Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Halsizlik, Yorgunluk Hissi Ve Uyuma İsteği: Vücudun gebeliğe alışmaya çalıştığı ilk üç aylık dönemde sürekli uyuma isteği, yorgunluk hissi, halsizlik normal kabul edilir. İlk üç aydan sonra uyku düzeni normale döner.
Artan östrojen ve progesteron seviyesi, kan basıncının düşmesi, sıkça bölünen uyku, sindirim problemleri, sabah bulantıları, anksiyete, bel ve rahim ağrıları gibi birçok değişiklik hamilelikte aşırı halsizlik problemi yaşanmasına neden olur.
Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Yatmadan önce kafeinli içecekler ve çikolata tüketmeyin. Yatmadan önce sıvı tüketimini azaltın. Ilık banyo yapın ve mümkünse masaj uygulayın. Beslenmenize destek olacak tedavileri alın: Gebelikte doktorunuza sormadan ilaç kullanmayın ama “melatonin” doğal bir hormon olup bebeğinizin beyin gelişimine de yardımcı olur.
Bunun yanında hamile biri gece boyu ortalama 9 saat uyumalıdır. Gündüzleri de şekerleme yapmak iyi bir seçimdir. Gün içerisinde 45-60 dakikalık bir uyku, anneyi dinç tutar ve yorgunluk hissini azaltır. Gebeler daha çok sol yana yatmayı tercih etmelidir.
Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı, uykusuzluk, stres; doğuma hazırlıkta ise artan progesteron, östrojen gibi hormonlar, düşük kan basıncı, kilo, bebeğin besin ihtiyacının artması gebelikte halsizlik oluşmasına yol açan temel etkenlerdir.
Kronik yorgunluğun nedenleri kişinin yaş grubuna göre de değişiklik gösterebilir. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir.
Sürekli Uyku Hali Neden Olur? Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Uykusuzluk, gebeliğin ilk 3 ayında 4 gebeden birinde görülürken, son 3 ayda her 3 gebenin ikisinin şikayeti olarak karşımıza çıkıyor. Gebeliğin son haftalarında geç yatma, uyanma sıklığında artma ve uyku süresinde kısalma oldukça sık görülüyor. Gebelikte uykusuzluğa neden olan en sık nedenleri sıralayan Op.
Kaliteli bir uyku, hamilelik döneminde beslenme kadar önemli bir süreçtir. Normal dönemde de hamilelik sürecinde de vücudun dinlenmesi için en önemli faktörlerden biri uykudur.
Gebelikte ateş basmasının başlıca nedeni hamileliğe bağlı hormonal değişimlerdir. Buna ek olarak anne adayının gebelik döneminde yaşadığı kaygı, stres, üzüntü vb. duygu durum dalgalanmaları ateş basmalarına neden olabilir.
Yuvarlağa benzer bir biçimde görünen embriyo, bir pirinç tanesi yani yaklaşık 1-2 mm boyundadır. 4. hafta hamilelikte embriyonun hala oldukça küçük olması, ultrason görüntüsünün net olarak gözlemlenmesine izin vermez. Anne adayları görmek için sabırsızlansa da 4 haftalık bebek henüz ultrasonla görülemez.
Gebelik başlar başlamaz vücudunuz daha sonraki gebelik dönemi ve emzirme döneminde daha dinç olmanızı sağlamak amacıyla enerji depolamaya başlar ve bu nedenle uykunuz geldiğinde direnmek yerine uyumak daha mantıklıdır.
Bebeğin Cinsiyetini Önceden Tahmin Etmenin Küçük İpuçları
İstisnai durumlar göz ardı edilirse normal şartlar altında ultrason muayenesi ile 14. veya 15. haftada bebeğin cinsiyeti belli olur. 20. haftaya gelindiği zaman ise cinsiyet bilgisi kesinleşmiş olur.
İkinci üç aylık dönem gebeliğin 13. haftası ile 27.haftası arasındaki dönemdir.”Altın dönem” olarak da adlandırılan bu dönemde gebeliğin başlangıcındaki yan etkiler azalmış buna karşın son üç aydaki rahatsızlıklar ise henüz başlamamıştır.
6. ayda sonra ise, büyüyen karnınız sebebiyle durum değişir ve yüz üstü pozisyonda siz de rahat edemezsiniz. Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır. Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar.
İnsan uyku ile vücudunu adeta şarj etmektedir. Sağlığımız için gerekli olan maddelerin salgılanması, enerjinin depolanması, beynin ve vücudun dinlenmesi için kaliteli bir uyku şarttır. Hamilelikte uykusuzluk, anne adayının bağışıklık sistemine zarar verebilir ve bebeğin anne karnında kilo alımını da etkileyebilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri