Yağlar (Shortenings) Ekmek hamuru üzerinde etkileri;
Hamura daha esnek ve yağlı bir doku kazandırır ve hamurun işlenmesi esnasında kullanılan ekstra un miktarını azaltır. Açılacak olan hamurların daha pürüzsüz ve kolay bir şekilde genişlemesini sağlar.Daha gevrek bir ve yumuşak bir iç doku ve kabuk oluşturur.
Tereyağı; hamur işlerinin içerisinde enfes bir kıvam verici ve bağlayıcı olarak kullanılıyor. Kurabiyelerde, poğaçalarda aradığınız o kıyır kıyır, ağızda dağılan kıvamının sırrı tereyağından geçiyor. Çünkü tereyağı, gluten oluşumunu yavaşlatarak nemin içeride kalmasını sağlar.
Kek, kurabiye, kanape. tatlı gibi hamur işlerinde de, özellikle de börek ve çöreklerimizde gönül rahatlığıyla zeytinyağı kullanabiliriz.
Evet, ekmek, krep veya benzeri unlu mamüller yaparken tereyağı, margarin gibi katı yağlar kullanmak yerine doğal zeytinyağı kullanmak hem yaptığınız hamurun lezzetini arttırır, hem de daha sağlıklı bir hale getirir.
İlgili 20 soru bulundu
Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Kıtır kıtır kurabiyeler yapmak istiyorsanız sıvı yağlar tercihiniz olacaktır. Sıvı yağ ile hazırlanan hamurlar buzlukta daha kısa süre dayanır. Her iki yağı birlikte kullanmak da mümkün.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Pirinç, bulgur gibi tahılları, yağ da kavurmak yerine sebze suyu, yağsız et ya da tavuk suyu ile pişirin. Sebze pürelerine yağsız süt, yoğurt ya da lor peyniri ekleyerek karıştırdıktan sonra kremalı soslar yerine kullanabilirsiniz.
Yemeklerde tereyağ ve margarin kullanmasanız daha iyi olur zaten. Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Ayçiçek yağının sağlık yararları arasında kalp sağlığını iyileştirme, enerjiyi artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, cilt sağlığını iyileştirme, kanseri önleme, kolesterolü düşürme, astıma karşı koruma ve iltihabı azaltma yeteneği bulunur.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Yemeklerinize zeytinyağı ilave edin
Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan zeytinyağı hem kalp sağlığını korumak hem de sağlıklı bir beslenme örüntüsü için tüketilmesi gereken bir besin. Omega-9'dan zengin olan zeytinyağı aterosklerozu önleyici ve HDL 'yi yükseltici etkisi var.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen. Ayrıca ekstra virgin tipi zeytinyağı tam olarak katkısız olduğu için içerisindeki antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
Kurabiyelerin pişerken çatlaması
Hamurun sert olması pişerken kurabiyenin çatlamasına neden olur. Kurabiye tarifinize göre içerisine eklediğiniz karbonat ve kabartma tozu da aynı şekilde kurabiyenin çatlamasına neden olan sebeplerden bazılarıdır. Bu nedenle kullandığınız ölçüye dikkat etmeniz gerekmektedir.
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
Yapılan hatalardan biri de soğuk fırına ya da çok sıcak fırına kurabiyeleri vermek. Her ikisinde de kurabiyelerin formlarının bozulması ve dağılmaması için 165-180 derece arasında pişirmek önemli. Bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece kurabiyeleriniz pişerken yayılmayacak ve dağılmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri