Hamilelik süresince stres yaşayan anne adaylarının prematüre doğum riski dört kat kadar artmaktadır. Gebelikte yaşanan şiddetli stres ve umutsuzluk hali bebeğin kortizol seviyesini önemli ölçüde yükseltmektedir. Bu da dünyaya gelen bebeğin daha ileriki yaşlarda daha kaygılı olmasına neden olmaktadır.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Yani hamilelikte annenin ağlaması bebeği etkiler mi, sorusunun yanıtı evet! :( Sen ne kadar üzülüyorsan bundan bebeğin de o kadar çok etkileniyor. Ancak unutma ki ne kadar mutluysan bebeğin de bir o kadar mutlu.
Anne adayının bu dönemde gebeliğe bağlı ya da gebelikten bağımsız problemlerden dolayı; sıkıntı, stres, üzüntü, ağlama nöbetleri, duygu durumunda değişiklik yaşaması, aşırı kızgınlık ve öfke gibi durumlarla karşılaşması gebelik gidişatını etkileyebilir.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Anneler unutmamalı ki bebek ile ilgili doğrudan veya dolaylı iletişim 12. haftadan itibaren başlar ve doğum anına kadar sürer. Anne karnındaki bebek annenin spor faaliyetlerinden veya yavaş hareketliliğinden, gülümsemesinden veya panik, tez canlı yapısından, depresif ruh halinden etkilenir.
İlk üç ayda yoğun sinir ve strese maruz kalındığı taktirde, organların yapım aşamasında bebeğin konjenital anormallikle doğmasında yüzde elli oranda bir artışa sebebiyet verilebiliyor. Eğer stresin yoğunluğu daha da fazlaysa, bu durum ölü doğumlara bile neden olabiliyor.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir.
Gebelik sırasında da vücutta çok çeşitli hormonal, biyokimyasal ve fiziksel değişiklikler meydana geliyor. Bu nedenden dolayı gebelik sırasında da özellikle ilk ve son dönemlerde gebeler çok hassas ve alıngan olabilir. En ufak duygusal bir durumda ağlayabilir ve arkasından gülebilirler.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez.
Anne adayı stresli ise adrenalin ve kortizol salgılar ,bunlar plasentadan geçerek bebeği de etkiler. Mutluluk hormonu da aynen bebeğe iletilir. Hamilelikte yaşananlar bebeğin karakterini etkiler. Anne adayı strese girdiğinde , mutsuz olduğunda kortizon adrenalin salgılar, bu da plasentadan bebeğe geçer.
Bebeklerin özürlü olması ve ölümünde 3 önemli neden vardır. Bunlar fetal (cenin) anomaliler, plasenta (bebeğin eşi)'nın yetersizliği ve erken doğumlardır.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Elbette doğmamış bebek sadece acıya karşı değil aynı zamanda dokunuşlara da duyarlıdır. Anne elini karnının üzerine koyduğunda ya da babası ona oyun yaptığında (örneğin annenin karnına parmağıyla bastırdığında) bebek bunu hisseder. Bazı bebekler bu hareketlere içeriden eli hissettiği yere vurarak cevap verir.
Hamilelikte aniden korku yaşamak, aniden yükselen ve düşen tansiyona neden olabilir. Nadir olarak bebek düşüklerine neden olabileceği gibi travma ve aşırı üzüntü durumlarında anne karnında bebek ölümü gibi istenmeyen travmatik durumlara yol açabilir.
Hamile kadına karşı eşi sakin ve anlayışlı olmalıdır. Onun hassas, alıngan ve ilgiye ihtiyacı olduğu bir dönemde olduğunu göz önünde bulundurmalı, ilgi istediği zaman görmezlikten gelmemeli ya da “zaten ilgileniyorum daha fazla nasıl ilgi göstereyim?” diye düşünmemelidir.
Bebeklerin zeka gelişimi anne karnında başlamaktadır. Bunun için özellikle 1-3. aylar arasındaki dönemde beslenme oldukça önemlidir.
Bebeğin beyin gelişimini güçlendirmek için hamilelere folik asit takviyesi verilmelidir. Günde 400 mikrogram folik asit alınması gerekir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, turunçgillerde, kuru baklagiller, avokado, karnabahar, kereviz, mısır ve pancar gibi gıdalarda folik asit bulunur.
Hafif stres bile gebelik ve sonrasında çocukların fizyolojik ve davranışsal (psikolojik) gelişimlerinde farklılıklar oluşturabilir. Çok ve uzun süreli stres gestasyonel hipertansiyon, kalp hastalığı, prematür doğum, düşük doğum ağırlığı gibi sağlık problemlerine yol açar.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
Hamilelik döneminde keskin hissedilebilen ama çoğu zaman zararsız olan karın ağrılarının en yaygın nedeni büyüme ağrıları olarak da bilinen, rahimin büyümesi ile bu büyümeyi desteklemek için bağların gerilmesidir. Hamilelikte yine sıklıkla karşılaşılan kabızlıkta karın ağrısının bir başka yaygın nedenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri