"hamsi tuzlama" ya da karadeniz'deki ismiyle "hamsi turşusu", hamsinin tuz içinde bekletilmesi ile yapılan yiyecektir. karadeniz'de bol avlanan hamsinin taze tüketilemeyen kısmının daha sonra da tüketilebilmesi için yapılır.
Tuzlama, dokudaki suyun tuz yardımıyla dışarıya atımını esas alan bir yöntemdir. Kendi başlı başına bir muhafaza yöntemi olmakla birlikte, pek çok işleme teknolojisi için de bir ön uygulamadır.Ürünün su içeriği düşürülerek koruyucu etki sağlamaktadır.
Hamsinin ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk suda bekletilmesi gerektiğine dikkat çeken Saraç, hamsi tuzlamanın inceliklerini şöyle anlattı: “Hamsi ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk ve hafif tuzlu suda bekletilir. Sonra süzülüp kanı alınır.
Kare cam yada saklama kabına tuzu serip üstüne balıkları dizip tekrar üstüne tuz koyuyoruz. Böyle tuz ve balık devam edip bittikten sonra 7-10 gün boyunca balkonda yada cam kenarında bekletiyoruz. Devamında yenilecek kadar alıp üç dört kere suda bekletip tuzunu aldıktan sonra zeytinyağı ve limonla servis ediyoruz.
İlgili 44 soru bulundu
İyice yıkadıktan sonra 1 sıra hamsi, 1 sıra kalın tuz olmak üzere kavanoza yerleştiririz. Bu şekilde ağzını kapatır, kaldırırız. 1 yıl boyunca bozulmadan kullanabilirsiniz. Tuzunu suda bekleterek çıkardıktan sonra sebzelisini, ekmeğini yapabilirsiniz.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına almadan önce mutlaka tuzlu sudan geçirmelisiniz. Tuzlu su balıkların daha diri kalmasını sağlar. Derin dondurucudaki hamsinin ömrü en çok 3 ay olmaktadır.
En üstüne tuzla tamamen kapatıp kavanozumuzu karanlık serin bir mutfak rafımıza koyuyoruz.Yaklaşık on beş günde balığımız olur tuzda pişen balıklarımızı tuzlarını elimizle sıyırarak saklama kabına alıyoruz.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Lakerda: Tüm İpuçlarıyla Tuzlu Balık Mezesi
Omega yağ asitlerini alabileceğiniz en güçlü besinler, balık çeşitleridir. Eğer deniz yemekleri üzerine kendinizi geliştirmek istiyorsanız, lakerda adını daha önce duymuş olmalısınız. Lakerdayı daha lezzetli ve açıklayıcı kıvama getiren bir yazı ile karşınızdayız.
Ayrıca hamsiyi fazla pişirmek protein kaybına sebep olacağı için az pişirmek, hafif sulu bırakmak doğru olacaktır. Hamsiyi pişirirken tavsiye edilen en sağlıklı yöntemler buğulama, ızgara, yahni ya da fırınlamadır.
Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.
Buzlu yollara atılan tuz, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olması gereken sıcaklıkta erimeye başlar. Eğer donmamışsa da, normalde donması gereken sıcaklıkta donmaz.
ScientificAmerican sitesinin haberine göre; kışın karlı yollara uygulanan tuzlama işlemi, aslında kar yağmadan önce yapılması gerekiyor! Buz oluşumunu önlemek için kaya tuzu veya bir tuzlu su çözeltisi püskürterek sürücüleri kaygan koşullardan korumak amaçlanır.
Balığın sofra ve deniz tuzuyla marine edilmesiyle hazırlanır. Fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Balığın kokusunu bastırmak için, fırın tepsisine iki adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Malzemeler hazırsa, tuzda balık tarifine geçebiliriz.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Hamsili kaygana ile hamsi köfte tercih edilebilecek diğer yemeklerdir. Hamsi ile yemek yapacağınız zaman, her biri için hamsileri ayrı şekillerde yıkamanıza gerek yoktur. Hamsi tava veya hamsi kızartması yaptığınızda, aynı şekilde yıkayıp temizlenmeniz yeterlidir.
Hamsi tava yapmanın püf noktaları
- Hamsiler öncelikle iyi bir şekilde karın bölgelerinden el yordamıyla temizleniyor. Temizlenmiş hamsileri bol suda ve tek tek yıkanıyor. Daha sonra bir süzgece alınarak tuzlandıktan sonra suyunun süzülmesi bekleniyor.
Bir porsiyon hamsi kaç kg? Pişmiş bir porsiyon pişmiş hamsinin 150-200 gram arasında gelmesi beklenir.
Ağzının tadını bilenler bu sorunun cevabını da bilirler. Eğer yağlı karadeniz hamsi ise, fırında yenir. Fazla yağlı değilse tavada yenir. Tabi aynı zamanda bu bir tercih meselesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri