Zerdeçal sarımsı, parlak, sarı renkli bir Hint baharatıdır ve kuzey ve güney Hindistan'da kullanılır. Zencefil ailesine ait yerli bir Hint bitkisinden gelir.
Sarı rengi ve nefis aromasıyla içine girdiği yemeklerin lezzetini ikiye katlar. Köri aslında pek çok baharat karışımından elde edilir. İçinde biber, sumak, kimyon, zencefil, karanfil ve zerdeçal gibi baharat çeşitleri yer alır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Karabiber, kırmızı biber, kimyon, kişniş, vanilya ve yenibahar bu listede bulunmaktadır. Tohumdan Elde Edilen Baharatlar: Çemen otu, çörek otu, hardal, kakule, susam, bitkinin tohumundan elde edilir ve mutfakta yer alır.
İlgili 32 soru bulundu
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Köfte baharatı olarak bilinen yedi türlü baharat, aslında birçok yemeğin gizli kahramandır. Et sote, tavuklu sebzeli türlü, ciğer ezme, kâğıt kebabı, sini kebabı veya çiğköfte gibi birçok yemekte kullanılan yedi baharat, acuka yapımında ve kahvaltılık olarak da kullanılır.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
1. Kajun (Cajun) Nedir? kırmızı biber, öğütülmüş beyaz biber, öğütülmüş karabiber, kuru fesleğen, kereviz tohumu, toz kırmızı biber ve deniz tuzunun karıştırılmasıyla elde edilen yeni bir baharat çeşididir.
Genel olarak yıldız anason, karanfil, tarçın, Sichuan biberi ve rezenenin karışımından elde edilir.
Kırmızı toz tatlı biber, poy otu, kişniş, nane, kekik, acı kırmızı biber, çemen unu, tuz. Kereviz, soya, süt ve süt ürünleri, susam, çam fıstığı, hardal ve gluten içeren ürünlerle aynı hatta üretilmiştir.
Avrupa ülkelerine de Hindistan ve Seylan gibi ülkelerden getirilen baharatlar ilaç ve merhem yapımında kullanılırdı. O yıllarda bilinen ilk baharat az bulunduğu için çok pahalıya satılan Hint karabiberiydi ve birşeyin pahalı olduğunu belirtmek için ''hint karabiberi'' gibi denilirdi.
Soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safranın kilosu 100 bin liradan satılıyor. Dünyanın en pahalı baharatı özelliğini taşıyan safran sağlık açısından oldukça faydalı olduğu gibi depresyona da iyi geliyor.
Köri tozuna limonu andıran karakteristik kokusunu veren köri bitkisi yaprağı, aromalı rayihası ile yalnızca baharat karışımında değil farklı şekillerde kullanıma da elverişlidir. Köri baharat olarak toz şeklinde kullanıldığı gibi yağ, un ve süt gibi malzemelerle köri sos oluşturularak da kullanılmaktadır.
Köri, birçok baharatın karışımıyla elde edilen bir baharat çeşidi. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanması gereken körinin içinde, kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber bulunuyor.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz.
Padişah macunu Manisa Akıl Hastalıkları Hastanesi'nin ilk başhekimi olan Musa bin Muslihiddin bin Kılıç tarafından, 41 farklı maddenin karıştırılmasıyla hazırlanan bir üründür. İlaç olarak kullanılan macun, günümüzde cinsel gücü arttırıcı bir madde olarak ünlenmiştir.
'Sıra' bir yemek değil kimyona çok benzeyen bir baharattır... Mersin Arslanköy çevresinde yetişen bir tür baharattır. Sıra baharatı, yemeklere de kimyondan çok daha yakışır. Mersin yemeklerinin vazgeçilmez tadıdır.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Zeytinyağına en çok yakışan çeşniler fesleğen, limon, kekik, dere otu, maydanoz ve biberiyedir.
Osmanlı baharatı, Osmanlı mutfağına özgü bir baharat karışımıdır. Bu baharat karışımının içeriğinde sumak, kekik, sarımsak, maya ekstraktı, isot, özel pul biber, tatlı pul biber ve deniz tuzu bulunur.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri