Sabit üretim giderleri, değişken üretim giderleri, hammadde ve malzeme giderleri ve işçilik giderleri olarak 4 ana temelde ele alınır.
Üretim maliyeti nedir? Üretim sürecinde tüketilen tüm kaynakların maliyetinin toplamını ifade eden üretim maliyeti; direkt malzeme maliyeti, direkt işçilik maliyeti ve üretim giderleri olarak üç gruba ayrılıyor. Direkt malzeme maliyeti, bitmiş ürünün bir parçası haline hammadde maliyeti anlamına geliyor.
Bunlar, direkt hammadde ve malzeme maliyeti, direkt işçilik maliyetleri ve genel üretim maliyetleridir(GÜM). Daha önceki bölümde de belirtildiği gibi, üretim sistemlerinde yapılan değişiklikler ne şekilde olursa olsun bu maliyet unsurları mamul maliyetinin belirlenmesinde temeldir.
ÜRETİM GİDERLERİ (MALİYET GİDERLERİ)
1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri. Bu giderler; mamulün maliyetini doğrudan etkiliyorsa “direkt” , dolaylı yoldan etkiliyorsa “ENDİREKT” giderler olarak adlandırılırlar.
İlgili 21 soru bulundu
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabı: Hizmet işletmelerinin üretim maliyetlerinin izlenmesinde kullanılan hesaptır. 740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabının İşleyişi: Hizmet işletmelerinde üretilen hizmetler için yapılan giderlerin fiili tutarları bu hesaba borç olarak kaydedilir.
Üretilen mamullerin maliyeti, direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim maliyetleri olmak üzere üç ana maliyet unsurundan oluşmaktadır. Bu maliyet unsurlarından direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri ile direkt işçilik maliyetleri üretim hacmine bağlı değişken maliyetlerdir.
Maliyetler türlerine göre şöyle bir ayrıma tabi tutulabilir: Tedarikten başlayıp, üretim, araştırma ve geliştirme, pazarlama, genel yönetim ve finansman maliyetleri. Diğer taraftan maliyetler,üretime yüklenme şekline göre direkt ve endirekt maliyetleri olarak da ayrıma tabi tutulabilir.
Kısa dönem maliyetler, kısa dönem üretim kapasitesinin ve teknolojinin sabit olduğu, üretimde kullanılan faktörlerin bir kısmının da sabit olduğu, buna karşılık sadece değişir faktörün arttırılıp azaltılmasıyla üretim düzeyinin değiştirildiği dönemdir.
Direkt ilk madde ve malzeme giderleri, • Direkt işçilik giderleri, • Genel üretim giderleridir. Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, direkt ilk madde malzeme ve direkt işçilik giderleri toplamı birincil maliyet olarak adlandırılmaktadır.
Genel hizmet üretim giderleri ise elektrik, su, doğalgaz, güvenlik hizmetleri gibi dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler; kira ve eğitim gibi çeşitli giderler; amortisman ve tükenme payları, vergi-resim- harçlar ve yardımcı hizmet üretim yerlerinden aktarılan gider paylarından oluşmaktadır.
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Kalite ile ilgili maliyetler; • Önleme, Değerlendirme ve • Başarısızlık maliyeti olmak üzere üç temel kategoride değerlendirilmektedir. Kusurların oluşmasından önce önlenmesiyle ilgili maliyetleri kapsamaktadır.
Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir. GÜM içerisine; dolaylı malzeme, dolaylı işçilik, ısınma, aydınlatma, amortisman, emlâk vergisi, üretimle ilgili ekipmanın tamir-bakımı ve sigortalanması gibi işlerden kaynaklanan maliyetler girmektedir.
Direkt hammadde ve malzeme maliyeti, işletmelerin üretim faaliyetlerini sürdürebilmesinde kullandığı ve tükettiği her türlü hammadde ve malzemelerin parasal tutarıdır (Ertaş, 1998: 7).
Direkt hammadde ve malzeme giderleri ile direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretimle ilgili olan tüm giderler genel üretim giderlerini oluşturur.
Ürünün maliyeti, her bir ürünün işletmeye olan gerçek katkısını ortaya koyar. Maliyet Nedir? Arapça kökenli bir kelime olan maliyet kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Günlük hayatta bile sık sık kullandığımız maliyet kelimesi, muhasebe alanında daha da önemli bir yere sahip bulunuyor.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
İşletme maliyeti, şirketiniz günlük ticari döngüsünü sürdürebilmek için gereken harcamaların tamamına verilen isimdir. Bir şirketin, günlük operasyonlarının gerçekleşmesi için tüm kalemlerin toplamıdır. Yönetim, bakım ve operasyon süreci, çalıştırılan personel vb. her kalem, şirkete gider bütçesi yaratmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri