Bu dönemde memeler büyüdüğü gibi meme uçları da büyür, genişler ve koyu kahverengi bir renk alır. Gebelik döneminin ilk başlangıcından sonuna kadar yavaş yavaş daha da görülür olan bu belirtiler tüm gebelik boyunca devam eder.
Göğüs uçları da hamilelik süresi içerisinde büyür, hassaslaşır ve renginde koyulaşma olur. Göğüs uçlarından hamilelik döneminde az miktarda süt gelebilir. Kolostrum şeklinde ifade edilen bu başlangıç sütü, berrak veya sarımsı renkte olur. Göğüs uçlarından kanlı sıvı gelmesi normal değildir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir.
Ergenlik Döneminde Meme Gelişimi
Önce meme dokusu areola altında tomurcuklanarak büyür. Daha sonra areola genişler ve areola altında meme dokusu büyür ve yağ dokusu artar. Böylece areola ve meme başı meme dokusu üzerinde ikinci bir kabarıklık oluşturur.
İlgili 37 soru bulundu
GEBELİKTE 3. AY
– Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet, göğüs ucunda koyulaşma görülür ve mavi damarlar görünür hale gelir.
Yaş ilerledikçe, cilt ve doku elastikiyeti doğal olarak azalır. Bu durum memede yumuşamaya yol açabilir. Hamilelik ve emzirme sırasında meme dokusu genişler ve sıkılık kaybı yaşanabilir. Emzirme sonrası dönemde meme dokusu daha yumuşak hale gelebilir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Minik limon parçacıklarının da bardağa düşmesine özen gösterin. Şimdi sıra geldi heyecanlı bekleyişe: limon parçacıkları ya da ufak granüller dibe çöküyorsa bunun hamile olduğunuz anlamına geldiği söylenmektedir. Yani testiniz pozitif. Eğer parçacıklar yüzeyde kalıyorsa demek ki hamile değilsiniz.
Hamilelik belirtileri genellikle adet öncesi belirtilerinden daha uzun sürerler ve adet gecikmesi sonrasında ortaya çıkarlar. Ayrıca, göğüslerdeki hassasiyet ve büyüme, mide bulantısı, sık idrara çıkma ve baş ağrısı gibi belirtiler, adet öncesi belirtilerinden farklılık gösterir.
Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Hormonlar, süt kanalları, bebeğin yaptığı basınç ve daha birçok etkenin rol aldığı meme ağrıları, göğüs bölgesinde veya meme içinde hissedilebilir. Meme uçları da çok hassaslaştığından bu bölgede yanma, kaşınma ve acıma hissi görülebilir.
Hamilelik hormonları ile birlikte göğüslere olan kan akışının artması ile memeler kan toplamaya başlar. Bu durum memelerdeki damarların daha belirgin hale gelmesine neden olur. Mide bulantısı: Hamilelik belirtisi denildiğinde ilk akla gelen semptomlardan biri de mide bulantısıdır.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Memenin Kahverengi Kısmının (Areola) Büyük Olması
Areola çapı sıcak soğuk, dokunma ve emzirme gibi uyaranlarla değişebildiği gibi adet dönemlerinde de yine boyutlarında küçük değişimler gözlenebilir. Areolanın şekli, büyüklüğü ve rengi kalıtımsal olarak belirlenir.
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
Cilt esnek bir yapıya sahiptir. Hamilelik döneminde büyüyen karın ve memeler ekstra bir esnemeye neden olur ve cilt gerilir. Bu gerilme nedeniyle cilt nem kaybeder ve kaşınma ihtiyacı duyulur. Karnın belirginleştiği 20-23. haftalardan itibaren kaşıntı hissi iyice hissedilmeye başlar ve bu gayet normaldir.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Çünkü hormonlardaki değişimin üst seviyeye çıktığı adet döneminde bu durum memede ağrılara yol açar. Regl sürecinde hormonlar, çeşitli sıvıların göğüste toplanmasına neden olarak ağrının temelini oluşturur. Hatta bu süreçte kadınlar memelerini daha ağır hisseder ancak bu ağrılar geçicidir ve regl sonunda kaybolur.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Doğurganlık çağındaki bir kadında yumurtlama beklenen adetten ortalama olarak 14 gün öncedir. Bu nedenle hiç bir kadında adete 2 gün kala gebelik oluşmaz. Korunmayı gerektirmeyen bir tarihtir.
Evdeki malzemelerle (çamaşır suyu, karbonat vs.) gebelik testi yapmak doğru sonuç vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri