Elektrikli Otomobilde Artık Fren Pedalına Gerek Yok.
Elektrikli ya da hibrit otomobili ile düzenli olarak şehir içerisinde seyahat eden kullanıcılar için rejeneratif frenleme olmazsa olmazdır. Çünkü şehir içerisinde çok daha fazla dur-kalk yapılıyor. Her duruş için yavaşlanırken rejeneratif fren sistemi, bataryanın enerji kazanmasını sağlıyor.
Elektrikli Araçlarda Rejeneratif Frenleme Nedir? Elektrikli araçlar içinde bulunan elektrik makinası frenleme anında adeta jeneratör görevi görerek kinetik enerjisinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlar ve bir aküde depolar. Bu depolanan enerji aynı zamanda aracın hızını yükseltmek için değerlendirilebilir.
Model Y araçta fren pedalına basıldığında frenleri etkinleştiren bir fren takviyesi bulunur.
Rejeneratif fren sistemi de bu doğrultuda, aracın frenleme esnasında kaybettiği enerjinin dönüştürülerek yeniden kullanılabilmesini ifade ediyor. Fren nedeniyle araç için artık ihtiyaç olmaktan çıkan kinetik enerji, bu sistem sayesinde yeniden elektrik enerjisi olarak bataryaya ekstradan şarj sağlıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Fakat elektrikli otomobil sahibi ortalama 1,5 yıldan önce servise uğrama ihtiyacı duymaz. Servise gittiğinde de sadece görünen parçalar, fren,balata, hidrolik sıvılar gibi kontrollerden geçer. Bunların maliyeti de konvansiyonel modele göre neredeyse yarısına denk gelecektir.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır. 30.07.2017 tarihli yazı 11388 kez okunmuştur. Bir aracın ilk kalkışı ve hızlanması için sürücünün gaz pedalına, frenleme ve durması için fren pedalına basması gerekmektedir.
Geçen hafta katıldığım güvenli sürüş teknikleri seminerinde eğitmen Çelebi Deli, acil durumlarda iki ayakla birden basarak daha fazla güç uygulanması ve bu sayede abs'nin kolayca devreye girmesi için otomatik vitesli arabaların fren pedalının büyük tasarlandığını söylemişti.
Otomatik vites arabalarda sadece 2 pedal vardır. Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir. Bu araçları kullanırken sadece sağ ayağınızla kullanın. Sol ayağınızı hiçbir zaman kullanmayın.
Ancak temel olarak fren pedalına basıldığında, sistemdeki hidrolik sıvının yeri değişir ve bu değişim, bir piston vasıtasıyla fren disklerine iletilir. Disk üzerindeki sürtünme kuvvetinin etkisi de aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar.
Tesla otomatik acil frenleme, ileriye dönük bir kamera ile çalışıyor ve yolunuza girebilecek tüm engelleri analiz ediyor. Bir radar sistemi sürekli olarak önünüzdeki yolu tarıyor ve entegre bir algoritma, frenlere basılmasının gerekip gerekmediğine karar veriyor.
Fren ana merkezi, fren pedalındaki hareketi hidrolik basınca dönüştürerek, fren sisteminin tüm fren balatalarına fren sıvısı sağlar. Bu hidrolik basınç, frenlerin hareket ettirilmesini sağlayarak, aracın hızını kontrol etmemize yardımcı olur. Fren ana merkezi, aracın güvenliği için hayati öneme sahiptir.
“Geleneksel ve elektrikli araçlar arasındaki önemli bir fark güç aktarma organlarıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, elektrikli araçların çoğunda çok vitesli şanzıman yoktur. Bunun yerine, tek vitesli şanzıman elektrik motorunu çalıştırır.”
2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Evet, edilebilir.
Lityum iyon batarya yanıcıdır ve alev alabilir. Hasar gördüğü takdirde kısa devreye sebep olabilecek güç hücrelerine sahiptir. Ancak lityum iyon bataryaların sebep olduğu yangın riski, geleneksel araçlardaki benzine kıyasla çok daha düşüktür.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız.
Otomatik vites arabalar sürüş kolaylığı açısından tercih sebebi oluyor. Debriyaj ile uğraşmayı gerektirmeyen otomatik vites arabalarda durmak istendiğinde frene, hızlanmak istendiğinde de gaza basılması yeterli oluyor.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Tabiki olabilir ama böyle bir şeye ihtiyaç yoktur. Elektrik motorları içen yanmalı motorlar gibi değildir.
El freni her araçta arka tekerleri sabitler.El freni teli kopmuş ise el freni tutmaz. El freni çekili durumda unutulup yola devam edilirse kampanalar ısınır ve fren tutmaz.Soğuk havalarda el freni çekili durumda bırakılırsa fren balataları donarak yapışır.
El freni, basit bir mantıkla arka disk ayaklarını veya fren ayağını bir kablo aracılığıyla tutar ve otomobil park halindeyken ileri veya geri kaymasını durdurur. Otomatik şanzımanlı araçlarda daha çok acil durumlar veya da ani durdurmalar için tasarlanmıştır.
Frene basınca önce önler, sonra arkalar tutar. Bahsettiğiniz yağmurlu havalarda diskleri kurulama özelliği nadir araçlarda var diye biliyorum. En aşşağı Executive Car larda oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri