Ağızdan alınan veya cilde sürülerek uygulanan tedaviler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu dönemde düşük doz kortizonlu ve “antihistaminik” ilaçlar tercih edilmektedir. Etkileri hızlı olan bu ilaçların uzun süreli kullanımında da herhangi bir yan etki saptanmamıştır.
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Alerjik rinit (bahar alerjisi) uzun süren hasta hekim ilişkisi ve sabır gerektiren bir tedavidir. Tedavide alerjenlerden korunma yanında burundan kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla dengeli beslenilmeli, istirahat edilmeli ve bol su içilmelidir.
Gebelik süresince kullanılan ilaçların bebeğe zarar verme ihtimali yüksektir. Özellikle alerji tedavisinde kullanılan ilaçların bir kısmının risk grubunda olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hamileler alerji tedavisi için mutlaka bir uzmana danışmalı ve ilaçlarını uzman kontrolünde kullanmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Otrivin, iliadin gibi içinde damarları kasan (vazokonstrüktör) maddeler olan burun damlaları kullanmayınız. Alerjik rahatsızlıklar için benadryl tablet alabilirsiniz. Öksürük için dextromethorphan veya guaifenesin içeren şuruplar alınabilir.
Ağızdan alınan veya cilde sürülerek uygulanan tedaviler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bu dönemde düşük doz kortizonlu ve “antihistaminik” ilaçlar tercih edilmektedir. Etkileri hızlı olan bu ilaçların uzun süreli kullanımında da herhangi bir yan etki saptanmamıştır.
Mevsim meyveleri ve sebzelerinin; aynı zamanda protein kaynağı olarak bilinen yumurta, tavuk, kırmızı et gibi gıdaların tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Ayrıca bu dönemde hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, şeker ve kızarmış yiyecekler alerji semptomlarını arttırabilir.
Polen alerjisi, nezle belirtileriyle benzerlik gösterir. Nezle belirtileri ortalama 1 hafta içerisinde kaybolurken, polen alerjisi 2-4 ay arasında sürebilir.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
İlerleyen alerjik rahatsızlıkların astıma sebep olabileceğine işaret eden Hysi, 'Sadece burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı şikayetleriyle başlayan rahatsızlıklar tedavi edilmezse, nefes darlığı ve hırıltı şikayetleri de baş göstererek astıma çevirebiliyor.
Çok şiddetli belirtileriniz varsa evinizde ve aracınızda polen filtresi kullanabilirsiniz. Bahar alerjisi döneminde çamaşırlarınızı evin içerisinde kurutmaya özen gösterin. Polenlerin yoğun olduğu sabah vakitlerinde kapı, pencere açmayın. Doktor tarafından reçete edilen ilaçları düzenli biçimde kullanın.
Genellikle ağaçlar için polen dönemi erken ilkbahar (Mart Nisan), çayır polenleri için Nisan Haziran ayları, ot polenleri için ise Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı ile göz yaşarması gibi belirtiler günümüzde ilaç tedavisiyle hafifletilebilir ve bu sayede kişilerin daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanabilir. İlaç tedavisine en az 3-4 ay boyunca devam edilmelidir.
Solunum yolu ile alınan alerjenler arasında en sık alerjiye neden olan etkendir. Polen alerjisi, çayır otları, yabani otlar ve ağaçlar nedeniyle oluşur. Polenler, sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda ve sabah erken saatlerde en yüksek seviyeye ulaşırlar.
“Polenler gün içinde özellikle sabah erken saatlerde ve öğle saatlerinde yoğun olarak bulunurlar. Yağmur yağdıktan sonraki ilk birkaç saat ve akşam saatlerinde polen yoğunluğu büyük oranda azalmaktadır.”
Bahar aylarıyla başlayan polen alerjisi kader değil. Toplumun büyük kesiminde görülen alerji, kalıcı olarak tedavi edilebiliyor. Üstelik erken tedavi, muhtemel başka rahatsızlıkları da önlüyor.
Üzerlik tohumu saman nezlesi semptomlarını hafifletme konusunda oldukça başarılı bir bitkidir. Saman nezlesi İbrahim Saraçoğlu tarafından da gündeme getirilen bir rahatsızlıktır. Saraçoğlu saman nezlesine karşı üzerlik tohumunu önermektedir.
C vitamini bakımından zengin olan bir meyvedir. Ayrıca alerjiyle ilgili olan histaminleri de azaltarak alerjik reaksiyonların belirtilerini hafifletebilir. C vitaminini, kivi dışında, portakallar ve diğer narenciyelerden, çilek, ahududu gibi meyvelerden ve yeşil yapraklı sebzelerden de alabilirsiniz.
Alerji Tedavisinde Temel İlkeler
Metil B12, C Vitamini, Çörek Otu tohumu, Omega 3, D Vitamini, Koenzim Q10 ve bağırsak florası için Probiyotik, adaptojen bitkilerden Astaxanthin, iltihap düzeylerini azaltmak için zerdaçal, zencefil, meyan kökü gibi bitkilerden destek alabiliriz.
Kullanılan alerjenler ev tozu akarları, polenler, küf sporları ve hayvan tüyleridir. Alerjenlerden kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda yapılır. İçinde kortizon bulunmamaktadır. Kilo aldırmaz.
Annedeki alerji emzirme yoluyla bebeğe geçmez. Aksine Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji görülme ihtimali daha düşüktür.
Alerji; bebek daha anne karnındayken gelişmeye başlar. Alerji genetik zemini olan bebeklerde çevre ile etkileşim sonucu gelişir. Bağışıklık sistemi normal yolundan alerji yönüne sapar. beslenme de genetik ile etkileşime giren faktörlerden birisidir.
Allerjik hastalıklar problemli gebeliklerdeki en sık rol oynayan hastalıklardır. Doktorlar hamilelik esnasında alerjik hastalık tedavisi açısından ilaç [kortikosteroid (KS), antihistaminik (AH), dekonjestan (DK), kromolin (K), teofilin (T), sempatomimetik (SM), antikolinerjik (AK)] kullanırken sıkıntıya düşerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri