Hamileliğin genellikle 4. ayından itibaren süt, doğacak olan bebeğin mekonyumunu atmasına yardımcı olacak şekilde kolostruma dönüşmeye başlar. Kolostruma dönüşen sütün tadı değişir. Bu değişim halihazırda emmekte olan bebeğin hoşuna gitmezse bebek emmeyi kendiliğinden bırakabilir.
Hamileyken emzirmek güvelidir. Emzirme sırasında meme uçlarının uyarılması sonucu oksitosin dediğimiz bir hormon salgılanır. Bu hormon rahmin kasılmasına neden olan bir hormondur. Buna bağlı olarak hamilelik döneminde emziren anneler emzirme sırasında rahim de hafif bir kasılma hissedebilir.
Bazı durumlarda anneler arada yaş farkı olsa bile iki bebeğini de aynı anda emzirmeyi isteyebilir buna tandem emzirme denilmektedir. Tandem emzirmede her iki bebek aynı anda emzirilir. Kendi sağlığınızı ve bebeklerinizin sağlığını gözettiğiniz sürece hamilelikte emzirmenin hiç kimse için zararı yoktur.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür. Sütün miktarı da artar, göğüsler dolu, sert ve ağır hissedilir. Bu süreç ''sütün gelmesi' olarak bilinir.
Emzirirken hamile kalsanız bile sütün besin değeri değişmez. Sadece gelen süt azalır, kıvamı değişir ve tadı bebek tarafından sevilmeyebilir. Halsizlik genel hamilelik belirtileri arasında başlardadır. Ancak emziren kadınlarda da yorgunluk, halsizlik, güçsüzlük zaten görülür.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer bebek emzirilirken, yeni bir gebelik oluşursa, sütün zehirli olduğu düşünülerek bebek artık emzirilmez. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Emzirmeye devam edilmelidir. Yalnız, gebelik ilerledikçe, süt hem miktar hem içerik olarak azalarak, bir süre sonra kesilecektir.
Doğum sonrası emzirirken sütün renginin ve miktarının değişmesi normaldir. Doğum sonrası emzirirken sütün renginin ve miktarının değişmesi normaldir.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Öte yandan, ağrısız doğum sonrasında süt gelmese bile emzirmek çok önemlidir. Özellikle sezaryen sonrası süt gelmemesi durumunda mutlaka emzirmeye devam edilmelidir. Anne sütü sezaryen doğumdan 6 saat sonra ağız sütü (kolostrum) olarak gelmektedir.
Emzirme erken doğuma neden olmuyor
Fakat yapılan çalışmalar bilinenin aksine gebeyken emzirmenin düşük, erken doğum, gebelik komplikasyonları ve düşük doğum ağırlığına yol açtığı savlarını çürütmektedir. Yani 2 yaşa kadar emzirme devam ettirilmelidir.
İslam alimleri bu konuda çok farklı görüşlerde olsalar da, bu süreç genellikle iki ila yedi yıl arasında değişmektedir. Bu da daha doğal bir sütten kesme yaklaşımı tercih eden bir annenin bu esnekliğe sahip olduğu anlamına gelir (yedi yaşına kadar emzirebilir).
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir. Meme ucunun çevresindeki kahverengi alanın koyulaşması da yine ilk aylarda gerçekleşir.
Karıncalanma da hamileliğin ilk belirtilerindendir. Bazı kişiler döllenmeden sonraki ilk haftada bile bu hissi yaşayabilir ve hamilelik ilerledikçe bu his artabilir. Gebeliğin 6'ncı haftasında göğüsleriniz giderek daha hassas hale gelir. Göğüsleriniz şişer ve genişler.
Hamilelikte süt tüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir. Sade şekilde içebileceği gibi çeşitli gıdalarla harmanlayarak veya yoğurt haline getirerek rahatlıkla tüketilebilir.
Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin.
Genellikle emzirme 15 dakika civarında sürer, bebek her iki memeyi 4' er dakika emdiğinde alabileceği maksimum sütün yaklaşık % 85' ini almış olur. Sık ve küçük emzirmeler süt salgısı, süt boşalması ve annenin strese girmeden emzirmeye alışması için başlangıçta tercih edilebilir.
Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar.
8. haftadan itibaren süt oluşumu hızlanacak, son üç ayda ise en yüksek seviyelerine ulaşacaktır. 16. haftadan itibaren de ağız sütü ya da normal anne sütü şeklinde sıvıların gelmesi normal karşılanmalı. Sizin yapmanız gereken, en başta telaşa kapılmamanız. Gebelikte süt gelmesi, erken doğumun kesin habercisi değildir.
Sütünüz bu dönemde başlangıçta karbonhidrattan zengin, sonunda ise yağdan zengindir. Rengi giderek mavimsi beyaz bir renge dönüşür ve emzirmenin sonunda yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri