Gebelikte karnın büyümesini etkileyen faktörlerin başında kadının kilosu, boyu, karındaki yağ oranı, karın bölgesinin genişliği gibi etkenler gelir. Bir kadının normalde göbeği varsa bazen bu haftada bile karnın büyüdüğü anlaşılmayabilir.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Gebeliğin ilk aylarında, rahim armuta benzer şeklini korurken, 12. Haftaya doğru artık küre şeklini alır ve kemik yapının üzerine çıkar. Bu haftadan sonra rahim öndeki pubik kemiğinizin üzerinde hissedebilecek büyüklüğe ulaşır. Sonraki haftalarda ise karın boşluğunda ilerleyebilmek için oval şekilde yukarı doğru büyür.
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Bu dönemde bebeğin büyümesi hızlanır ve anne karnındaki göbeğin boyutu artar. Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
İlgili 35 soru bulundu
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
Büyüyen rahim karın bölgesine baskı yapar ve bebeği sığdırmak için daha fazla genişlemeye çalışır. İlk üç ay büyümesi yavaş olan rahim sonraki üç ayda da büyümeye devm eder. Tüm bunlar yani rahmi hızla büyümesi ve genişlemesi gebelikte karında oluşan sertliğe nedenler arasındadır.
Ancak, bu şişkinlik genellikle bebeğin büyümesinden değil, rahimdeki artan kan akışı ve hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu nedenle, 2 aylık hamilelikte göbek çıkması pek olası değildir. Ancak, hamilelik süresince rahim büyüdükçe göbek bölgesindeki şişkinlik artabilir ve göbek çıkabilir.
Hamilelikte Şişkinlik Ne Zaman Olur? Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Hamilelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri, vücutta meydana gelen şişliklerdir. Özellikle ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda görülen şişkinlikler, hamileliğin 6. ayından itibaren oluşmaya başlar.
Annenin karnı dıştan görülebilir şekilde kabarmıştır. Rahim yüksekliği leğen kemiğinin üstündedir. Haftada 1 cm kadar yükselerek 20. haftada göbek seviyesine erişir. Büyümeye bağlı rahim yan bağlarının gerilmesi sonucu anne istirahatle geçen ağrılar hissedebilir.
21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Ayrıntılar için: http://www.gebelik.org/tr/tibbi-bilgi... Her anne adayının gebelikle beraber karnı farklı hızla büyür. Halk arasında iç karın özellikleri denilen (tıbben böyle bir bölge yok) özelliklere göre aynı ayda, aynı haftada olan anne adaylarının karınlarının büyüklükleri farklı olabilir.
3.Ay: (12 HAFTA)
Anne adayında iştahsızlık, kusma ve bulantının en çok görüldüğü dönemdir. Bu dönemde sık ve az miktarda beslenmek kısmen rahatlatıcı olmakla berber, genellikle şikayetler 12. hafta sonrasında kaybolur. Fetus ise yaklaşık 6-7 cm olup kemik gelişimi başlamıştır.
Burun şişmesi, gebelik sırasında meydana gelebilecek en önemli değişikliklerden biridir. Bu olay östrojen düzeylerindeki artış ile bağlantılıdır. Burun ucu yağdan meydana geldiği için fazladan şişmesi veya büyümesi de normaldir. İdeal olarak burun şekli kilonun hamilelik öncesi durumuna dönmesiyle düzelecektir.
Döllenme gerçekleştikten ve embriyo oluşma aşamasından itibaren anne adayının bedeninde hamilelik hormonları hızla salgılanmaya başlar. Gebelikte 1. ayda anne adayının bel bölgesinde yağlanma başlayabilir.
Gebelikte vajinada damarlanma dolayısıyla kanlanma artar. Vajinal akıntı koyu ve beyaz-sarı renktedir. Akıntı miktarı artar. Dış üreme organlarında damarlanma artar hatta bazen varisler izlenebilir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
8 haftalık gebelikte karın belli olur mu sorusu anne adayları arasında en çok sorulanlardan biridir. Ancak çoğu anne adayında dışarıdan bakıldığında karnın belli olması söz konusu değildir. Kilonun da artması yine 8. hafta itibariyle beklenen bir değişiklik olarak öne çıkmaz.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
7 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Karın büyümesi, kişiden kişiye değişir ancak çok belirgin değildir. Hafif tüylenme, özellikle göbek ve göğüs çevresinde gözlenebilir.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Gebelik döneminde kadının rahmi belli oranda büyür. Bu esnada karın içinde de basınç artar. Bu yüzden göbek deliğinde dışa fırlama ya da düzleşme gibi etkiler meydana gelebilir. Tıbbi olarak göbek deliğindeki bu farklılıklar normal kabul edilir.
5 haftalık gebelikte gaz sancısı, ishal, mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı yaşanır mı? Gebelikte artan progesteron hormonu vücuttaki düz kasların gevşemesine ve besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olur. Buna bağlı gaz sancısı, şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri