Hamur işi ürünler kan şekerini hızlıca yükseltip, hızlıca düşürür ve açlık hissini artırır. İlla hamur işi yenmek isteniyorsa iki dilim ekmek yerine kahvaltıda yarım simit, bir dilim ekmek yerine simidin üçte biri tüketilebilir.
Hamur kızartması, kalorisinin büyük kısmını yağ ve karbonhidrattan aldığı için diyetteyken tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında yer alır. Üstelik yapımı için kızartma aşamasına gerek duyulduğundan, yağ içeriğinin büyük kısmı vücuda zararlı yağ asitlerinden oluşur.
"Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır.
Makarna, kek vb. hamur işleri: Canınız durmadan makarna veya hamur işi çekiyorsa yeterli protein ve yağ almıyorsunuz demektir. Kırmızı et, beyaz et, baklagiller, süt, yoğurt, kabak çekirdeği gibi protein içeren gıdalara yönelip salatanıza biraz daha fazla zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Hamur işlerinde en mükemmel sonucu almanız için özel üretilmiş Sana Hamur işi sayesinde yaptığınız kekler, poğaçalar, kurabiyeler tam kıvamında ve enfes lezzette olacak! Yeni Sana Hamurişi %79 bitkisel yağ içerir. Trans yağ içermez. %100 Helal Sertifakalıdır.
Hamur işleri kokusuyla ve tadıyla herkesin aklını başından alır. Ancak kurabiye, börek, pasta gibi hamur işlerini tüketmek göbek bölgenizde yağ depolanmasına sebep olur.
Hamur işleri ve çeşitli yemeklerde margarin kullanılıyor. Sana Hamurişi margarin, hamur işlerinde en iyi ve lezzetli sonucu almanız için özel olarak üretiliyor.
Sahurda börek, gözleme gibi hamur işleri, sanılanın aksine tok tutmaz! Sadece sofradan kalkınca ağırlık yapar, ancak gün boyunca enerji vermez.
Hamur işi ve Tatlılar
Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Kilo almayı ve yağ depolamayı hızlandıran bu ürünler kilo artışına ve buna bağlı birçok hastalığa sebep olabilir.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar ile şeker miktarı çok yüksek olmayan meyveler doğru karbonhidratlardır. Fasulye, bezelye, mercimek, lahana, pazı, ıspanak, pırasa, kepekli bulgur, ekşi maya ile yapılan tam tahıllı ekmek, elma, portakal, kayısı gibi seçimler sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
İşte bu noktada devreye mucize bir malzeme giriyor ve tüm hayallerimizi gerçeğe dönüştürüyor. O malzeme hangi malzeme derseniz cevabımız belli: Yoğurt! Yumuşacık hamur işlerinin sırrı olan yoğurtla üstelik yapabileceğiniz o kadar farklı tarif var ki... Hazırsanız mutfağa bekleniyorsunuz.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır.
Bütün tatlılar, meşrubatlar, çikolata, kurabiyeler, kekler, bisküviler ve hamur işleri fazla miktarda basit karbonhidrat içerir. Kompleks karbonhidratlar ise tahıl, ekmek, bazı meyveler, sebze, baklagillerde bulunan karbonhidrat türüdür.
Öğün Sıklığının Obeziteye Etkisi
Birçok uzman, kahvaltı ile birlikte günde küçük miktarlarda 5-6 öğün yemenin, metabolizma hızının düşmesinden koruduğunu ve bu sayede yediğinizden daha çok kalori yakarak kilo verebildiğinizi söyleyecektir.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Birbirinden nefis olan bu yöresel lezzetleri mutlaka denemelisiniz. İşte 26 meşhur Sivas yemeği, hamur işi, çorba ve tatlı tarifi!
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri