Ya da anne adayı yediği her şeyin bebeğine de yarayacağı düşüncesi ile daha da iştahlı hale gelir ve fazla kilolar vücuda yerleşmeye başlar. Oysa sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür.
Hamileliğin ilk üç ayında ideal kilosunda olan anne adayları dahil olmak üzere, kusma ve mide ekşimeleri sebebiyle kilo kayıpları yaşanabilir. İdeal kilonuzda hamile kaldıysanız kilo kaybetmenizi genel olarak istemeyiz. Kilo fazlası varsa ve hamileliğin henüz başındaysak kontrollü kilo vermek zararlı değildir.
İlk 3 aylık süreçte genellikle kilo artışı 1-2 kilo aralığında olur. Ancak kilolu şekilde hamile kalındıysa ilk 3 ay kilo vermek için hamile diyeti uygulanabilir. Bu süreçten sonra bebek gelişimi hızlandığından kilo koruma ya da yavaş kilo alma yönünde çalışabiliriz.
(İlk 3 aydaki kilo alımınız yeterli olmasa bile) 4. aydan itibaren haftada 250 gram; 6. aydan itibaren ise 250-400 gram kilo alımı normal kabul edilmektedir. Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Normal kiloda olan annelerin gebelik süresince 10-12 kilo, hamilelik öncesi kilolu olan anne adaylarının, doktorlarının başka bir önerisi yoksa 8-10, zayıf gebelerin ise yine doktorlarının başka bir önerisi yoksa 15 kilo civarında almaları beklenmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır? - 1'inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram. - 2'nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram. - 3'üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
-Gebelikte kendinizi fiziksel olarak daha güçlü ve aktif hissetmenizi sağlar. -Psikolojik olarak da daha huzurlu ve rahat hissetmenizi sağlar. -Gebelik boyuca aşırı kilo alınmasına engel olur. -Vücut şeklinin ve formunun korunmasını sağlar vücutta fazla yağ birikmesine engel olur.Doğumdan sonra daha kolay kilo verilir.
Gebelik başında çok zayıf olan gebelerin yani 18 kg dan düşük vücut kütle indeksi olanlarda gebelik boyunca 12-18 kg kadar kilo alması normal kabul edilir.Gebelik başında çok kilolu olan anne adaylarının ise gebelik boyunca 5-9 kg kadar kilo almaları yeterlidir.
Hamilelikte bebeğe kilo aldıran yiyeceklere örnek olarak şunlar verilebilir: Tam yağlı süt ve süt ürünleri: Tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, yağ oranı yüksektir ve kilo almaya yardımcı olur. Ayrıca, kalsiyum, protein ve vitaminler açısından da zengindir.
Gebelik öncesi fazla kilosu olan kadınlarda gebelik sürecinde 5-6 kg alınması önerilirken, kadınlarda profesyonel destek ile kilo almadan gebeliği tamamlamak mümkündür. Gebelikte artan bazal metabolizma ile günlük enerji ihtiyacı yaklaşık 300-350 kalori artar.
Fasulye, balık, yağsız et tüketimi aşırı kilo almayı engellediği gibi hipertansiyon hem de gebelik zehirlenmesi riskini azaltmaktadır. Hamilelikte tüketilen bazı gıdalar aşırı kilo alımına, bebeğin zayıf doğmasına, erken doğuma, sakat doğuma hatta düşük yapmaya bile neden olabilmektedir.
Gebelik sürecinde annenin fazla kilo almasını ve buna bağlı olarak bebekte oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek için, annenin beslenme şeklinin düzenlenmesi 'hamilelik diyeti' olarak adlandırılır. Hamilelik diyeti, gebelik boyunca kilo alımını durdurmayı değil, sağlıklı ve dengeli şekilde kilo almayı hedefler.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
- Anne adayının günlük kalori ihtiyacını göz önünde bulundurarak beslenmesi, aşırı kilo alımını engelleyebilir. Fazla kaloriyi yakamayacak vücut bunu yağ olarak depolar ve anne adayı kilo alabilir. - Anne, kesinlikle hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalı.
Çerezlerin, hassas bir dönem olan hamilelikte günde ortalama 1 avuç kadar tüketilmesi gerektiği önerilmektedir. Uzmanlara göre yaklaşık 25 grama denk gelen bir avuç kuruyemiş, çeşidine göre sindirim sisteminden, kemik ve zihin gelişimine kadar pek çok hususta fayda sağlamaktadır.
"Gebelikte soda tüketebilir miyim?" sorusu oldukça sık sorulan bir durumdur. Gebelikte doğal ve katkısız olmak kaydıyla maden suyu yani soda içilmesinin bir sakıncası yoktur. Doğal maden sularında çok çeşitli mineraller mevcuttur. Gebelerin daha çok tatlandırıcı içermeyen, sade sodaları tercih edilmelidirler.
Hamilelikte Şişkinlik Ne Zaman Olur? Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Ödem olarak isimlendirdiğimiz el ve ayaklardaki şişlikler gebe kadınların yaklaşık dörtte üçünde görülür. 22 ile 27. gebelik haftalarında başlayan ödem doğuma kadar devam eder.
Genellikle 12 - 18 kilo alımı tavsiye edilir. 1. 3 aylarda 500 gr - 2 kilo alacağınız farz edilirse, 2. ve 3. 3 aylarda haftada 500 grdan fazla kilo almaya çalışmanızda fayda vardır. Hamilelik Dönemine Fazla Kilo ile Başladıysanız; 9 ay içinde 6 - 11 kilo arasında alınabilir.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
1.60 boy kilo kaç olmalı? 160 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 57 kg iken kadınlarda bu değer 52 kilogramdır.
Hamilelikte egzersize genellikle 8'inci,10'uncu haftalarda başlanmalıdır. Hamilelik boyunca tavsiye edilen en yaygın spor çalışması ise tempolu yürüyüş. Haftada en az 5 gün, günlük 30-40 dakikalık yürüyüş yeterli olacaktır. Hamilelikten önce yapılmayan bir sporun, hamilelik esnasında başlanması ise pek önerilmiyor.
Hamilelikte Omega 3 Yağ Asidi tüketiminde önerilerimiz;
Protein açısından da zengin olan yumurtayı her gün tüketmelisiniz. Yemeklerinizin yanında tükettiğiniz salataları koyu yeşil yapraklı sebzelerle zenginleştirebilirsiniz. Kahvaltılarınıza ya da ara öğünlerinize günlük 4-5 adet ceviz ekleyebilirsiniz.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri