Kek, kurabiye, kanape. tatlı gibi hamur işlerinde de, özellikle de börek ve çöreklerimizde gönül rahatlığıyla zeytinyağı kullanabiliriz.
Özellikle çiğ olarak tüketilir. Salatalarda, kahvaltı ve soslarda,kızartmalarda, hamur işi çeşitlerinde, pilav ve makarnalarda kullanılabilir.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
İlgili 20 soru bulundu
İlk olarak, zeytinyağı doğal yöntemlerle üretilirken ayçiçek yağı kimyasallara ve özel ısı süreçlerine maruz kalarak son halini almaktadır. Daha hafif tat ve koku elde etmek aynı zamanda raf ömrünü uzatmak adına ayçiçek yağı rafine edilmektedir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Zeytinyağı, yoğurt, yumurta ve tuzu elimizle veya kaşık yardımıyla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Unu ekliyoruz. Üzerine kabartma tozu kullanıyoruz ve ele yapışmayacak kıvamda yoğuruyoruz. Daha sonra içine peynir koyup, istediğimiz şekli verip, fırın tepsisine koyuyoruz.
Doğru marine ve pişirme teknikleriyle siz de artık evlerinizde şeflere parmak ısırtacak etler pişirebilirsiniz. Kırmızı et için olduğu gibi tavuk ve balık marinesi için de zeytinyağı oldukça önemlidir. Organik, doğal zeytinyağ ile kırmızı ve beyaz tüm etlerinizi marine edebilir, lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Yağların Hamur İşlerine Etkisi
Hamura yağ katılmasıyla diğer maddelerle karışmadığından glüten parçalarını ayırarak yayılmasına yardımcı olur. Bu yüzden yağın hamur içindeki dağılımı hamur işinin yumuşaklığına etki eden en önemli faktördür.
Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar.
Kurabiye ve kek benzeri tarifler hazırlarken genellikle zeytinyağından uzak durulur. Ancak tam tersine zeytinyağı bu tariflere harika bir doku verir. Doğru ölçülerde kullanıldığı takdirde diğer aromalara baskın gelmeden lezzetine ve kıvamına değer katar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hamura neden zeytinyağı konur? Hamura yağ katılmasıyla diğer maddelerle karışmadığından glüten parçalarını ayırarak yayılmasına yardımcı olur. Bu yüzden yağın hamur içindeki dağılımı hamur işinin yumuşaklığına etki eden en önemli faktördür.
Evet, ekmek, krep veya benzeri unlu mamüller yaparken tereyağı, margarin gibi katı yağlar kullanmak yerine doğal zeytinyağı kullanmak hem yaptığınız hamurun lezzetini arttırır, hem de daha sağlıklı bir hale getirir. Tatlıya ve unlu mamullere zeytinyağı katmak, lezzetine hoş bir meyve tadı ekliyor.
Eğer daha bisküvi kıvamında, daha tok kurabiyeler elde etmek istiyorsanız tercihinizi kesinlikle margarinden yana kullanın. Ama ''Benim kurabiyemin dokusu yumuşacık olsun, ağza atıldığında dağılsın'' diyorsanız mutlaka tereyağı kullanın. Margarin daha fazla su içerdiği için daha dayanıklı hamurlar elde etmenizi sağlar.
Zeytinyağının zararları
Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir. Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
Bozulma, yağın oksijene maruz kaldığı her ortamda gerçekleşir, ancak düşük ısıda süreç çok yavaşken, yağ ısıtıldığında kat kat hızlanır. Yağın içeriğindeki çoklu doymamış yağ asitlerinin oranı yüksekse, oksitlenme daha hızlı ve etkilidir.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir. Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
3. Zeytinyağını her çeşit salatanın üstüne ilave etmek için kullanabilir ve salata soslarına dahil edebilirsiniz. 4. Zeytinyağını, marine ederken veya balık, et ve sebzeler için sos hazırlarken kullanın. 5. Ekmeğe sürmek için tereyağı veya margarin yerine zeytinyağı kullanın.
Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri