Gebelikte yaşanan bulantı ve kusma durumunda ayırımını yapacağımız nokta ne zaman bulantılar fazladır, ne zaman doktora başvurulmalıdır. Öncelikle eğer kusma günde 2 defa gerçekleşiyorsa, bu normal kabul edilir, hafif bir gebelik kusmasıdır. Bulantıda ise daha çok saat önemlidir.
Gün İçinde Tekrarlayan 5'ten Fazla Kusmaya Dikkat
Bolayır, gebe kadınlar gün içerisinde 5' defadan fazla kusmasının diyaliz gerektiren böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek rahatsızlıklara vurgu yaparak, “Bizim gebelik bulantı kusmasında çok sevmediğimiz bir durum vardır. Hiperemezis Gravidarum dediğimiz ağır tablodur.
Hamilelikte aşırı bulantı ve kusma
Hamileliğin ilk ayları içinde bulantı ve kusma sık rastlanılan bir durumdur. Bu bulantılar daha çok hamileliğin 5-18. haftaları arasında ve özellikle sabahları daha belirginidir. Ancak gün içinde herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir.
Çoğu çocukta kusma kısa süreli olduğu için doktora gitmek gerekmez. Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Beyaz leblebi, tuzlu kraker, peksimet, kuru ekmek gibi kuru, yağsız ve tuzlu gıdalar midenizi rahatlatabilir. Tatlı veya meyve bulantı yapmıyorsa beslenmenizde bu besinlere bir miktar daha sık yer verebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar stresten uzak durmaya çalışmalısınız çünkü stres de önemli bir bulantı etkenidir.
İlgili 39 soru bulundu
Bazı anne adayları bulantı ve kusmaların, anne karnındaki bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceği endişesine kapılabilir. Ancak hamilelikte öğürmek ve kusmak anne adayının karın kaslarını zorlayıp o bölgede ağrı yapsa da bebeğe bir zararı yoktur.
Sarı safra kusmak veya yeşil safra kusmak genellikle açlık sırasında oluşur. Temel nedeni ise açlık sırasında safra salgısı miktarı çok yüksektir. Bazı sağlık sorunları ya da tokken de safra kusmak gerçekleşebilmektedir.
Öncelikle eğer kusma günde 2 defa gerçekleşiyorsa, bu normal kabul edilir, hafif bir gebelik kusmasıdır. Bulantıda ise daha çok saat önemlidir. Bulantı, günde 1 saat kadar sürüyorsa bu da hafif olarak nitelendirilir.
Hamilelikte mide bulantısı genellikle gebeliğin ilk trimesterinde yani ilk 3 aylık döneminde yoğun olarak yaşanır. Özellikle 6-10. haftalar arasında görülen hamilelikte mide bulantısı ve kusma ilk 3 aylık dönemden sonra zamanla azalmaya başlar.
Mide bulantısı bir sorunun belirtisi ya da semptomudur. Mide bölgesinde huzursuzluk verici ve rahatsız edici bir duygudur. Mide bulantısı genellikle kusmanın ilk aşamasıdır. Kusmak ise mide içeriğinin zorla, gönüllü veya istemsiz olarak ağızdan dışarıya boşaltılmasıdır.
Çoğu anne adayında, bulantı ve kusma hafif seyreder ve 3. Aydan sonra azalarak, kaybolur.
Bunun en yaygın örneği, erkek bebek doğuracak anne adaylarının rahat bir hamilelik dönemi geçirmesidir. Erkek bebeklerde mide bulantısı gibi semptomlar pek görülmez.
Kusmaya viral enfeksiyonlar, gastroenterit olarak adlandırılan sindirim sistemi iltihaplanması, yenen bir yemeğe bulaşan bakteriler, gıda zehirlenmesi, hamilelik ve birçok farklı durum karnın etrafındaki kasların kasılmasına, bu da midenin boşalmasına yani kusmaya neden olur.
Kusma hissi geçmek için bazı ev yöntemleri denenebilir. Derin nefes almak, gözlerinizi kapatmak, soğuk bir bez kullanmak veya nane yağı koklamak bazı kişilere yardımcı olabilir. Ayrıca, mideyi sakinleştirebilecek zencefil çayı veya bisküvi gibi hafif atıştırmalıkları deneyebilirsiniz.
Mide içeriklerinin yemek borusundan geri kaçması sonucunda oluşan reflü, hamilelikte de can sıkıcı problemlerden biri olabilmektedir. Reflü, gebelik döneminde göğüste oluşan yanmalarla, midede ekşime hissiyle ve ağıza acı su gelmesi gibi şekillerle kendini belli eder. Buna genel olarak hamilelik reflüsü adı verilir.
Yemek sonrası mideyi dinlendirmek, fazla hareket ve aktiviteden kaçınmak, Aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar yerine oda sıcaklığını tercih etmek, Uzun süre kapalı, dumanlı ve havasız alanlarda kalmamak, Yoğun tatlı, acı veya tuzlu yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı öğünlere yönelmek.
Genellikle gebeliğin 6. haftasında başlayan mide bulantısı tekil gebeliklere göre çoğul gebelik yaşayan anne adaylarında daha şiddetli görülür. Genellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları tarafından daha yoğun hissedilen mide bulantısı, kokular tarafından da tetiklenebilir.
İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir; Gebeliğin 5'inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir. Gebeliğin 6'ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
Kişide mide bulantısı sonrası karşı konulmaz bir kusma duygusu gelişebilir. Gıda zehirlenmesi, viral gastroenterit (bir virüsün neden olduğu mide ve bağırsak enfeksiyonu) ve bazı ilaçlar ani bulantı ve kusmanın en sık görülen nedenleridir. Kanserli hastalarda da birçok nedenle bulantı ve kusma meydana gelebilir.
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Gebelik kolestazı; yalnızca gebelik dönemine özgü, vücuttaki safra yollarının işlevindeki bozukluk nedeniyle kandaki safra asit miktarındaki artışa bağlı olarak çeşitli şikayetlerin ortaya çıkmasıdır. Bu şikayetlerin başında ise ciltte döküntü ve kızarıklık olmadan kaşıntı yaşanması gelir.
Mide üşütmesi, mide ve bağırsakların enfekte olması veya tahrişi sonucu iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Genellikle virüsler (örneğin norovirüs veya rotavirüs), bakteriler (örneğin salmonella veya E. coli) veya parazitler nedeniyle meydana gelir.
Safra Nedir? Safra, yeşilimsi kahverengi bir alkali sıvıdır ve atık ürünler, kolesterol ve safra tuzlarından oluşur. Safra, bir sindirim enzimi değildir, ancak safra tuzu, büyük yağ damlacıklarını emülsifiye ettiği için benzer şekilde işlev görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri