Eski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''yiğ'' şeklinde geçen yeğ kelimesi, genellikle karşılaştırma cümlelerinde kullanılır.
Eski Türkçe yég “üstün, daha iyi” sözcüğünden evrilmiştir.
Yek, Türk ve Altay halk inancında İblis. Yeg veya Yiğ olarak da bilinir. İnsanoğlunu yoldan çıkaran ve kötülüğün simgesi olan varlık.
Türkçe'de “kardeş çocuğu” anlamına gelen ve yaygın biçimde amca, hala, dayı ve teyze çocukları için de kullanılan yeğen kelimesinin Arapça'da özel bir karşılığı bulunmayıp bunun yerine erkek veya kız kardeşin oğlu yahut kızı, ikinci grup yeğenler için de teyzeoğlu, amcaoğlu, teyze kızı, hala kızı gibi ifadeler ...
Yeğlemek, TDK sözlük anlamına göre bir şeyi diğerine göre daha üstün olmasından dolayı tercih etmek anlamına gelir. Bir şeyi diğerine göre tercih etmek, yeğ tutmak ya da önemli saymak anlamlarına gelir.
İlgili 39 soru bulundu
Yeğ, bir durumun ya da olgunun benzerlerinden daha iyi ve daha tercih edilebilir olması demektir. Bu kelimenin sözlük anlamı daha uygun, daha üstündür. Sözcüğün fiil hali ''yeğlemek'' şeklinde yazılır.
bir şeyi diğerlerinden daha üstün ve uygun görüp ona yönelmek, yeğlemek, °tercih etmek. "Bunlar sıradan ve basmakalıp şeyleri, ince ve derin yapıtlara yeğ tutarlar."
Kız kuzenler için kullanılan kuzin sözcüğü günümüzde yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir. Aynı şekilde bahsi geçen kimse de kendi kuzenlerinin kuzenidir. Bazı yörelerde, özellikle küçük yaştaki kuzenler yeğen olarak da tanımlanırlar.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu.
Öz Türkçe bir sözcük olan yeğen kelimesi, bazı yerlerde kuzen sözcüğünün yerine kullanılsa da iki kelimenin kökeni de anlamı da birbirinden farklıdır. Bir kişinin erkek ya da kız kardeşinin çocuklarına yeğen denir.
[1] Yeğ, iyi.
Yuğ – Türk ve Altay halk kültüründe ve inancında Cenaze Töreni. Yoğ veya Yığ olarak da söylenir. Cenaze töreni, cenaze yemeği gibi anlamları vardır. Yuğ, zaman zaman "Ağıt" ile eşanlamlı kullanılsa da daha geniş kapsamlıdır, sadece okunan ezgiyi değil, yapılan töreni de ifade eder.
Orun hükümdarın meclisinde oturulan yeri ifade ederken ülüş ise hükümdarın sofrasından devlet görevlilerinin almış olduğu pay anlamına gelmektedir. Orun ve ülüş kurallarına uymak hükümdara itaat anlamına gelirken bu davete katılmamak ise hükümdarın otoritesine itaatsizlik anlamına gelmekteydi.
Yeğ tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi bir şeyden daha önemli görüp tercih etmek.
"Yiğit" ismi, Türkçe kökenli bir isim olup "cesur", "kahraman", "güçlü" ve "mert" anlamlarına gelir.
Eski Türkçe kamaġ veya kamuġ “tüm, bütün, hepsi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen hamag fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Moğolca kamug "hep, bütün, tüm" sıfatının yanısıra kamu- "toplamak, biriktirmek, yığmak" fiilinin varlığı düşündürücüdür.
Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır.
yeğen - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen cige(n) sözcüğü ile eş kökenlidir.
3. Derece Akrabalar
Yarı-teyze, yarı-hala, yarı-amca, yarı-dayı, yarı-yeğen: %12.5 - Ebeveyninizin üvey kardeşlerine veya üvey kardeşinizin çocuklarına verilen bir isimdir. Büyük dede, büyük nine ve büyük torunlar: %12.5 - Dede ve ninelerin ebeveynleri ve torunların çocukları bu kategoridedir.
küçük kuzene yeğen demek - ekşi sözlük.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan alelade kelimesi, her zaman gerçekleşen ya da gerçekleşme ihtimali bulunan demektir. Bu kelime, kimsede hayret ve şaşkınlık uyandırmayan, sıradan ve gündelik olaylar ve durumlar için de kullanılır.
Raks etmek, müzik eşliğinde oynamak ve dans etmek anlamına gelir. Mecazen bu kelime eğlenmek, rahatlamak ve sıkıntılardan kurtulmak manasında da kullanılır.
Sürekli aynı şekilde devam eden tüm olgular için de tekdüze ya da monoton kelimesi kullanılır. Tekdüze Anlatım Cümle Örnekleri Nelerdir? Bir roman ya da öyküdeki karakterin günlük olarak ya da sık sık yaptığı her şey tekdüze anlatıma örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri