Hamurlar, yapılacak ürüne göre üç temel şekilde hazırlanabilir: çırpılarak, kıyılarak veya yoğurularak. Bazı ürünlerin yapımında birden fazla yöntemin bir arada kullanılması da gerekebilir. Çırpılarak hazırlanan hamurlardan çeşitli tatlı veya tuzlu kekler ve muffinler elde edilir.
Hamur Çeşitleri Nelerdir? En yaygın hamur türleri, kısa hamur işi, hızlı hamur işi, milföy, choux hamuru veya yufkadır. Hamur işi, basit malzemelerle, genellikle sadece un, su ve tereyağı, domuz yağı veya diğer katı yağlar ile yapılan temel hamurları tanımlamak için kullanılan yaygın bir terimdir.
Bu ders; 1. Kıyılarak yapılan hamurlar, 2. Mayalandırılarak yapılan hamurlar, 3. Özleştirilerek yapılan hamurlar, 4. Çırpılarak yapılan hamurlar, 5.
Ekler pasta ve profiterol buna örnek olarak gösterilebilir. Klasik uygulamaların dışında pişirilerek yapılan hamurların pastacılıkta kullanımı sonsuz değişkenlik gösterir. Değişik meyveler, kuruyemiş, jöle, karamel, dondurma vb. ilavesiyle çok değişik ekler ve profiteroller hazırlanabilir.
Rubbing in: Tart hamurlarını yaparken kullanılan ovalama metodu.
İlgili 44 soru bulundu
Profiterol ve ekler hamuru olarak da bilinen pate a choux, Fransız mutfağında sık sık tüketilen bir hamur işidir. Hazırlanan hamurun içi, kremalı dolgu ile doldurulur. Üst kısmı ise genellikle çikolata sosuna bulanır. Pate a choux, 'pataşu hamuru' olarak da bilinmektedir.
Un, su, bazen de yumurta ve tuzla hazırlanan katı hamur: 1 kg unun yarısı kadar sıvı (2 yumurta ve 400 gram su veya 1 yumurta 450 gram su) katılıp hazırlanan hamur.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Hamur, tahıl veya baklagillerden üretilen yoğrulabilir, bazen elastik bir besin maddesidir. Hamur tipik olarak un ve az miktarda su veya başka bir sıvı ile karıştırmak suretiyle yapılır ve bazen maya veya başka kabartma maddeleri ile çeşitli yağlar veya aromalar gibi diğer bileşenleri içerir.
Özleşip özleşmediğini anlamak için, yoğurma işlemi sonrasında hamur bıçakla kesilir ve kesilen hamura bakıldığında, gözenekler var ise yoğurmaya devam edilir. Yoğurma işlemi gözenekler kayboluncaya kadar yapılmalıdır. Gözenekler yoksa özleşmiş demektir.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Yoğurdu kabartma tozunu tuzu yumurtayı iyice karıştıralım. Sonra azar azar un ilave edip ele yapışmayacak bir hamur elde edelim.hamuru merdane veya oklava yardımıyla ne çok ince ne de çok kalın yarım cm kalınlığın da açıyoruz.ve bıçak la karelere bölün bol kızgın yağda kızartın…afiyet olsun…
Hamur işlerinde en mükemmel sonucu almanız için özel üretilmiş Sana Hamur işi sayesinde yaptığınız kekler, poğaçalar, kurabiyeler tam kıvamında ve enfes lezzette olacak! Yeni Sana Hamurişi %79 bitkisel yağ içerir. Trans yağ içermez. %100 Helal Sertifakalıdır.
Rüyada hamur işi ile uğraşmak, rızkın ve bereketin artacağına, birçok kişi tarafından sayılan ve sevilen bir kimse olmaya delalet eder.
Hamurunu hazırlarken süt, su gibi sıvıları mutlaka ılık bir şekilde kullanın. İlk aşama mayayı aktif hale getirmek ile başlıyor. Bu sayede poğaçanız çok daha güzel kabarıyor. Süt veya ılık su veya her ikisini birlikte bir kaba ilave edin.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
1- Bir yufkalık hamur topağı veya beze. Hamurdan açılan kalın yufka. 2- Ispanak cinsinden iri yapraklı bitki.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Mayasız Hamur Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kapta yumurtalar, yoğurt, su ve tuz karıştırılır. Un ve karbonat yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edilir.
Su, un ve tereyağını ocakta eritin. Tereyağı eriyip, su kaynadığı zaman tuzu ilave edin ve elenmiş unu spatula yardımı ile ezerek karıştırın. Hamur kıvamına gelen karışımı 1 dakika spatula ile ezerek pişirin. Hamuru, iyice soğutun (Temiz mermer tezgah üzerinde yayarak kolaylıkla soğutabilirsiniz).
Su, tereyağı, tozşeker ve tuzu bir tencereye alıp kaynatın. Kaynamaya başlayınca elenmiş unu bir kerede içine atıp karıştırarak 3-4 dakika pişirin. Ocaktan alıp birkaç dakika bekletin. Hamur ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin ve mikserle iyice karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri