Hamstring kas grubu; uyluk kısmının arka tarafında bulunan Biceps Femoris, Semitendinosus ve Semimembranosus kaslarını oluşturur. Bu kaslar, uyluk bölgesinin arka kısmı kasları ya da ischiocrural kaslar şeklinde de isimlendirilir ancak genellikle bu kas grubuna hamstringler denilmektedir.
Hamstring kasları, bacağınızın arka kısmında, diz kapağınızın hemen üstünden kalçanıza kadar uzanan bölgede bulunan üç kasın oluşturduğu gruptur. Bu kaslar, bacağınızı vücudunuzun önüne atmanıza ve diz çökmenize yaramaktadır.
Bir çok kas gerilmesi veya çekmesi basit bir yöntem ile iyileşir. BUZ, BANDAJ, YÜKSELTME, İSTİRAHAT. Bu protokol spor yaralanmalarında altın protokol olup çok efektiftir. Kas yük vermeme ve istirahat önemlidir.
Hamstring kaslarının asıl işlevi dizlerinizi bükmektir. Diz bükme hareket, yürüme, koşma, merdiven çıkma ve atlama gibi günlük aktiviteler esnasında yapılır. Hamstring kaslarınız ayrıca alt bacağınızı döndürme işlevini de kapsar. Dizinizin iç kısmına bağlı olan bu kaslar alt bacağınızı içe doğru döndürür.
Uyluğun arkasındaki kaslardır. Hamstring kasların incinmesi veya yırtılması basit travmalarla olabileceği gibi, spor yaparken de olabilir. Özellikle sıçramanın fazlaca yapıldığı basketbol, voleybol ve futbol gibi sporlarda sık görülür. Tedavide hemen hepsi, cerrahi dışı basit tedaviler ile iyileşir.
İlgili 29 soru bulundu
Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür.
Hamstring kasları yürüme esnasında kalça bölgesinin ekstansiyonu sağlarken, aynı zamanda diz fleksiyonu yaptırır. Ayrıca bacak ve uyluk sabitlendiği zaman hamstring kasları gövdeye extansion hareketi yaptırırlar.
Sonuç olarak hamstring kasları için en iyi gelişim tek eklem ve çok eklem içeren çeşitli egzersizlerin kombinasyonuyla elde edilebilmektedir. Farklı kas uzunluklarını, farklı şiddetlerde ve tekrar aralıklarında çalıştırmak bir kas üzerinde çeşitli şekillerde mekanik gerilim elde edebilmeye olanak sağlayacaktır.
Hamstring kasları leğen kemiğinde iskial tüberosita denilen yerden başlar, diz eklemi üzerinde tibia veya fibula kemiğine yapışır. Siyatik sinirin tibial dalı tarafından uyarılır.
Hamstring Kas Grubu: Bacakların arka tarafında bulunan kas grubudur ve uyluk ile baldırın arasındaki bölgeyi kaplar. Hamstring kasları, kalçadan başlayarak dizin arka kısmına kadar uzanır ve bacakların uzatılması, kalça hareketlerinin bir kısmı ve bacakların dönmesi gibi hareket işlevlerini yerine getirir.
Yürüyüş ve denge için antagonisti kuadriseps kas grubu kadar önemlidir. Hamstring kısalığı ve gerginliği pelvisi ön kaymaya alarak duruş ve yürüyüş bozukluklarına sebep olur. Hareket kısıtlılığı ya da postüral asimetri lumbopelvik ritmi bozar ve bel kısmının hareketleri farklı şekillerde kompanse etmesine neden olur.
Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır. Soğutma, elastik bandaj uygulama ve yüksekte tutma şişliği azaltır ve ağrılara karşı yardımcı olur.
Kas sertliği ile kas ağrıları, kramp ve rahatsızlık hissi de olabilir. Kas sertliğinde hareket etmediğinizde bile kaslarınız sert kalır. Kas sertliği genellikle kendiliğinden kaybolur. Düzenli şekilde egzersiz ve esneme hareketleri ile rahatlama hissi elde edilebilir.
Hamstring çekmesi kas liflerinin aşırı gerilmesi veya yırtılmasıdır. Bu çekme kasın iki yapışma noktasında veya kasın herhangi bir noktasında oluşabilir. Şiddetine göre birinci, ikinci veya üçüncü dereceye ayrılır.
Onarım sonrası 3-6 hafta sonrası tam istirahat ve devamında fizik tedavi ve fizyoterapi ile spora geri dönüş mümkündür. Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır.
İki başlı kaslar grubuna giren hamstring kas grubunu meydana getiren kaslar şu şekilde sıralanabilir; Biceps femoris kası, Semitendinosus kası, Semimembranosus kası
Hamstring kas gurubu yaralanmaları futbolda en çok ve tekrarlı yaralanan kastır. Özellikle basketbol, futbol gibi sporlarda sık görülür. Kas gerilmesi ve çekmesi bir yaralanma olup uyluk arkası kasların birinde veya bir kaçında görülebilir.
Miyofasyal Yaralanmalar
Manuel kas testlerinde ağrı olabilir, ancak güç ve ROM genellikle korunur. İyileşme, bir ilk inflamatuar yanıt ve ardından fibrotik bir aşama şeklinde gerçekleşir. Yaklaşık 3 hafta sonra iyileşen yara dokusu maksimum güce ulaşır.
Kas gücü ve esnekliğinizin yaralanmadan önceki seviyelerine dönmesini bekleyin. Hafif bir yırtılama veya gerilme 10 gün ila 3 hafta arasında iyileşirken, hamstring gerilmesi gibi şiddetli bir gerilme için 6 aya kadar sürebilir.
ÖN BACAK
Bacak kaslarımız içinde ikinci en büyük kas olan ön bacaklarımız da yürüyüş yaparken çalışır. Ayrıca yürüyüş yapmak kasları kemiklere bağlayan tendonları güçlendirerek iskelet sistemimizin kuvvetlenmesini sağlar.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Kasları güçlendirmek için yumurta, fıstık, badem, ceviz, fındık, protein, tavuk, kırmızı et, balık, yağsız ürünler, yoğurt, peynir, süt gibi ürünleri tüketebilirsiniz. Kaslarınızın güçlenmesi için egzersiz yapmayı da ihmal etmeyin.
Kas gerginliği ödem toplanması sonucu oluşursa bu bölgeye buz torbaları konulabilir. Bu doğal yöntem kas gerginliğini de azaltacaktır. Ayrıca gergin kasın yumuşaması için zeytinyağı ve nane yağı karıştırılarak sürülmelidir. Bu karışım ile masaj yapmak kas gerginliğini de azaltır.
Bazı kişiler kas ağrısını belli bir bölgede yaşarken bazılarında ise bütün vücutta görülebilir. Her yaş ve cinsiyette ortaya çıkan kas ağrıları, fiziksel aktivite yaptığınızda ya da rutininizi değiştirdiğinizde de yaşanabilir. Kas ağrıları 12 saat sonra ortaya çıkabildiği gibi 48 saate kadar da sürebilir.
Kas yırtılması, halk arasında kas çekmesi olarak bilinir. Genel olarak sporcularda görülmesiyle birlikte ağır kaldırma, düşme, herhangi bir kası zorlama, travmalar veya kazalar sonucunda da görülme ihtimali yüksektir. Her gün egzersiz yapan bireylerde egzersiz süresinin uzatılması kas yırtılmasını ortaya çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri