Çiğ et ve sütten yapılan gıdalarda mikroorganizmalar çok hızlı üreyebiliyor. Uzmanlar listeria ve toksoplazma gibi mikroorganizmaların hamile kadınlarda düşük ve ölü doğumlara yol açtığını belirtiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.
Az pişmiş yumurtanın yanı sıra çiğ yumurta ile yapılan mayonez, krema veya dondurma gibi besinlerin de tüketilmemesi gerekir. Çiğ veya az pişmiş et ürünleri parazit ve enfeksiyon kaynağı olabileceği için gebelik sürecinde uzak durulması gereken besinlerdir.
*Konserve besinler, kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata gibi çok yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. *Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi et ürünlerinden ve mayonezden uzak durulmalıdır.
Hamilelikte temel enerji ihtiyacınızı tam buğday ve esmer unlu ekmeklerden, esmer makarna, bulgur/yarma, kuru fasulye, nohut , mercimek gibi kuru baklagillerden karşılamanız gerekir.
Günde 5 porsiyon meyve ve sebze yenilmesi önerilir. Meyve ve sebzeler; taze, dondurulmuş, kurutulmuş ya da suyu sıkılmış şekilde tüketilebilir. Ancak, ilave şeker ve tuz içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda, tüketilmeden önce meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Çiğ et ve sütten yapılan gıdalarda mikroorganizmalar çok hızlı üreyebiliyor. Uzmanlar listeria ve toksoplazma gibi mikroorganizmaların hamile kadınlarda düşük ve ölü doğumlara yol açtığını belirtiyor.
İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Günde 3-4 porsiyon süt, yoğurt, peynir yada ayran tüketmelidir. Bu bebeğin anne karnında gelişimi için çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri grubu kemik ve diş gelişiminde önemli role sahip olan kalsiyumdan zengindir. Ayrıca, protein yönünden de oldukça zengin besinlerdir.
Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doğal olmayan beslenme: Hamilelik sürecinde mümkün olduğu ölçüde doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Krema Neden Pastörize Edilir ? Süt Kreması; süt henüz pastörize sıcaklığına getirilmeden 35-55 C arasında Krema Seperatörleri aracılığıyla, süt yağının kısmen veya tamamen sütten ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
İnek sütü kreması, emülgatörler (yağ asitlerinin mono ve digliseritleri), kıvam arttırıcı (Sodyum aljinat ve karragenan; yenilebilir deniz yosunu özlerinden elde edilmiştir). En az %30 süt yağı içerir. Sütte doğal olarak bulunan süt şekerini içerir.
Özellikle çırpılarak kullanılmaya uygun yapısıyla tatlılarınıza lezzet katan yardımcınız. İçim Şef Krema %35 yağlıyı ister çırparak tatlı yapımında ya da meyvelerin yanında; ister çırpmaya gerek kalmadan çorba, balık, et, makarna ya da istediğiniz sıcak yemeğe lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür.
Haşlanmış yumurta özellikle hamilelikte önerilmektedir. Yaz aylarında yumurtayı haşlamak yerine yağsız menemen, omlet gibi seçenekler kahvaltı veya öğle öğününde kullanılabilir.
Bebeğinizin beslenmesi ve büyümesi için size tam yetki ve sorumluluk verilmemiştir. Bebeğinizin büyüklüğü, siz 8 haftalıkken, bir nohut kadar, 12 haftalıkken ise bir parmağınız kadardır ve dolayısıyla onun doyması için 1.5 porsiyon Adana kebap yemeniz gerekmez.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra bebeğin büyüme hızı da artış gösteriyor. Bir başka deyişle, bebek artık daha fazla besine ihtiyaç duyabiliyor. Bu da anne adayında ani açlık hissinin oluşmasına ve kendini sürekli aç hissetmesine sebep olabiliyor.
Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır. Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar.
Hamilelikte cips tüketimi doğacak bebekler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca cips tüketiminden uzak durup, alternatif atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.
Özellikle alkol ve kafein içeren içeceklerden ,suni tatlandırıcı içeren içececeklerden uzak durulmalıdır. Hazır meyve suları içmeyin. Aşırı şekerli hazır meyve suyu yerine kendi meyve suyunuzu sıkın.Bitki çayı içerken dikkatli olun. Özellikle adaçayından uzak durun.
Gebeliğin 12. haftasından itibaren dokunma duyusunu algılayan sinirler hızla gelişmeye başlar ve yaklaşık 32. haftada bebeğin kafasının tepesi dışında tüm vücut bölgeleri dokunma duyusunu hisseder hale gelir. Anne karnında derin dokunuşlar ve sıcaklık hissi dokunma duyusunun gelişmesini sağlayan en önemli uyarılardır.
Bebek Anne Karnında 17. Haftadan İtibaren Duymaya Başlar
Ancak öncelikle bunun için bebeğin iç ve orta kulak gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit'tir. DHA balıklardan alınabilir. Haftada iki kez balık tüketmek önerilir. Balık yağı dışında omega 3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri