Hamilelik sürecinde çeşitli nedenlere bağlı olarak karın guruldaması ortaya çıkar. Hamilelik döneminde karın guruldamasının önüne geçmek için bazı önlemler alınmalıdır. Karın guruldaması genellikle yemek yerken ve sıvı bir şey tüketilirken hava yutulması ile oluşur.
Karın guruldamasının tek başına hamilelik belirtisi olduğu ifade edilemez. Karın guruldaması ve ishal sorunları birlikte varsa bu göstergeler gebeliği işaret ediyor olabilir.
Karın gurultusu kalın bağırsağınızda gaz birikmesinden kaynaklanan can sıkıcı bir sorundur. Biriken bu gaz genellikle yeme içme sırasında yutulan havadan kaynaklanmaktadır. Konuşarak yemek yemek hava yutulmasını kolaylaştırdığından yemek yerken acele etmemek ve konuşmamak karın gurultusu sorununu çözebilir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazı kadınlarda bazı belirtiler olabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olabilir. Hamileliğin ilk haftası belirtisi ilk olarak yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları olabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Karında Aort Anevrizması Belirtileri
Anevrizma, eğer abdominal aort anevrizması ise genellikle karın bölgesini etkileyen belirtilere neden olur. Bunlar eğer anevrizma yırtılmamışsa geçmeyen karın ve bel ağrısı, karın bölgesinde kalp atışı hissi şeklinde kendini gösterir.
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Bebek vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinin sertleşmesine yol açar.
Hamileliğin 7-9. haftaları arasında tüm vücut birlikte zıplama şeklinde hareket eder. Omurgadaki nöronların gelişimi ile 9. haftadan itibaren kol, bacak ve vücut ayrı ayrı hareket edebilir. 11. hamilelik haftasından itibaren ağzını açabilir ve parmağını emebilir.
Peki baktınız ki mideniz gurulduyor veya guruldayacağını hissettiniz, o zaman ne yapmalı derseniz, ilk yöntem olarak karnınıza baskı uygulayarak fazla havanın dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Böylece mideniz rahatlayabilir. İkinci yöntem ise çok derin nefes alıp guruldama hissi geçene kadar tutmak.
Bebeğinizin karın gurultusu genel olarak sindirim sistemi ile alakalıdır. Bebeğiniz, anne sütüne veya mamaya alışıyorken midesinde gaz ve basınç olabilir. Bu gaz ve basınç da karın guruldamasına neden olur. Bebeğinizin karnında meydana gelen guruldamaya neden olur.
Bu olayın iki nedeni vardır:
Vajinanın doğumlara bağlı ya da yapısal olarak geniş olması Vajende genişleme olmadığı halde vajina kaslarının tonusunun gevşek olması ( pubococcygeal kasların- PC kasları ), ya da kadının bu kasları kullanmayı bilmiyor olmasıdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamileliğin en yaygın ilk belirtisi adet gecikmesidir. Hamilelik ile birlikte vücut yumurtlamayı ve rahmin iç tabakasının dökülmesini durduran hormonlar üretmeye başlar. Bu durum, adet döngüsünün durmasına neden olur. Adet gecikmesi her durumda hamilelik belirtisi olmayabilir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Hamilelik sürecinde rahim de göbek ile birlikte büyümeye başlar. Hamilelik sürecinden önce ortalama 70 gram ağırlığında ve armut şeklinde olan rahim bebeğin gelişmesiyle birlikte büyür.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Bu yüzden anne adayları karın büyüklüğünü sorun haline getirmemeli, bunu bebeklerinin gelişimine bağlamamalıdır. Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir.
Karında nabız hissedilebilir ya da komşu organlara bası yapabilir. Anevrizmalardan komplikasyonları nedeniyle korkulur ve belli bir çapı aşmış aort anevrizmaları bu komplikasyon riskleri nedeniyle tedavi edilmelidir.
Hamilelikte Kalp Atışı Kaç Haftalıkken Duyulur? Hamilelikte bebeğin kalp atışlarının duyulması için doğum kesesinin karın ultrasonundan görülmesi ve gebeliğin belirli bir süre ilerlemesi gerekir. Pek çok hamilelikte, kalp atışları 5. ila 6. hafta arasında Doppler cihazıyla duyulabilir.
Kasık bölgesine alınan bir darbe, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, miyom, lenf bezinin iltihap kapması, gebelik, endometriosis ve endometrit gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sok kasık ağrısının sebepleri içerisindedir. Adet öncesinde de bu ağrılar görülebilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri