Sinir sistemi bu özelliğiyle, en geç olgunlaşan sistemlerdendir. Gebeliğin daha 8.Haftasında, bebek hareket etmeye başlar. Bu hareket, sinir sisteminin fonksiyonunun başladığının gösterir.
Hamileliğin ilk haftası son adet gününün de ilk haftasıdır. Yani hamileliğin ilk haftası kanama meydana gelebilir. Erken gebelik döneminde ruh halinde de değişkenlikler olabilir. Depresyon, sinirlilik, endişe gibi duygular yaşanabilir.
Gebelik sırasında da vücutta çok çeşitli hormonal, biyokimyasal ve fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Bu nedenden dolayı gebelik sırasında da özellikle ilk ve son dönemlerde gebeler çok hassas ve alıngan olabilir. En ufak duygusal bir durumda ağlayabilir ve arkasından gülebilirler.
Hamilelikte stresin azaltılma yolları: Stres olan durum mutlaka eş, arkadaş ya da doktor ile paylaşılmalı Gebelikteki oluşan durumun geçici olduğu ve doğum sonrasında fiziksel özelliklerin tekrar düzeleceği bilinmeli. Sağlıklı yiyecekler yenilmeli, düzenli eksersiz yapılmalı ve uyunmalı
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Anne adaylarının hamilelik sürecinde yaşadığı stres, bebeğin sağlığı kadar cinsiyetini de etkiliyor. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda (PNAS) yayımlanan yeni bir çalışma, stresli bir gebelik geçiren kadınların kız çocuk sahibi olma ihtimalinin arttığını ortaya koydu.
Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
En nihai bağ anne bebeği kucağına almaya başladığında başlar . Bebek ,hamileliğin 16.haftasında işitme yeteneği edindiği zaman ilk duyduğu ses annesinin kalbi, ilk gördüğü şey rahim içi, dokunma hissi başladığında da dokunduğu ortam anne karnıdır.
Gebeliğin birinci trimesterında genel olarak zıt duygular yaşanır. Bu dönemde anne, gebeliğine ilişkin korku ve umut duygularını aynı anda yaşar.
Anne Stresi Bebeği Etkiler mi? Anne karnında bebek saatte ortalama 50 kez hareket eder. Annenin stresli olduğu zamanlarda, bebeğin kalp atışlarının hızlandığı ve hareketlerinin arttığı bilinir. Annede olabilecek depresyon, endişe ve uyum problemleri, anne karnındaki bebeğin etkilenmesine sebep olur.
Gebelikte ateş basmasının başlıca nedeni hamileliğe bağlı hormonal değişimlerdir. Buna ek olarak anne adayının gebelik döneminde yaşadığı kaygı, stres, üzüntü vb. duygu durum dalgalanmaları ateş basmalarına neden olabilir.
Gebelik sürecinde anne vücudunda olan değişiklikler sizi şaşırtabilir. Sadece siz değil, eşiniz de şaşıracaktır. Bu değişikliklere aşırı tepkiler vermemeniz gerekir. Ona zaman zaman ama fazla abartmadan ne kadar güzel olduğunu, hamileliğin ona çok yakıştığını söylemeniz, onu mutlu edecektir.
Yorgunluk- Bitkinlik- Hüzün
ani ağlama ve gülme krizleri, sinirlilik asırı sakinlik olabilir. Gebelikte depresyon, aşırı alınganlıklar, aşırı uyuma isteği gibi şikayetler sık olarak görülür. Gebeliğin 3 ayı gebeliğe adaptasyon dönemidir ve kişi gebeliğe uyum sağladıkça bu sorunlarda yavaş yavaş ortadan kalkacaktır.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
İlgili hadisler doğrultusunda ruhun üflenme zamanını değerlendirenler iki ayrı sonuca varmışlardır. Bunlardan biri ruhun ilk kırk günden sonra üflendiği, çoğunluğun sahip olduğu ikinci görüşe göre ise üçüncü kırk günden sonra üflendiğidir.
Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor. Tüm sesler fetusun içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla bebeğe iletiliyor.
Özellikle ilk 3 ay yüksek progesteron hormonu, uyku ihtiyacını arttırarak, vücudu halsiz bırakabilir. Bu nedenle gebelik döneminde mümkün olduğunca iyi bir uyku alabilmek önemlidir.
Annenin duyguları bebeğine yansıyabilmektedir. Bebekler annelerinin duygularını hissedebilir. Anne üzgünse, endişeliyse veya mutsuzsa bebek bu durumu çok kolay bir şekilde fark edebilir. Diğer yandan anne mutluysa, huzurluysa ve neşeliyse de bebek bunu anlayabilir.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
"Annenin stresi kortizol hormonunu arttırmakta, bu durum yangısal bir ortam oluşturmakta ve salınan maddeler anne karnındaki bebeğin sinir sistemi ve davranışsal gelişiminde olumsuzluklara zemin hazırlayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri