Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini artırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Toz, karbondioksit gazını sulu bir hamur ile karışmasıyla veya bir asit-baz reaksiyonu yoluyla hamur haline getirerek ıslak karışımdaki kabarcıkların genleşmesini ve böylelikle karışımın şişmesini sağlar.
Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir.
İki malzeme birbirinden farklıdır. Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Yumurtayı derince bir kaba kırın, üstüne sıvı yağ, yoğurt, tuz, kabartma tozu ve unu ilave edip güzelce yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmayan kabartma tozu, kullanıldığı tarifleri daha yumuşak kıvamlı yaparak tüm isteklerimize cevap oluyor.
Ancak yine de kullanımdan önce tepkime oluşmasını önlemek için kabartma tozu serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Ayrıca kabartma tozu hamur karışımına eklendikten sonra, gaz kaçışını önlemek için hamur çok fazla karıştırılmamalı ve mümkün olduğu kadar kısa sürede fırına konulmalıdır.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Mide enzimlerini etkileyen kabartma tozu, aşırı tüketildiğinde midede şişlik oluşturmaktadır.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Biraz un kabartma tozları, tuz, şeker, sirke ilave edilip tekrar karıştırılır. Kalan un azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. Hamurdan mandalinadan az büyük bezeler kopartılarak yuvarlanır ve iç malzemesi konulup kapatılır. Üzerine yumurta sarısı ve susam serpilerek 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
Un kurabiyesi yapılışı;
Sıvı yağ, pudra şekeri ve margarin bir kaba konulup krema hâline gelene kadar karıştırılır. Mikser de kullanılabilir. Kıvamını aldıktan sonra un, kabartma tozu ve nişasta ilave edilir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
İlk 20-25 dakika bu ısıyla asla oynamadan, fırının kapağını açıp ısı değişimleri yaşatmadan kekinizi pişirin. Daha sonraki aşamalarda da içinin pişip pişmediğini kontrol etmek amacıyla sert bir cismi (bıçak, çatal gibi) aniden kekin içerisine batırmayın. Maksimum birkaç kez kürdanla test edin.
En iyi alternatif ayran
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor. Ancak tabii burada da dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
3) Malzemelerin Sıcaklığı Önemli
Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir. Bu durum yumurta için de geçerlidir. Kullanacağınız malzemeleri önceden çıkarıp oda sıcaklığına gelmesi için bekleyebilirsiniz.
İçinde kullanacağınız su, süt gibi malzemeleri de mutlaka ama mutlaka ılık kullanmaya özen gösterin. Bu malzemeleri ılık kullanmanız mayanın daha kolay aktif hale gelmesini ve hamurun beklediğiniz şekilde kabarmasını sağlar.
Kabartma tozuna gelince; kurabiyede kabartma tozu kullanmanız şart değil, tamamen size kalmış. Ancak kabartma tozunun kurabiyelerinizin daha pofuduk olmasını sağlayacağını unutmayın.
İkinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gereken bir hamur çeşidi. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Hem kabartma tozu hem maya ile hazırlanan gerçekten pastane poğaçaları lezzetinde olan bir tarif geliyor! Lezzetine bayılacaksınız. Maya ve kabartma tozunun birlikte kullanılması kafanızı karıştırmasın, tadı nefis oluyor. Üstelik mayalanma süresi de oldukça kısa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri