Al don (tüm vücut kırmızı), yağız don (tüm vücut siyah), izabel don (tüm vücut sarı), doru don (beden kırmızı; alt bacak, kuyruk ve yele siyah) ve kula don (beden sarı; kuyruk, yele ve bacak siyah), atlarda yaygın olarak görülen esas donlardır.
1- Doru: Vücudu örten kıllar kırmızı; yele, kuyruk ve bacakların distali siyahtır. e- Kestane Doru: Kıllar kahverengine çalar. f- Yanık Kestane Doru: Kılların rengi yanmış kestane kabuğuna benzer.
'Alaca don' adı verilen giysi dokuma kumaştan dikilen bir tür şalvardır. Boyuna çizgileri olup bordo, mavi veya kırmızı renklerdedir. Fistan ve boy gömlekle giyilmekte iken günümüzde sadece alaca üzerine kazak ile kullanılmaktadır.
Atın vücut rengine Türkçede don adı verilir.
DORU: Bu dondaki atların vücutlarını örten kıllar kahverengi ve siyah arasında değişiklik gösterir. Vücut kahverengi olsa bile ayak uçları, yele ve kuyruk siyahtır. Doru da tıpkı kır gibi karışık bir dondur. Koyu hatta siyaha yakın renkte olanına kestane doru, kırmızıya kaçana kiraz dorusu denir.
İlgili 23 soru bulundu
doru don ne demek? Atlarda bedeni örten kılların rengi açık kahverengi-kırmızı fakat yele, kuyruk ve bacakların alt kısımlarının siyah renkte olması.
Doru kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, farklı özellikler gösteren bir tür at çeşidi olarak öne çıkmaktadır. Gövdesi Kızıl olan, ayakları ve yelesi koyu renkli bir at türü şekilde ifade etmek mümkün.
Al don (tüm vücut kırmızı), yağız don (tüm vücut siyah), izabel don (tüm vücut sarı), doru don (beden kırmızı; alt bacak, kuyruk ve yele siyah) ve kula don (beden sarı; kuyruk, yele ve bacak siyah), atlarda yaygın olarak görülen esas donlardır.
Düşüş gün doğumuna kadar devam eder. Tarımsal faaliyetlerdeki en büyük risk olan don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır.
Don, kısaca sıcaklığın 0°C'ın altına düşmesiyle veya 0°C'a yakın derecelerinde meydana gelen bir olaydır. Yeryüzeyinin radyasyon ve kondüksiyon ile aşırı soğumasına neden olan olaylar donun oluşması için elverişli temel koşulları sağlarlar.
Yağız At biraz donuk olursa daha iyi olur ve eğer gök renkle olup yelesi, kuyruğu, burun arası, gözleri ve tırnakları siyah olursa iyi olur. Bu nişanlar çok ise uğursuzluktur, almaya değmez. Al at, kızıl sarı, çapar ve ak (beyaz) at iyi olmaz. Eğer iyi ise çok ender rastlanır.
Nişaneler, atın vücudunda belirli bazı beyaz bölgeler olarak tanımlanabilir. Atların birçoğunda, onla- rın tanınmasına yarayan nişaneler vardır. Bir tay doğduğu zaman, nişane ile doğar ve bunlar ömür boyu değişmez. Bazı nişaneler tay büyüdükçe veya değişik iklim şartları altında kaldıkça hafif değişikliğe uğrayabilir.
Atın rengine don adı verilir.
Günümüzde at yarışları safkan ya da yarımkan atlarla yapılır. Yarışlar düz ve engelli koşu olmak üzere ikiye ayrılır.
Erkek atlara aygır, dişi atlara kısrak yavru atlara ise tay denilmektedir. Atın Yavrusu Nedir? Atın yavrusuna tay denilmektedir. At zaman içerisinde büyüme göstererek cinsiyetine göre aygır ya da kısrak olmaktadır.
ahreç don ne demek? Atlarda bedeni örten kılların kırmızı ve beyaz karışımı kıllardan oluşması; fakat yele, kuyruk ve bacakların alt kısımlarının siyah renkte olması, diğer bir deyişle doru donun beyaz kıllarla kaplanmış biçimi.
Meteorolojik faktörlerin etkisiyle meydana gelen zararlar arasında kültür bitkilerinin gelişme devresinde zaman zaman ortaya çıkan don olaylarının önemine işaret eden Eroğlu, "Ülkemizde tarımsal yönden çok tehlikeli olan donlar mart, nisan ve mayıs aylarında görülen ilkbahar geç donlarıdır.
Don olayı: Standart siperler içerisinde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C ve altına düşmesiyle meydana gelen olaydır.
Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak toprak işleme de dahil hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır. Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden soğuk hava dalgası engellenebilir.
Birçok at ırkında görülmekle birlikte Arap, Orlov, İspanyol atlarında sıklıkla bulunur. Kır donlu atların çeşitli adlandırmaları şunlardır: Demir Kır: Vücudu örten beyaz kılların siyahımsı gri renkteki kıllarla karışık halde bulunması durumudur.
Tayın doğumundan itibaren sahip olduğu ve yaşamı boyunca hiç değişmeyen donlara “gerçek donlar” denir; al (tüm vücut kızıl ve tonları), yağız (tüm vücut siyah ve tonları), doru (beden kızıl, yele, kuyruk ve bacakların alt kısımları siyah), izabel don (saman sarısı), kula don (beden sarısı, yele, kuyruk ve bacaklarının ...
Paylaş: Atların baş ve bacaklarında görünen beyaz lekelere “nişâne” denir. Bu beyaz lekeler kısmî kıl ağarmaları olarak vücutta bulunurlar.
Doru'nun babası paçalı bir at olan, ünlü yarış atı Bozkır'dır.
Yetişmek. Birbirine katılmak, dökülmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri