Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra annede
Gebeliğin doğal seyrinde oluşan hormonal değişiklikler, mide bulantıları ve reflü gibi nedenler; anne adaylarında midede yanma ve kazıntı, sık acıkma hissi veya sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Bu durum da kilo alımına neden olur.
Toparlayacak olursak iştah artışı gebeliğin 2. trimesterin dönemde gerçekleşir. İştah artışı gebeliğin kaçınılmaz yönüdür. Bir nevi gebelik belirtisidir. Annenin ilk 3 ay iştahı iyi değildir.
Anne adayının genellikle 5. Aydan itibaren yemek yeme isteği normale döner ve kontrolsüz yemek yeme isteği oluşabilir. Gebelikte ne kadar kilo alınır sorusunun bir standardı olmadığından uzman doktora başvurulmalıdır.
Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir. Diğer gebelik semptomları şöyle sıralanabilir: Mide bulantısı ve kusma.
İlgili 16 soru bulundu
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Erken hamilelik belirtileri arasında mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma, hafif kramp benzeri karın ağrıları ve yorgunluk yer alabilir. Bu belirtiler gebeliğin ilk haftalarında görülebilir.
Gebeliğin ilk 3 ayında anne adaylarının bulantısı çok olduğundan dolayı, iştahları çok açık değildir. Yedikleri her şeyden mideleri bulanır ve yediklerinin nerdeyse hepsini çıkartırlar. Bunun için anne adayları ilk 3 ay bittiği zaman rahata kavuşurlar ve bulantılar bittiğinden iştahta da artış gözlemlenir.
Gebelik ile genişleyen kan damarları, tansiyonun düşmesine neden olup baş dönmesi veya bayılmaya sebebiyet verebilir. Bu belirtiyi çoğu anne adayı göstermeyebilir. Hamilelik, halk arasında "aşerme" olarak nitelendirilen iştah artmasına sebep olurken, bazı anne adaylarında ise yemeklerden tiksinmeye yol açabilir.
Genel olarak hamilelerde iştah artması 3. aydan sonra ortaya çıkar. 6. ayın sonuna kadar da bu durum devam eder. İlk 3 ayda anne adayları mide bulantısından dolayı normalde sevdikleri gıdaları tüketmekten kaçınırlar. Bu 3 aydan sonra ise durum tam tersine döner ve aşırı bir iştah açılması söz konusu olur.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Açlık, vücudunuzun yiyeceğe ihtiyacı olduğunu haber veren doğal bir işaret. Ancak sürekli aç hissediyorsanız bu durum beslenme yetersizliklerinin, stresin, yeterince uyumamanın veya hormon dengesizliklerinin bir işareti olabilir. Çoğu insan genellikle yemek yedikten birkaç saat sonra tekrar acıkır.
Daha kolay sinirlenme, öfkelenme, daha gergin olma, aşırı duygusallık, ağlama gibi duygusal dalgalanmalar da oldukça yaygın görülen hamilelik işaretleridir.
Özellikle hamileliğin üçüncü ayından sonra bebeğin büyüme hızı da artış gösteriyor. Bir başka deyişle, bebek artık daha fazla besine ihtiyaç duyabiliyor. Bu da anne adayında ani açlık hissinin oluşmasına ve kendini sürekli aç hissetmesine sebep olabiliyor.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Vücutta meydana gelen değişiklikler, hamilelik nedeniyle salgılanan hormonlar, rahmin genişlemesi, beslenme şekilleri gibi faktörler, haftalık ya da aylık olarak hamilelik belirtileri konusunda farklılığa sebep olmaktadır. Bu nedenle, yüzde yüz hamilelik belirtileri gibi kesin bir durum pek söz konusu değildir.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Hamilelikte bir akıntı, dönemin erken zamanlarında başlar. Üstelik bir akıntı başladıktan sonra doğuma kadar da devam eder. Burada akıntının özellikleri önem arz eder. Gebeliğin özellikle son aylarında anne adayları; su kesesinin açılarak su gelmesi durumunu, akıntı ile karıştırabiliyor.
Bu sebeple kramplar, çoğu kadın tarafından gebelik belirtisi olarak algılanmayabilir. Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür.
7 günde hamilelik belirtilerinden bazıları görülebilmektedir. Bu belirtiler adet döneminde gecikme, sıklıkla idrar çıkma, kokulara karşı fazla duyarlı olma, yorgunluk hali gibi belirtilerdir.
Evet, 2 haftalık hamilelikte mide bulantısı olabilir. Ancak olup olmaması ya da şiddeti, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu dönemde kokulara karşı da aşırı hassas olabilirsiniz. Ağzınıza değişik tatlar gelebilir ve tüm bunlar midenizi bulandırabilir.
15 günlük hamilelik belirtileri nelerdir? Bu dönemde belirtiler daha belirgin olmaya başlar. Kasık bölgesinde kramplar meydana gelebilir ve vajinal akıntı gözlenebilir. Aynı zamanda kokulara karşı bir hassasiyet gelişebilir.
Hamilelikte İdrar Rengi
Gebelik süresince idrar renginde değişimler görülmesi normaldir. Gebelikte idrar rengi genellikle açık tonlardadır. Su tüketimini artıran gebelerde idrar rengi açılır ve sık tuvalete gitme ihtiyacı hissedilir. Vücudun susuz kaldığı zamanlarda idrar rengi koyulaşır.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri