Gebelikte ateş basmasının başlıca nedeni hamileliğe bağlı hormonal değişimlerdir. Buna ek olarak anne adayının gebelik döneminde yaşadığı kaygı, stres, üzüntü vb. duygu durum dalgalanmaları ateş basmalarına neden olabilir.
Gebelikte ruhsal sıkıntılar çoğu zaman normal kabul edilir. Bunun nedeni anne adayının hormonlarının değişmesidir. Aşırı alınganlık, ağlama krizleri, en küçük şeylere alınmak gebelerde sık sık karşılaşılan durumlardandır.
Gebeliğin birinci trimesterında genel olarak zıt duygular yaşanır. Bu dönemde anne, gebeliğine ilişkin korku ve umut duygularını aynı anda yaşar.
Gebelik sırasında da vücutta çok çeşitli hormonal, biyokimyasal ve fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Bu nedenden dolayı gebelik sırasında da özellikle ilk ve son dönemlerde gebeler çok hassas ve alıngan olabilir. En ufak duygusal bir durumda ağlayabilir ve arkasından gülebilirler.
2 Haftalık Gebelik Belirtileri
Yorgunluk, uyku hali, sinirlilik, göğüslerde büyüme ve hassasiyet, idrara çıkış sayısının artması gibi birçok belirti bunlar arasında yer alabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Anne adaylarının hamilelik sürecinde yaşadığı stres, bebeğin sağlığı kadar cinsiyetini de etkiliyor. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda (PNAS) yayımlanan yeni bir çalışma, stresli bir gebelik geçiren kadınların kız çocuk sahibi olma ihtimalinin arttığını ortaya koydu.
Kendinize dinlenmek ve sakinleşmek için mutlaka zaman ayırın, yavaş ve derin bir şekilde diyaframdan nefes alıp vermenin ne kadar önemli olduğunu bilin. Vücudunuzu rahatlatın, mümkünse masaj yaptırın, iyi uyuyun. Uyumakta zorlanıyorsanız yatmadan önce rahatlama hareketlerinden faydalanabilirsiniz.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Uyku düzensizliği, ileri düzeyde iştah kaybı veya çok fazla yemek yeme, dikkat problemleri, kendini üzgün ve stresli hissetme, intihar etme düşüncesi, aşırı sinirli olma, sıklıkla yalnız kalmak isteme, kendini değersiz hissetme ve bunu dile getirme ve sıklıkla tekrarlanan ağlama krizleri gebelikte depresyon belirtileri ...
En nihai bağ anne bebeği kucağına almaya başladığında başlar . Bebek ,hamileliğin 16.haftasında işitme yeteneği edindiği zaman ilk duyduğu ses annesinin kalbi, ilk gördüğü şey rahim içi, dokunma hissi başladığında da dokunduğu ortam anne karnıdır.
Anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadıkları stres; ağrılı, erken veya düşük doğum yapmaktan kaynaklanır. Tüm bu stres hormonları da bebeğin beyin gelişimini, baş çevresini ve doğum kilosunu olumsuz etkiler.
Gebelik ve doğum sonrası dönemde takıntı hastalığı (Obsesif kompulsif bozukluk) sıklığında da bir artış söz konusudur.
Hamilelikte en sık karşılaşılan sorunlar; sabah bulantısı ve kusmalar, artmış tükürük salınımı, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, bel ve sırt ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, mide yanması, kramplar, varis, ödem, şişkinlik ve kabızlıktır.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Mutsuzluk, başlıca ruhsal problemler, stres, kaygı, takıntı, korku, depresif ruh hali, kararsızlıklar, endişeler, çelişkiler, öfke gibi daha bir çok sebebintetiklenmesiyle meydana gelir. Kağıda Dökün; Öncelikli olarak, kişi mutsuzluğunun altında yatan diğer sebepleri ve duyguları ayrıştırmalıdır.
Bunaltı (Kaygı / Anksiyete), strese ya da tehlikeye karşı verilen normal psikolojik bir tepkidir. Böylesi zamanlarda, kaygının işlevsel bir doğasının olduğunu söylemek mümkündür, çünkü bu duygu vücudu harekete geçmesi yönünde hazırlarken aynı zamanda performansının daha iyi / başarılı olmasına da yardımcı olur.
Nedensiz üzüntü, endişe, karamsarlık, keder, korku ve benzeri hislerin var olması iç sıkıntısı olarak adlandırılmaktadır. İç sıkıntısı sonucunda solunum hızlanması, kalp çarpıntısı, kramplar ve sindirim güçlüğü yaşanabilmektedir.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Hamilelikte stres indirek olarak sağlıklı bebek gelişimini etkiler. Erken dönemde gelişen şiddetli stres sonucunda kalp, sinir sistemi anomalilerinde ve yarık damak dudak olgularında artışlar görülmüştür. Aynı şekilde şiddetli streste anne adayında artış tespit edilen tespit edilen bulgular: Erken doğum riski artışı
Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
En rahat uyku pozisyonu sol yana yatıp dizlerin karına çekilmesi şeklindedir. Dizlerin arasında yumuşak ve ince bir yastık koyulması da iyi olacaktır. Aynı zamanda sırtın yumuşak bir yastık veya battaniye ile desteklenmesi de önerilmektedir. Eğer gece uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatıyor bulursanız endişelenmeyin.
Hamilelikte Hangi Bitkiler Kullanılabilir? Zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, siyah çay, yeşil çay gibi çayların tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece herhangi bir risk yaratmadığı düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri