Yumurtanın Rolü Hamur işlerinin üzerine yumurta sürülmesi üzeri parlak iştah açıcı ürünler elde etmeniz için olmazsa olmazlardandır. Çok daha parlak ürünler elde etmek için ise kimi zaman ürünleri pişirmeden önce ve fırından çıkar çıkmaz olmak üzere iki kere yumurta sürülebilir.
Hamurun yumuşaklığını artırma:
Yumurta, hamur yoğrulması esnasında oluşan gluten yapısına karşı koymakta, gluten proteinleri diğer gluten proteinleri ile bağ oluştururken yumurtanın yağları, emülsiferleri ve proteinleri bu yapıyı zorlayarak hamurun sertleşmesini ve katılaşmasını engelleyerek yumuşaklaştırmaktadır.
Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
İlgili 40 soru bulundu
Yumurtanın yapısında hava kabarcıkları olduğu için mayalanma sürecinde hamurun gelişmesini sağlar. Bağlayıcı özelliği ile de hamurun nemini korur, böylelikle raf ömrü uzar. Özellikle yumurtanın sarısı, yağ bakımından daha zengin olduğu için lipitlerden ötürü ekmeğin kabuğuna renk verir.
Bunlar tipik olarak patates nişastası, tapyoka nişastası ve kabartma maddelerinden yapılır. Raflarda bulabileceğiniz yumurta ikameleri tüm unlu mamuller için uygundur ve kullanım miktarı markalar arasında değişiklik gösterebilir. Ancak tipik olarak 1,5 çay kaşığı ikame tozu ılık su ile karıştırılarak kullanılabilir.
Toz şeker koyun:
Mayanın aktifleşmesini sağlayan toz şeker, poğaçaların yumuşak olmasını sağlayan malzemelerden biridir. Eğer tarifte, bir tutam şeker ekleyin diyorsa, bu adımı kesinlikle es geçmeyin. 1 çay kaşığı toz şekerin, poğaçanız için ne kadar etkili olduğunu görebilirsiniz.
Kızartma aşamasında böreğinizin çok az yağ çektiğini gözlemeyeceksiniz. Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Hamuru En İyi Şekilde Yoğurun
Eğer başlangıçta yeterince un koymazsanız hamur elinize olduğu gibi yapışır ve hamuru yoğurma süreciniz çok uzar. Sıvı ya da toz malzemelerinizi doğru miktarlarda kullanırsanız, hamurunuzu daha kolay ve kısa sürede hazırlarsınız. Sürenin uzaması da hamurun mayalanmasına olumsuz etki eder.
Mayalı Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Derin bir kaba un konur. Maya ve kabartma tozu dökülür ve karıştırılır. Daha sonra katı yağ, sıvı yağ, yoğurt, ılık süt, şeker, tuz ve yumurtanın akı konur ve yoğurulur. 1 tabağa beyaz peynir rendelenir ve içerisine kırmızı biber ve kekik konur.
Yumurta beyazı çırpıldıkça içerisinde hava kabarcıkları oluşur. Bu hava kabarcıkları sıvının içerisinde hapsolur, proteinlerin de sayesinde birbirlerine yapışmaya başlar ve beyaz hafif katı kıvamlı bir köpüğe dönüşür. İşte bu köpük keklerin puf puf kabarmasını sağlar, sufleye doku verir.
Yumurtanın mükemmel tadı ve zengin protein deposu olması dışında hamur işlerinde ve soslarda çeşitli kimyasal görevleri vardır. Mesela kek, kiş, sufle gibi kabarması makbul olan hamur işlerinde yumurta kabartıcı görevi görür.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Bazı kurabiye tariflerinde lezzetini hafifletmek ve kıvamını daha yumuşak hale getirmek için sıvı yağ, ağızda dağılan bir yapı oluşturmak için ise tereyağı birlikte kullanılır. Bu şekilde de enfes hamurlar hazırlayabilirsiniz.
Bu olumlu etkiler tamamen yumurtanın makro ve mikro besin öğeleri açısından çok zengin olmasından kaynaklıdır. Özellikle A, B5, B9 (folik asit), B12, D, E, K, B6 vitaminlerini yüksek oranda içeren yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinden de oldukça zengindir.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hamur isinde sirke yerine ne kullanılır? Sirke ve limon suyu, benzer bir asidik kaliteye sahip olduklarından, birçok tarifte birbirinin yerine kullanılabilir.
Mayalı hamurdan hazırlanan poğaçalar da sirke kullanılınca hem yumuşacık olur hem de uzun süre bayatlamaz. Kurabiyeler, tatlısından tuzlusuna mis gibi kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi. Kurabiye hamuruna sirke ekleyerek ağızda dağılan nefis kurabiyeler elde edebilirsiniz.
Poğaça hamurlarına mutlaka şeker ilave edin. Mayanızın daha aktif olmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde birkaç dakika bekletin, tarifinizde varsa sıvı yağ, soda, sirke gibi malzemeleri ekleyin. Özellikle soda ilavesi poğaçalarınızın daha kabarık olmasına yardımcı olacaktır.
- Tavanın içerisine 2 ile 3 damla su ilave ederek sertleşmiş poğaçayı tavanın içerisine koyunuz ve suyu içerisine çekerek yumuşamasını sağlayınız. - Sertleşmiş poğaçaları bir poşetin içerisine yerleştiriniz ve buzluğa koyunuz. Donduktan sonra buzluktan çıkarınız.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Yumurta özellikle kavun gibi meyvelerle tüketilmemelidir. Ayrıca yumurta et, süt, yoğurt, peynir ve baklagiller ile birlikte de tüketilmemelidir. Tahıllar meyveler ile birlikte tüketilmemelidir. Limon; salatalık ve süt ile birlikte tüketilmemelidir.
#4 Ağızda Dağılan Fındıklı Kurabiye
Hamurunda hiçbir şekilde yumurta bulunmayan bu kurabiyeleri, fındığa bularken yumurta akından yardım alabilirsiniz. Hamur işlerine, kurabiyelere tat verdiği kadar yapıştırma görevi de gören yumurta akını kullanarak bu tarifte çok pratik tarifler hazırlayabilirsiniz.
Yumurta Yerine Tüketebileceğiniz Besinler
Chia Tohumu: Yüksek lifli bu tohum, jelleşen yapısıyla yumurtanın kıvamını taklit eder. Keklerde ve ekmeklerde idealdir. Keten Tohumu: Chia'ya benzer şekilde, keten tohumu da suyla karıştırıldığında jel kıvamına dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri