Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Anne adaylarının göz ardı etmemesi gereken tehlike de burada başlamaktadır.
Nanenin C vitamini açısından zengin olması, limonun da C vitamini açısından zengin olması anne adayları için iyi bir özelliktir. Çünkü C vitamini alan anne adayları, bağışıklık sistemini güçlendirerek kendini hastalıklardan korur. Gebelik döneminde, nane ve limon çayı içmek faydalı bir eylem olacaktır.
Bunların yerine kafeinsiz içecekler ve soda içebilirsiniz ama 2 fincana kadar Türk kahvesinin de bir zararı olacağını düşünmüyorum. Başka bir sağlıklı seçenek de bunların yerine, süt, taze sıkılmış meyve suları ve limonata tüketmeniz olabilir.
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
İlgili 39 soru bulundu
Çay, özellikle de siyah çay, Türkiye'de tüketilen içeceklerin başında geliyor. Ancak bazı uzmanlar fazla çay tüketiminin demir emilimini azalttığını, bunun da kansızlığa neden olduğunu belirtiyor.
Bir bardak çayın kafein içeriği aynı miktardaki kahvenin kafein içeriğinden yaklaşık % 50 daha azdır. Kuru çay % 1-5 oranında kafein içermektedir. Normal şekilde yapılan demleme ile çay- da bulunan kafeinin yaklaşık % 80'i deme ge- çer. Buna göre 5-6 bardak çay içen bir kimse ortalama 300 mg kafein alıyor demektir.
Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir. Bir bardak siyah çayda ortalama 40 mg kafein içermektedir. Bu yüzden gebelikte günde en fazla 3 - 4 bardak açık çay tüketilebilir.
Normal birinin, kafeini aşırıya kaçmayacak miktarda almasının faydası vardır. Fakat gebelik sürecinde kafein alınacak kafein miktarı kısıtlanmalıdır. Hamile olmayan biri günlük 2-3 fincan kahve, 5-6 fincan çay içmesi normal kabul edilir. Gebelik süresince 1 fincan kahve ve 1 bardak çay sınırı aşılmamalıdır.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
İnek sütü kullanımı da demir eksikliğinin bir başka önemli nedenidir. İnek sütü zaten yeterli demir içermez. Fazla miktarda inek sütü tüketmek demirin emilimini bozmasının yanı sıra bağırsaktan ince ince kanamalara sebep olarak demir eksiliği gelişimine de yol açabilir. Tercihen ilk bir yıl inek sütü tüketilmemelidir.
Mide ekşimesi olan, bulantı sorunu çeken, kabızlık ve ishal gibi problemler yaşayan gebe kadınlara ıhlamur iyi gelebilir. Hamilelikte kas gevşetici etkisi bulunan ıhlamurun anne adaylarını rahatlatıcı etkisi olabilir. Fakat doğuma doğru bu etkisi nedeniyle ıhlamur içilmesi kesinlikle önerilmez.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, gebelik süresinde 5 fincandan fazla kahve tüketen kadınlarda erken doğum riskinin arttığını belirtti.
Gebeliğin bu sürecinden itibaren günlük alınması gereken enerji 2200 kalori düzeylerine çıkartılmalıdır. Yani beslenme düzeyi arttırılmalı 3 ana öğüne ilaveten 3 ara öğün de yapılmalıdır. Öğünlerde meyve, süt, yoğurt gibi hem kan şekerini dengeleyecek hem de açlık hissini bastıracak sağlıklı gıdalar tüketilebilir.
Erkek bebekte annenin canı ne çeker? Yaygın inanışa göre erkek bebekte annenin canı tatlı ve tuzlu çeker; kız bebekte ise ekşi.
Özellikle kompleks karbonhidrat dediğimiz tam buğday ekmeği, sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar vb. tüketmelisiniz. İlk aylarda günde 6-8 porsiyon yeterli olacaktır. 1 porsiyon dediğimiz de ise 1 dilim ekmek veya 1 kase çorba veya 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, pirinç pilavı, makarna ve erişte gibi.
Uzmanlar, hamile kadınlarda kaplıcayı ve sıcak suyu önermiyor. Ayrıca banyo yaparken bile su sıcaklığının 37-38 derecenin altında olması gerektiğine dikkat çekiyor. Bebeğe olan sakıncalarının dışında, tansiyon veya kalp hastalığına sahip anne adaylarının daha fazla dikkat etmelidir.
Diğer turunçgil meyvelerde de olduğu gibi limon vücuttaki asidik seviyeyi arttırır. Vücuttaki asidik seviyenin artması çok nadir olsa dahi düşüğe neden olabilir. Bu nedenle gebelik döneminde anne adaylarının limonu kontrollü olarak tüketmeleri gerekir.
Bulantıyı tetikleyen sigara, yemek, parfüm kokusu gibi faktörlerden uzak durmalısınız. Özellikle mutfak kokuları ve ağır parfümler rahatsızlığınızın artmasına neden olabilir. Aç bir şekilde uzun süre kalmanız ya da midenizi doldururcasına yemeniz mide bulantısına neden olabilir.
Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (40 ml) içinde ortalama 165 mg kafein olduğunu gösterir.
Prof. Dr. Orhan Ünal, hamilelikte tüketildiğinde erken doğuma sebep olabileceği düşünülen; fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aleo vera, karahindiba gibi bitkilerin çaylarının da gebelikte dikkatli tüketilmesi, riskli durumlarda hiç tüketilmemesini öneriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri