1 kg un için 1 paket Pakmaya Yaş Hamur Mayası önerilmektedir.
Kuru mayayı kullanmadan önce 10 dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekmektedir. Yaş maya, 1 paket yaş maya 42 gramdır. 500 gr için 1 paket yaş maya yeterli gelecektir.
Tariflerde verilen yaş mayayı, aktif maya olarak kullanmak için kullanılan miktarı 0.5 İle çarpmak yeterlidir. Yani 40 gr. yaş maya yerine 40*0.5 = 20 gr. aktif kuru maya yeterlidir. Yaş maya yerine instant maya kullanmak için de çarpım oranı 0.35 seçilmelidir.
Yaş maya satış yerlerinde 42 gr. lık küçük paketler ev tipi olarak, 4'lü ambalajlı paketler halinde satılmaktadır. Yaş maya nasıl kullanılır? Yaş maya, hamur işleri tariflerinde verilen kuru maya ölçüsünün 2 katı alınarak kullanılır. Bu şu demektir: 10 gr. kuru maya yerine, 20 gr. yaş maya kullanılacaktır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
İlgili 27 soru bulundu
Yaş Maya Nasıl Kullanılır? Yaş mayanın kullanımı, birçok tarifte su içerisinde eritilerek gerçekleştirilir. Buzdolabından çıkartıldıktan sonra ılık su ve şeker içerisinde yumuşatılan maya kullanıma hazır hale gelecektir. Her tarif için kullanılması gereken yaş maya miktarı değişiklik gösterir.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Yaş maya mı kuru maya mı kullansam diyorsanız; öncelikle size ikisi arasındaki farkı belirtelim: Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz.
Maya mantarı bağırsaklarda çoğaldıkları zaman sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Bu sorunda bağırsaklarda gereken gıdaların normal emilmemesine yol açıyor. Bu da vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Daha sonra metabolizmanın bozulmasına ve artan kilolara sebep olmaktadır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır. İdeal şartlar karanlık bir ortamda sıcaklığın 37C derecede ve nemli olmasıdır.
Maya hücreleri genel olarak 3-47°C arasındaki sıcaklık derecelerinde gelişirler. Optimum gelişme sıcaklıkları 20-30°C arasındadır. Canlı hücreleri rutubetli ısıda öldürmek için 60°C' de 5-10 dakikalık ısıl işlem uygulaması yeterli olmaktadır. Sporları ise, 80°C'nin üzerindeki bir sıcaklıkta daha kısa sürede ölmektedir.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Poşetin tamamı 500 g - 1 kg un içindir.
Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır. Ekmek yapımında ne kadar maya kullanmalıyım? Kullanılan unun %5-6'sı kadar yaş maya veya %2-3'ü kadar kuru maya yeterli olacaktır.
Instant Maya (Instant Dry Yeast)
Kuru maya daha çok ev kullanıma uygun ve en çok tercih edilen maya çeşididir. Hamuru iyi kabartır ve bunu uzun süre korur. Serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Önceden suda eritmeye gerek yoktur.
Ben uzun zamandır ya instant maya ya da yaş maya kullanıyorum. İnstant mayayı ununuza direk karıştırmanız yeterli oluyor. Yaş mayayı ılık su içinde eriterek hamura ilave ediyorsunuz. Bazı ekmekçiler büyük makinalarda yoğurma yaparken hiç sulandırmadan hamura ekleyebiliyor.
Yaş mayanın yaklaşık 4 haftalık bir ömrü vardır. Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır.
Kullanacağınız sıvının ılık olmasına dikkat etmiyorsunuz
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Yaş mayanın cilde faydaları
Ölü hücreleri deriden temizler. Cildi yeniler. Kırışıklıkları yok eder. Sivilce ve aknelerden kurtulmanızı sağlar.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir. Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri