Hamsiler kılçıkları çıkacak şekilde ayıklanır yıkanır ve süzgeçte süzdürülür. Daha sonra tuz kekik karabiber arzu ettiğiniz miktarda eklenir. 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsak eklenir ve balıklar harmanlanır. Üzeri streçler kapatılıp buzdolabında 4 saat kadar marine edilmesi beklenir.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
İlgili 38 soru bulundu
Hamsileri temizleyip kılçıklarını çıkaralım.İç kısımları yukarı gelecek şekilde bir tabağa dizelim ve üstlerine 2 diş sarımsak rendeleyerek sarımsağı balıkların üstüne homojen şekilde yayalım.İki hamsiyi iç tarafları birbirine değecek şekilde yapıştıralım.Bir tabağa mısır unu koyup üstüne bir çay kaşifi tuz serpil ...
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Hamsilerimizi güzelce temizleyip yıkayalım. Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim.
Yapılışı Hamsinin filetosu çıkarılır. Fileto hamsi üzerine tuz ve sirke eklenerek 6 saat bekletilir. Bu karışımın suyu süzülerek üzerine sarımsak maydanoz ve zeytinyağı dökülerek servis edilir.
1 çay kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı pulbiber ,1 çay kaşığı kişniş, 3 diş sarımsak rendesi, tuz, az sıvı yağ hepsini bir kapta karıştırıyoruz . Balıkları bu sosla harmanlayıp mısır ununa buluyoruz yağda kızartıyoruz.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor.
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
Karadeniz ve Marmara'da avlanan taze hamsilerin marine edilmesiyle hazırlanan Kocaman Marine Hamsi; ayçiçek yağı, sirke ve tuz harmanı ile lezzetine lezzet katıyor. Deniz mahsullerinin en klasik ama en sevilen tatlarından biri hamsi, marine formunda sofralara deniz havası katmaya geliyor.
Hamsilerin başları alınır ve içleri temizlenir. Bol suda yıkanır ve suyu süzülür, tuz atılır.
Suyunu süzdürdüğünüz hamsileri deri kısımları üstte kalacak şekilde birbirlerine yapıştırıp mısır ununa bulayın. Geniş bir tavayı az miktarda yağla yağlayıp mısır unlu hamsileri tek tek dizin. Kısık ateşte, mısır ununu yakmadan alt üst ederek pişirin. Ilık olarak servis edin.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Tek yapmanız gereken tavaya dizer gibi yağlı kâğıda dizip üstünü yine bir yağlı kâğıt ile kapatmak ve fırına vermek.
Bir sos tavasında zeytinyağı ile birlikte sarımsak ve soğanları kavurun. Doğradığınız acı kırmızı biberleri ve domates sosunu ilave edin. Limon suyu, sirke, tuz ve şekeri de ekleyip, sosu kısık ateşte 5 dakika kaynatın. İçerisine doğradığınız maydanozları da ekleyerek altını kapatın.
1 çay bardağı süt, 1 çay kaşığı kimyon, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kişniş ve isteğe göre 2 diş sarımsağı bir kabın içerisinde birleştirin. Balıklarınızı bu sosa buladıktan sonra bir süre buzdolabında dinlendirin. Ardından pişirme işlemine geçebilirsiniz. Bu sos, çok beyaz etli balıklar için idealdir.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Tavsiye edilen balığın pişmeye kadar geçen süre içerisinde oda sıcaklığında değil buzdolabı ortamında saklanmasıdır. Bunun için balığı aldıktan sonra pişirinceye kadar olan sürede mutlaka buzdolabında saklayın. Çiğ balığın buzdolabı ortamında maksimum saklama süresi 2 – 3 gündür.
Yazımızda balık yanına meze önerilerimiz var ama balığın yanına hangi pilav gider diyenler için de sebzeli bulgur pilavını önerebiliriz.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri