En lezzetli olduğu dönem ise Haziran – Ekim ayları arasıdır. Hamsi: Karadeniz'in e popüler balığı hamsi, ülkemizde de en çok tüketilen balık türüdür. Küçük ama oldukça lezzetli olan hamsi kış mevsiminde Aralık – Ocak ayları arasında tüketilebilir.
Şubat ayının gelmesi ile birlikte ocak ayındaki hamsi, palamut, uskumru ve lüfer lezzetini kaybeder. Kalkan mevsiminin başladığı şubat ayında gümüş balığı ve kefal de tüketilebilir.
Karadeniz mutfağında ise kullanım alanı çok geniştir. Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.
OCAK: Yağlanmanın devam etmesiyle palamut, lüfer ve uskumru en lezzetli halindedir. Hamsi de en lezzetli halini bulmuş durumdadır. ŞUBAT: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Hamsi bu ayda biter.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
İlgili 43 soru bulundu
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2023 tarihinde başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir.
Özetle palamut, lüfer, hamsi ve istavrit Ekim ayında en çok yenen balıklar arasındadır. Ege başta olmak üzere Karadeniz ve Marmara'da bolca bulunan kılıç balığı da protein açısından oldukça zengindir. İçeriğinde bol miktarda fosfor, B vitamini, selenyum, omega-3 ve potasyum bulunur.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Yaşam alanı Ege Bölgesi'dir. En lezzetli olduğu dönem ise Haziran – Ekim ayları arasıdır. Hamsi: Karadeniz'in e popüler balığı hamsi, ülkemizde de en çok tüketilen balık türüdür. Küçük ama oldukça lezzetli olan hamsi kış mevsiminde Aralık – Ocak ayları arasında tüketilebilir.
Kasım ayında tezgahlarda en çok palamut, hamsi, lüfer, barbunya (barbun), istavrit, sazan, pisi balığı, tekir, çipura, kılıç, uskumru, mezgit, levrek, sarıkanat, çinekop, sardalya, orfoz, kıraça (traça) görürsünüz ve hepsi de çok lezzetlidir.
Lüfer, torik, palamut ve uskumru bu mevsimde oldukça yağlı ve besleyicidir. Hamsi, tekir, barbunya gibi balıklar da bolca bulunup farklı çeşitlerde pişirilmeye müsaittir.
Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz'de avlanan hamsi balıklarında; yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle hamsi avına 10 gün süreyle yasak getirdi.
Ağustos ayında Palamut, Çipura, Çinekop lezzetlidir. Hamsi, İzmarit ve Gümüşten uzak durulmalıdır. Eylül ayında Palamut, Lüfer, Barbun, Çıpra ve Sardalya bol ve lezzetlidir. Ekim ayında Levrek, Barbun, Palamut, Kılıç, Sardalya, Uskumru çok lezzetlidir.
Lüferi bulamayanlar için kılıç balığı, sardalya ve izmarit önerilebilir. Hamsi severler mevsiminde taze ve besin değeri yüksek bir balık yemek istiyorsa bu ay biraz beklemek zorunda kalacaklar. Eylül ayı hamsi için erken bir aydır.
Kasım ayı lezzet açısından lüferin en iyi olduğu aydır. Lüfer ile birlikte, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın Kasım ayında tercih edilecek balıklardır. Kasım ayı torik akışının da en yoğun olduğu zamandır. Tekir, Aralık ayında bolca avlanır.
“Denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2023 tarihinde başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir. Karadeniz'de 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ağları ile su ürünleri istihsali yasaktır.
Bu yıl palamudun az olacağını, çinekop ve hamsinin bol olmasının beklendiğini ifade eden Şen, “1 Eylül itibarıyla açılan balık sezonumuzun bütün balık camiamıza hayırlı ve bol bereketli olmasını dilerim. Şu an itibari ile denizden bize gelen bilgilere göre çinekop ve hamsi bol olacak.
Denizlerde, 15 Nisan'da başlayan av yasağı, 1 Eylül'de sona erdi ve balıkçılar, tekneleriyle denize açıldı. Gecenin ilk saatlerinde, teknelerle avlanan sezonun ilk balıkları da tezgahlardaki yerini aldı.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri