Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
Halsizlik, Yorgunluk Hissi Ve Uyuma İsteği: Vücudun gebeliğe alışmaya çalıştığı ilk üç aylık dönemde sürekli uyuma isteği, yorgunluk hissi, halsizlik normal kabul edilir. İlk üç aydan sonra uyku düzeni normale döner.
İlk Üç Ayda Yorgunluk
Metabolizmanız da hızlanıp daha fazla enerji harcar ve bu da gebeliğin erken dönemlerinde yorgunluğunuzu artırır.
Artan östrojen ve progesteron seviyesi, kan basıncının düşmesi, sıkça bölünen uyku, sindirim problemleri, sabah bulantıları, anksiyete, bel ve rahim ağrıları gibi birçok değişiklik hamilelikte aşırı halsizlik problemi yaşanmasına neden olur.
Gebeliğin birinci trimesterında genel olarak zıt duygular yaşanır. Bu dönemde anne, gebeliğine ilişkin korku ve umut duygularını aynı anda yaşar.
İlgili 38 soru bulundu
Hamileliğin ilk haftası son adet gününün de ilk haftasıdır. Yani hamileliğin ilk haftası kanama meydana gelebilir. Erken gebelik döneminde ruh halinde de değişkenlikler olabilir. Depresyon, sinirlilik, endişe gibi duygular yaşanabilir.
Hamileliğin başlarında kendini sürekli yorgun hissetme, halsizlik ve sürekli uyku hali yaşanabilir. Bunun en temel nedeni hamilelik hormonu olan progesteronun yükselmesidir. Progestrronun yatıştırıcı etkisi uyku isteğinde artışa neden olur.
Çabuk yorulmanın bazı nedenleri arasında kalp yetmezliği, demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, nefes darlığı, solunum yolları hastalıkları, astım ve en önemlisi bir kanser nedeniyle de bu yorgunluk hissi oluşabilmektedir.
Kronik yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal problemler (hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser gibi ciddi sağlık sorunlarında yorgunluk bazen ilk işarettir.
Test Yapmadan Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım? Gebelik testi ya da kan tahlili öncesinde hamile olduğunuzu göğüslerde şişme ve sızı hissi, bulantı ve kusma, yorgunluk, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle gözlemleyebilirsiniz. Regl gecikmesi en önemli belirtiler arasındadır.
Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Eğer şu anda hamileysen yüksek seviyede salgıladığın kadınlık hormonları nedeniyle hamileliğinin başlarında da ortalarında da üşüyebilirsin. Yani gebelikte üşüme için belli bir zaman olmadığını söyleyebiliriz.
Gebelikte devamlı uyku hali, halsizlik, bitkinlik hiç de az rastlamadığımız bir durumdur. Özellikle ilk aylarda fazla olup, gebeliğin ortalarına doğru hafifleyecek ve doğuma yakın tekrar artacaktır. Bazı gebelerse, tüm gebelik boyunca yorgun hissedebilirler.
Eğer kişideki yorgunluk ve halsizlik hissi çok uzun zamandır devam ediyorsa ve buna mide bulantısı, karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler de eşlik ediyorsa ortada kronik yorgunluk sendromunun varlığından şüphe edilebilir.
Yetersiz uyku, uyku apnesi, uyku bozuklukları, stres, depresyon ve anksiyete gibi uyku kalitesini etkileyen durumların yanı sıra bazı vitamin ve minerallerin eksikliği de enerji düzeylerini etkileyebilir. Özellikle demir, B12 vitamini ve D vitamini eksiklikleri sıkça yorgunluk ve bitkinlikle ilişkilendirilir.
Hamilelik yorgunluğu olarak adlandırılan halsizlik ve yorgunluk hissi, gebeliğin ilk haftalarında yani ilk trimesterde görülmeye başlanır. Hamilelikte yorgunluk, ikinci trimestere gelindiği zaman genellikle hafifler. Ancak hamileliğin üçüncü yani son trimesterinde gebelikte halsizlik tekrar ortaya çıkabilir.
Yorgunluk hissi ve aşırı uyku hali genellikle gebeliğin ilk haftalarında başlar ve 2. trimester'a kadar sürer. Bunun nedeni, gebeliğin başında yaşanan hızlı progesteron ve östrojen artışıdır.
Hamilelikte meme ağrıları genellikle gebeliğin 4 ila 7 haftasında hissedilir seviyeye ulaşır. İlk haftalarda gebeler memelerindeki değişimi fark edemese de hamileliğin 5. haftasına ulaşıldığında bu ağrılar artık yaşam kalitesini etkilemeye başlar. Bu ağrıların geçme süresi ise daha çok gebenin kendisine özeldir.
Hamilelikte 2.
Dolayısıyla bu hafta, kadın vücudunun gebelik için gerekli ortamı hazırladığı yoğun hormonal değişiklikler içeren bir haftadır. Değişen hormon düzeyleri kadında memelerin gerginleşmesi, hassasiyet, artan vajinal akıntı miktarı, duygu değişiklikleri gibi pek çok duruma yol açabilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
15 günlük gebelik durumunuz varsa yüksek ihtimalle idrar testinde veya kan testinde sonuç pozitif olacaktır. Fakat bir uzmana gidip sonucu kesin şekilde öğrenmekte fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri