Bu da besin aşermesi gibi anne adayının besin ihtiyaçları nedeniyle olduğu açıklanmaktadır. Pika sendromunda bazı anne adayları toprak, kil, deterjan, kireç hatta saç aşerebilir. Bu durumda toprak aşeren anne adayının demir eksikliği olduğu tespit edilmekte ve ona göre takviye alması tavsiye edilmektedir.
Hamilelikte Kum, Toprak, Kil veya Pil Aşermek
“Pika” olarak adlandırılan yiyecek olmayan şeyleri aşerme sendromu bir psikiyatrist tarafından kontrol ve tedavi edilmelidir. Eğer siz de böyle bir problem ile karşı karşıya iseniz mutlaka bir hekimden destek almalısınız.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Gebelik döneminde görüle- bilen pika; besin olarak tanımlanmayan maddelerin tüketilmesi ile karakte- rize bir yeme bozukluğudur. Pika davranışının varlığı, perinatal ve yaşamı tehdit eden sonuçların olasılığının arttığı, fetüs ve anne için istenmeyen sonuçları içeren yüksek riskli gebelikle sonuçlanabilir.
Hamilelikte tatlı, tuzlu ya da ekşi besinlere karşı aşermenin yoğun olduğu gözlemlenir. Söz konusu dönemde beslenme alışkanlıklarında da değişiklik söz konusu olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Aşerme Süreci
Bebek cinsiyetinin tahmin edilmesinde güçlü olan bir diğer dayanak ise aşerme şeklidir. Kız bebek tahminini güçlendiren en önemli dayanaklardan biri, anne adayının sürekli tatlı aşermesidir. Bu dönemde kız anneleri sürekli tatlı takviyesine ihtiyaç duyar.
16. haftada ultrason ile cinsiyet kesin olarak tespit edilebilir. Fetal DNA Testi: 12. haftadan önce bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. 6. haftada bile bebeğin kromozomlarının anne kanında tespit edilebilmesine rağmen kesin sağlıklı sonuç için 10. haftaya kadar beklemek gerekir.
Gebelikte demir eksikliği olursa, bebek için artan riskler, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıdır. Aynı zamanda doğuma girdiğinizde kansızsanız, doğumdaki kan kaybı, kan naklini gerektirebilir. Bir çalışmada da gebelikte kansızlık, doğum sonu depresyonla ilişkilendirilmiştir.
Yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kistin oluşumu şeklinde gelişen polikistik over, adet düzenliği ile birlikte kendini belli eden, buna ek olarak kilo artışı, vücut genelinde tüylenme, sivilce oluşumu gibi pek çok şikayetin oluşumuna neden olan bir kadın hastalığıdır.
Yüzyıllardır bilinen pika sendromunun nedeni tam olarak aydınlatılamamış olsa da, oluşumunda psikososyal ve biyokimyasal birçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir. Çocuklarda demir, çinko ve kalsiyum eksikliği ile pika sendromu arasındaki ilişki net olarak tanımlanmıştır.
Pika Sendromu Tedavisi
Çoğu zaman yeme bozuklukları düzeltildiği ve eksik olan mineral ve besinler yerine konulduğu zaman bu durum ortadan kalkar. Demir eksikliği tespit edildiği zaman karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
Pika sendromu çocuk sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Özellikle 1-4 yaş arasındaki çocuklar birçok nesneyi denemek ve ağzına götürmek dürtüsüyle zararlı olabilecek tehlikeli maddeleri yiyebilirler. Yenilen maddeye göre tehlikeleri değişebilir. Özellikle kurşun, civa gibi ağır metal zehirlenmeleri olabilir.
Öncelikle çocuğun tam bir sistemik muayenesi için doktora götürülmesi gerekiyor. Besin eksikliklerinin araştırılması, çocuğun psiko-sosyal ve nörolojik gelişiminin değerlendirilmesi şart. Bu aşamada gerek duyulması halinde, çocuk nörolojisine ve çocuk psikiyatrisine yönlendirilebilir.
3.trimester dönemindeki anne adaylarının bu dönemde günde 60-70 gram civarında protein alması gerekir. Proteinleri; yoğurt, süt, et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, balık ve tam tahıllı besinlerden alabilirsiniz. Gebelik döneminde, günlük ihtiyaç duyulan proteinin biyoyararlılığı olması gerekir.
Polikistik Over ve Hamilelik
Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
D vitamini desteği uygulaması; Ek-3'de yer alan rehber içeriği esas alınarak 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, annelere D Vitamini desteği uygulanacaktır.
Demir desteği uygulaması; Ek-2'de yer alan rehber içeriği esas alınarak gebeliğin 4. ayının başından (ikinci trimestır) itibaren gebelik süresince altıay ve doğum sonrası üç ay olmak üzere toplam dokuz ay süreyle, elementer demir ihtiva eden uygun demir preparatı kullanılarak yapılacaktır.
Gebelik dönemnin başından itibaren gittiğiniz doktor kontrollarında doktorunuzun istediği kan sayımı testi ile kansızlık olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Kansızlık olsun olmasın, hamilelik döneminde artan demir ihtiyacını karşılamak için doktorunuz demirden zengin gıdalar tüketmenizi steyecektir.
Çin takviminde 2023 yılı, tavşan sembolüne sahip olan bir yıldır. Yani 2023 yılı "Tavşan Yılı" olarak adlandırılır. Tavşan sembolü, Çin kültüründe saflık, mutluluk, dostluk ve aile değerleriyle ilişkilendirilir. Dolayısıyla, 2023 Tavşan Yılı, bu değerlerin önemli olduğu bir yıl olarak kabul edilir.
Bu nedenle gebeliğin 14'üncü haftasında bebeğin cinsiyetinin görülmesi teorik olarak mümkün olsa da kesin bir tespit için görüntülemenin 16'ncı gebelik haftasında yapılması daha uygundur.
Doğum yılınızın Çin Takvimi'ne göre hangi tarihte başladığına bakın. Doğum tarihinizin gün ve ay kısmı, tablodaki Çin yeni yılı tarihinden önceyse şu anki yaşınıza iki yaş daha ekleyin. (Örn: 28.01.1978 doğumlu biri, mevcut yaşına +2 eklemeli.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri