Hamilelikte kasık ağrısı sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Kasık ağrısı sol veya sağda görülebilir. Ancak baş ağrısı, mide bulantısı ve bağırsak sorunları ile beraber görünüyorsa mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne Kadar Sürer?
Hamilelik döneminde anne adayının rahmi içinde her geçen gün büyüyen bebek hem hacim hem de ağırlık olarak anne adayını zorlar. Sağ kaşıkta meydana gelen ağrı da genellikle bundan kaynaklanır.
Gebelikte Kasık Ağrısı
Rahmi yanlardan destekleyen round ligament denen bir bağ vardır. Bu bağ rahim ile kasık bölgesi arasında uzanarak destek görevi görür. Gebelikte rahmin büyümesi ile birlikte bu bağ gerilerek ağrı yapar. Bu bağın gebelik ilerledikçe gerilmesi alt batın ve kasıklarda keskin bir ağrıya neden olur.
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Roundligament ağrısı genellikle sağ kasıkta görülmekle beraber her iki tarafta birden de görülebilir. Ağrının hissedildiği tarafın tersi tarafa doğru yatılması rahatlama sağlayabilir. Düşük nedeniyle oluşan kasık ağrısına vajinal kanama eşlik etmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer. Kanamanın eşlik ettiği şiddetli kasık ağrıları varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazı kadınlarda bazı belirtiler olabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olabilir. Hamileliğin ilk haftası belirtisi ilk olarak yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları olabilmektedir.
Genel olarak sol kasık ağrısı kadınlarda hamilelik bulgusu şeklinde düşünülebilir. Fakat yalnızca sol kasıkta ağrı oluşması gebelik olduğu anlamına gelmemektedir. Adet gecikmesi ile beraber kasıkta bir ağrı söz konusu olursa mutlaka olarak uzman bir doktora başvurup, hamilelik olup olmadığı test edilmelidir.
Karın bölgesinin en alt kısmı ile sağ ve solda bacakların başladığı alanın sınırı kasık bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Bu bölgede ağrıya neden olabilecek birçok faktör bulunur. Bunlar tıp alanında en çok genel cerrahi, ortopedi, üroloji ve fizik tedavi alanlarını ilgilendirmektedir.
Kadınlarda görülen kasık ağrıları pek çok şeyin habercisi olabilir. Bunlardan birisi de hamilelik belirtisidir. Kadınlarda görülen sağ ve sol kasık ağrıları bazen hamilelik belirtisi olabilirken bazen de farklı durumların habercisi de olabilir.
Genellikle sol kasık ağrısı kadınlarda hamilelik belirtisi olarak düşünülebilir. Ancak tek başına sol kasıkta ağrı oluşması hamilelik olduğu anlamına gelmez. Adet gecikmesini takiben kasık bölgesinde bir ağrı söz konusu ise mutlaka bir uzman doktora başvurularak gebelik olup olmadığı test edilmelidir.
Sağ kasık ağrılarının sebepleri kadınlarda büyümüş lenf düğümleri, kalça artriti, kasık fıtıkları, kalça kırığı, böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Erkeklerde ise sağ kasık ağrısı kasık fıtığı, lenf bezlerinin şişmesi, testislerde şişme veya böbrek taşı gibi sebeplerle ortaya çıkabilmektedir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Hamileliğin 3. günü ile birlikte her kadında görülmeyebilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları vajinadaki akıntı artışı, lekelenme, sık idrara çıkma ve göğüs bölgesindeki hassasiyettir.
Yerleşmesini tamamlıyor, ana rahmine gömülüyor
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Gebelik Sırasında Kramplar
Bebeğin ana rahmine düşmesinden yaklaşık iki hafta sonra, döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşirken hafif bir kanamayla birlikte hafif bir kramp hissedebilirsiniz. Bu, “yerleşme kanaması” olarak bilinir.
Yerleşme kanamasından kaç gün sonra test yaptırılır sorusunun cevabı; yerleşme kanaması üzerinden yaklaşık 5 ile 6 gün geçtikten sonra idrarda gebelik testinin pozitif olarak gelmektedir.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri