5) Needn't have+V3 (gerekmezdi) Bu yapıyı geçmişte yapılan bir şeyin gerekli olmadığı ama gerçekleştiği durumlarda kullanırız. Örnek: You needn't have done the washing up! Bulaşığı yıkaman gerekmezdi. (Bulaşık makinemiz var, dolayısıyla gerekmezdi, ama yaptın.)
Geçmişte bir eylemi yapmamız gerekmediği halde yapmışsak, "needn't' have done" kullanırız. Yani "yapmam gerekmezdi, ama yaptım." anlamım ifade eder.
“Cannot Have V3” ve “Couldn't Have V3” cümle içerisinde aynı anlam ve kullanıma sahiptir. Bu yapılar geçmiş ifadelere ilişkin tahmin yürütmek için kullanılırlar. Tahmini yapan konuşmacı, söz konusu olayın gerçekleşmesinin imkansız oluşundan %99 emindir. “Can Have V3” yapısı soru cümleleriyle de kullanılabilir.
“Could Have V3” kip belirteci, geçmişte gerçekleşmesi mümkün olup da gerçekleşmemiş olan işleri ifade eder. Gerçekleşme ihtimali düşük olan eylemleri aktarmakla birlikte, geçmişte yaşanan durumlara bakarak, olaylarla ilgili tahmin yürütmek için de kullanılır.
“Must Have V3” kip belirteci, konuşmacının, geçmiş zamanda gerçekleşmiş bazı olaylardan yola çıkarak tahmin yürütmesi için kullanılan bir yapıdır. Bu cümle çıkarıma bağlı olup, gerçekleşmiş olması konuşmacıya göre oldukça mümkündür. Bu kip belirteci olumsuz olarak da kullanılabilir.
İlgili 45 soru bulundu
“Should Have V3” kip belirteci, konuşmacının geçmişte yapılması gereken ancak yapılmayan bir işi ifade etmede kullandığı bir yapıdır. Beraber kullanıldığı eyleme “yapmalıydın ancak yapmadın” anlamı katmaktadır.
Could have been kipinin Türkçe karşılığı, 'olabilirdi' ifadesidir.
“Might Have V3” kip belirteci, “May Have V3” ile aynı anlamda kullanılabilir. Geçmişte gerçekleşmemiş bir ihtimali ifade eder. Ayrıca, beraber kullanıldığı eyleme “yapılabilirdi ama olmadı” anlamını katar.
Would have V3, geçmişte gerçekleşmemiş bir olay hakkında konuşurken kullanılan bir kip belirtecidir. Bu belirteç Türkçe'ye “olurdu veya olabilirdi” ifadeleriyle çevrilebilir. Would have V3, telaffuz edilirken would have (wuld hev) yerine, kısaltılarak vulda şeklinde telaffuz edilir.
Have/Has been + v3'de geçmişte başlayan olay günümüzde de devam ediyordur. Ex: I have been reading this book for 2 hours. ( Kitap okuma işlemi hala devam ediyor. ) Have/Has + v3'de ise, bir olay/durum geçmişte yapılmış ama hangi zaman dilimi içerisinde yapıldığı belirsiz.
Çünkü hatırlarsanız “couldn't have”, “can't have” ile aynı anlama gelmektedir, yani “olmuş olamaz” derken kullanılır.
Can ve could; bir beceri, yetki, talep, teklif veya fırsat ifade eden yardımcı fiillerdir. Could fiili esasen, can fiilinin geçmiş zaman kipidir.
İşin özünde hatırlaman gereken şey şu: Could, geniş zamanda veya gelecek zamanda gerçekleşebilecek veya yapılabilecek bir şeyi anlatır. Geçmiş zamanda ise bir yetenek veya beceri belirtir. Would, belli şartlar altında olabilecek bir şeyi anlatır veya geçmiş zamanda konuşulduğunda, eskiden yapılan bir eylemi anlatır.
must - have to/have got to. Necessity kelimesi, gereklilik ve zorunluluk anlamına gelir. İngilizcede zorunluluk bildirmek için fiillerin önüne bu anlamda kullandığımız must ve have to kalıplarını getiririz.
Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
5) Needn't have+V3 (gerekmezdi)
Bu yapıyı geçmişte yapılan bir şeyin gerekli olmadığı ama gerçekleştiği durumlarda kullanırız. Örnek: You needn't have done the washing up! Bulaşığı yıkaman gerekmezdi. (Bulaşık makinemiz var, dolayısıyla gerekmezdi, ama yaptın.)
Fiil dilemek, istemek. I wish to travel: Seyahat etmek istiyorum. bir kedim olsaydı. I wish I were a bird: Keşki bir kuş olsaydım.
If only kalıbı Past Perfect Tense ile kullanıldığında geçmişte yaşanan olaylara karşı duyulan pişmanlıkları anlatmak için kullanılır. Örneğin: If only you had been more careful, the vase wouldn't break. (Keşke daha dikkatli olsaydın, vazo kırılmazdı.)
Geçmiş zamandaki “will” dışında, kibarca bir şeyler istendiğinde veya dilek tutulduğunda da would ile cümle kurulabilmektedir.
► Could have done genellikle geçmişte gerçekleşmesi muhtemel olan ama gerçekleşmeyen eylemler için kullanılır. - Why did you stay at a hotel when you went to New York? You could have stayed with John. (New York'a gittiğinde niye otelde kaldın.
“May” şu andaki ya da gelecekteki ihtimalleri ya da kibar bir şekilde izin istemeyi ifade etmek için kullanılır. İzin istemek için "can" kelimesine kıyasla daha resmidir. Bu yüzden resmi İngilizce'de ve yazışma dilinde "may" daha çok kullanılır.
Burada özet olarak bilmen gereken en önemli şey şu: Can, “yetenek/beceri” belirtmek için kullanılır, may ise “izin istemek” veya “olasılık belirtmek” için kullanılır.
Gelecekte belli zamandan önce bitmiş olan bir işin “devamlılığını” ifade etmektedir. Gelecekte -miş'li Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have been” ve söz konusu fiilin “gerund” hali (Ving) getirilir.
Olumlu, olumsuz ve soru halde kullanılabilen bu yapıdan sonra eylemin yalın hali (bare infinitive) getirilmektedir. Etken (Active) cümlede özneden sonra, eylemden önce yer alır. Edilgen cümlede ise “be+past participle” yapısıyla kullanılır. Örnek Cümle: If I were beautiful, I would be a model.
Perfect Modals-1
Perfect Modal yapıları 'can', 'may', 'should', 'must' gibi modal fiillerinden sonra "have+V3" yani fiillerin 3. hali (Past Participle) getirilerek kurulur. Bu yapılar birbirinden çok farklı anlamlara gelebilmektedir ve o yüzden dikkatle ele alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri