski olmaması durumunda gebelikte karın sertleşmesi yaşarsanız doktorunuza görünmeniz gerekmiyor.
Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir.
Hamilelik ilerledikçe büyüyen rahim anne adayının karnında sertlik hissetmesine neden olabilir. Hamilelikte karın sertleşmesi daha çok gebeliğin 6. ayından sonra yaşanır.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Göbek fıtığı, göbek çukurundaki halkanın zayıflaması ile ortaya çıkar ve karın içi basıncı artıran zorlanmalarda daha da belirginleşir. Göbek fıtıkları küçük olduğunda hasta tarafından anlaşılmayabilir ancak zaman içinde büyümeye başlayarak bir fındık boyutundan bir portakal büyüklüğüne kadar ulaşabilir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Göbek, anne karnındaki bir bebeğin beslenmesini sağlayan göbek bağının doğumdan sonra kesilmesiyle oluşmuş, yalnızca dışardan görülebilen bir yara izi ya da alandır.
Hamilelik sırasında büyüyen karın göbek deliğinin genişlemesine neden olur. Orta hatta hormonal olarak bir renk koyulaşması meydana gelir. Bu renklenme sonra geçer.
http://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilgi... Gebelik döneminde %70 anne adayında karında pubis kemiğinden başlayan, bazen göbek deliğine kadar, bazen de göğüs kafesi seviyesi seviyesine kadar uzanan çizgi şeklindeki cilt değişikliği linea nigra tıbben bir duruma işaret etmez ve gebelikten sonra kaybolur.
Göbek fıtığının çıktığı bölge, anne ile bebek arasında kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği zayıf bir nokta olan göbek deliğinin tam içidir. Doğumu takip eden birkaç gün içinde göbek bağı düşer ve bu bölge tamamen kapanır.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Bu yorumun bilimsel bir dayanağı mevcut değil. Ortada dolaşan söylentilere göre, anne karnında çok hareket eden bir bebeğin, ileride hiperaktif olması bilgisinin doğruluğu ispatlanmamıştır. Aynı zamanda, bazı söylentilerin aksine, bebek hareketleri ile cinsiyetinin de herhangi bir bağlantısı yoktur.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur. Bu organların hastalıkları sıklıkla pelvik ağrıya neden olur.
Bahsettiğimiz gibi göbek deliği, daha fetüs haldeyken göbek bağının çıktığı ve plasenta ile annenin rahim duvarına bağlandığı bir yol.
Cinsel ilişki esnasında vajina bölgesinde hissedilen yüzeyel ağrılar vajinit, vulvanın tahrişi ve egzaması, genital uçuk, menopoza bağlı esnekliğini yitirmiş atrofik vajina ve doğum dikişlerinin nedbelerinden kaynaklanabilir. Yüzeyel ağrılar daha çok yanma, kesilme, batma tarzında hissedilebilir.
3.Ay: (12 HAFTA)
Anne adayında iştahsızlık, kusma ve bulantının en çok görüldüğü dönemdir. Bu dönemde sık ve az miktarda beslenmek kısmen rahatlatıcı olmakla berber, genellikle şikayetler 12. hafta sonrasında kaybolur. Fetus ise yaklaşık 6-7 cm olup kemik gelişimi başlamıştır.
5 haftalık gebelikte gaz sancısı, ishal, mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı yaşanır mı? Gebelikte artan progesteron hormonu vücuttaki düz kasların gevşemesine ve besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olur. Buna bağlı gaz sancısı, şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler sık görülür.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri