Yayladağı lokumunun tarifi ise şu şekilde: İlk olarak şeker, su ve nişasta 1,5 –2 saat kaynatıldıktan sonra tablalara dökülür. Bir gün tablalarda dinlendirildikten sonra, kesim işlemi yapılır. İçerisinde kuruyemiş ve aroma bulunan lokum çeşitlerinin yapımında ise kuruyemiş ve aroma miktarına göre su ilave edilir.
Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Hazır paketli lokumların aksine evde lokum yapmak da oldukça kolay. Süt, şeker, margarin, vanilya, Hindistan cevizi ve fındık gibi malzemelerle hazırlanan lokum tarifini çok seveceksiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur.
Lokum tozu için 3 su bardağı pudra şekeri ve 1 su bardağı nişasta bir kapta karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir tepsinin altına 1 su bardağı lokum tozu serperek lokumun döküleceği tepsi hazır hale getirilir.
Süt, su, maya ve şeker hamur yoğurma kabına alınıp 10 dk bekletilir. Aktiflesen mayamızın üstüne un ve tuz eklenir hamur katı olmayacak yumuşak bir hamur olacak. Hamuru güzelce yoğurup 1 saat üstü örtülü bekletelim. Ceviz içi ve yenibahar karıştırılır.
Havayla Temas Önlenmeli
Her türlü gıdanın tazeliğinin korunması gibi lokumun da tazeliğini korumak gerekir. Lokumun taze kalmasındaki ilk şart hava ile temasının kesilmesidir. Hava almayan ortamlarda bulunan lokumun tazeliğini her zaman yakalayabilirsiniz.
3 su bardağı su, şeker ve limon tuzunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Başka bir kapta 1. 5 bardak suyu mevsimi olduğu için sıkılmış portakal suyunu ve nişastayı karıştırıyoruz, nişastası erisin.
Kahvenin yanına çok yakışan, yedikçe yedirten, ağzı tatlandırıp misafirleri mutlu eden çeşit çeşit lokum tarifini evde yapmak aslında sandığınızdan çok daha kolay. Tatlı tarifleri içinde ayrı bir yeri olan lokumları bundan böyle dışarıdan almayacak, evde kolayca yapıp konuklarınıza keyif ve gururla sunacaksınız.
Ocağın altını tekrar yakıyoruz orta ateşte kaynayana kadar tahta kaşık yardımı ile hafif hafif karıştırarak pişiriyoruz. Kaynama gerçekleşince ara ara sık sık karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 35 – 40 dakika boyunca kaynayacak.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir.
Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir. Tam kıvamında bir muhallebi yapmak isterseniz nişasta kullanmanız gerekir.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Susam serpilir. 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Çıkarmadan önce altı mutlaka kontrol edilir. Kalınca bir hamur olduğu için alt üst iyice pişirilmelidir. Yaklaşık 40 dakikayı buluyor pişmesi.
Kaymaklı lokum sizlere soğuk zincirde (köpük ve buz içinde) ulaştırılır. Buzdolabında (+4°C) saklanır. Katkı maddesi içermediği için, manda kaymağının taze kalacağı süre olan, 7 günde tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Eti tavaya koyun ve 2-3 dakika arası pişirin. Daha fazla pişirmeyin.
BASMA ANTEP FISTIKLI BEYAZ LOKUM
Dışı hindistan cevizi kaplı ve içi sade lokum kıvamından farklı olarak üretilen lokum çeşidimizi farklılaştırmak için yapılan beyaz renkli lokum.. Bu lokum çeşidi geçmişte ürün kazanda pişerken, çırpılan yumurta akı içerisine katılıp elde edilmekteydi.
1 su bardağı pudra şekeri için 1 su bardağı toz şeker ile 1 yemek kaşığı mısır nişastasını robottan çekmeniz yeterli olur.
Sık aldığım sorulardan biri "evde pudra şekerim kalmamış yerine toz şeker kullansam olur mu?" Bazı tarifler için mümkün olsa da çoğunluğu için başarılı sonuç vermeyecektir. Örneğin pudra şekeri kullanılması gereken bir kurabiye tarifinde toz şeker kullanırsanız şeker erimeyebilir ve yerken kıtır kıtır hissedilebilir.
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir . Lokumun en önemli kalite özelliği olan doku, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon olayının tam olarak oluşması ile sağlanmaktadır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri