Yoğurt, başta süzme yoğurt, özellikle gebe kadınlar için faydalıdır(13). Diğer süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum içerir. Bazı çeşitleri ayrıca sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakterileri de içerir(14, 15, 16).
Evet, evde yapılan yoğurt faydalıdır. Ancak yoğurdun pastörize edilmiş sütle yapılmış olması önemlidir. Açıkta satılan sütle yapılan yoğurt düşünüldüğü kadar faydalı olmaz.
İspanyol bilim insanları tarafından yapılan araştırma, hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ceviz gibi kuru yemiş tüketiminin bebeğin zekâsını geliştirdiğini gösterdi.
Bu ihtiyacı karşılamak için düzenli beslenmeye ek olarak günde en az bir bardak süt içmeniz gerekir. Süt içemeyen anne adayları kalsiyumu peynir, yoğurt ya da diğer süt ürünlerinden karşılayabilirler.
İlgili 44 soru bulundu
Süt, kaynatmamak koşuluyla, tercihe bağlı olarak soğuk veya ılık içilebilir. Sütü vücut ısısına yakın, 35-40ºC de ısıtmak uygundur. Besin değerini koruması açısından sütün kaynamamasına dikkat etmek gerekiyor.
Süt ürünleri iki çeşit yüksek kaliteli protein içerir: Kazein ve peynir altı suyu.Süt, en iyi kalsiyum kaynağıdır ve yüksek miktarlarda fosfor, çeşitli B vitaminleri, magnezyum ve çinko sağlar. Yoğurt, başta süzme yoğurt, özellikle gebe kadınlar için faydalıdır(13). Diğer süt ürünlerinden daha fazla kalsiyum içerir.
Tam buğday unu ile yapılmış ekmek, fıstık ezmesi, krem peynir besleyici kahvaltı seçeneklerinden. Kalsiyum, bebeğinizin güçlü kemik ve dişlerinin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı kasları ve sinirleri desteklediği için gebelik sırasında gereklidir. Kahvaltıda süt ürünlerini tercih etmek, kalsiyum için önemli.
Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit'tir. DHA balıklardan alınabilir. Haftada iki kez balık tüketmek önerilir. Balık yağı dışında omega 3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır.
Özellikle D vitamini ile güçlendirilen pastörize sütlerin tüketilmesi gebelikte büyük fayda sağlıyor. Süt tüketimi günlük sıvı ihtiyacının karşılanması için de faydalıdır.
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
4- Süt ve ayran: Gebeliği rahat geçirmenin ve anne sütünü arttırmanın ilk yolu sıvı tüketimini arttırmaktır. Bu sıvıların başında da önemli protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin süt ve ayran gelir. Sütü yağsız, ayranı ise yağsız ve tuzsuz tercih etmelisiniz.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Çünkü hamilelikte sütün hiçbir zararı yoktur aksine gerekli ve faydalıdır. Hamilelikte muzlu sütün faydaları da merak edilmektedir. Muzun içindeki zengin potasyum sütün içinde olan kalsiyumla birleşince hem anne adayına enerji verir hem de onu gebelikte oluşabilen tansiyon sorunundan korur.
A, B, C vitaminlerini de barındıran ayva doğum uzmanları tarafından anne adaylarına en çok önerilen meyveler arasında yerini alıyor. Hamilelik döneminde yenildiğinde doğacak olan çocuğun güzel olmasını sağladığına inanılan ayva, cildin korunmasını da sağlıyor.
* Bebeğin anne karnında ilk kıpırdadığı an, anne kime bakarsa bebek ona benzer. * Hamile kadın, kuşağına yumurta koyarsa, bebek gamzeli doğar. * Anne hamileyken rüyasında asker görürse oğlu, altın görürse kız bebeği olur. * Bebeğin göbek bağı cami avlusuna gömülürse dindar, okul bahçesine gömülürse alim olur.
Protein İhtiyacı Artıyor
Büyüme gelişmenin temel taşlarını oluşturan aminoasitler proteinlerin sindirimi ile oluşur ki en kaliteli protein kaynakları; peynir, yumurta, balık, kırmızı et, yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardır. Annenin bu dönemde ortalama 70 gr civarında bir protein ihtiyacı vardır.
Ara öğün ise gece gündüz fark etmeden yapılmalıdır. Doğal olarak hamileler gece acıkınca ne yemeli sorusu akıllara düşer. Kuru yemiş ile bir bardak su veya bir kase yoğurt sabah bulantılarını önleyecektir.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Fakat bu annenin eğer mevcutsa, düzensiz beslenmeye devam edebileceği anlamına gelmez.
Hamilelik sürecinde limonun tüketilmesi çok zararlı olmaz. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan limon kemikleri de güçlendirmektedir. Limon C vitamini açısından zengindir.
İnsan hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesinde başrolü üstlenen suyun önemi, gebelik döneminde daha da artar. Normal bir insan günde 2, 2.5 litre su tüketmelidir. Fakat gebelik döneminde bu miktar 3, 3.5 litreye kadar çıkabilir.
Su Tüketim Miktarına Dikkat Etmek Önemli
Evet, hamilelikte az su tüketmek kadar fazla su içmek de zararlı olabilir. Kısa sürede çok miktarda su içmek, su zehirlenmesine neden olabilir12.
Hamileliğin ilk aylarında gebe kişi öğünlerinde sebze-meyve, tahıl ve proteinden zengin, iyi pişmiş ve temizlenmiş gıdaları tercih etmelidir. Bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilecek kafein ve tütün mamullerinden uzak durmalı, mümkün olduğunca doğal ve sağlıklı beslenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri