- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar. 3. Kural: Hamurunuzun yeterince elastik olması için uzun süre yoğurun.
Kabarma, genellikle ekmek hamuruna eklenen maya veya kabartma tozu sayesinde gerçekleşir. Maya, ekmek hamurunda bulunan nişastayı fermantasyon yoluyla karbon dioksit gazına dönüştürür. Bu gazlar, hamurun kabarmasına neden olur.
Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Kaynar su dolu kaseyi ocağa koyun ve kapıyı kapatın. Hamuru hazırlarken su dolu kaseyi fırında bekletin. Fırından ve su dolu kaseden gelen sıcaklık, hamurun kabarması için sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
-Kabarmamış hamuru yumuşatmanın ilk adımı sıcaklığı arttırmaktır. Bunu yapmak için fırın tepsisine kaynar su ekleyin ve fırının en alt kısmına yerleştirin. Hamuru üst rafa koyun ve fırının kapağını kapatın. (Fırını açmayın, hamuru pişirmeyin.)
Kabarmayan hamur ile pişi de yapılabilir ve çokta güzel olur. Bildiğiniz gibi pişi hem doyuruculuk açısından gayet iyi, hem de aşırı lezzetli bir yiyecek. Güzel bir de çay demlediniz mi keyfinize değmeyin.
Hamurlar, dolapta da mayalanır. Hem de tam kıvamında olur ve çok uzun bir süre dayanabilir.
-- Hamurunuza yağ katmaya ve hamuru yağ sürerek açmaya özen gösterin. -- Hamurunuzun daha kolay kıvam alması ve pişerken çıtır çıtır olması için yoğurma sırasında içine süt katmayı ihmal etmeyin.
Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir.
Hamur açmak zahmetli bir iştir. Bu işi daha kolay hale getirmek için merdane kullanabilirsiniz. Hamuru naylon poşet içine koyarak bu yöntemi denediğinizde daha kolay açıldığını ve kıvamının bozulmadığını göreceksiniz. Tatlı hamurunda hamurun topaklanması ve istenilen kıvamda olmaması önemli bir tehlikedir.
Sadece un, maya, ılık su ve tuz ile hazırladıysanız hamurunuzu buzdolabında yine ağzı kapalı bir şekilde 3 gün muhafaza edebiliirsiniz. Maya kullanmadan mayasız olarak hazırladığınız hamurun ise buzdolabı ömrü 1 haftadır.
Kullandığınız mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz
Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri mutlaka ilave etmeniz.
Yoğurduğunuz hamuru ele yapışan bir kıvamda bırakıyorsunuz
Buraya kadar her şey normal. Ancak malzemeler birbirine iyice karıştıktan ve hamur homojen bir kıvam aldıktan sonra bu yapış yapış kıvamdan eser kalmaması gerekir. Zira hamurun ele hala yapışıyor olması malzemelerin birbiriyle tam bütünleşmediği anlamına gelir.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Maya ile hazırlamaya alışık olduğumuz pişiler de mayasız bir şekilde hazırlanabilir aslında. Endişeniz olmasın, yine puf puf kabaracak, yine yumuşacık olacak.
Süt, su gibi malzemelerin aşırı soğuk ya da çok sıcak bir şekilde eklenmesi mayanın yapısını bozabiliyor. Bu durum hamurun kabarmasına hatta kabarmadan sönmesine neden oluyor. Yapılan bir diğer hata ise şekerle birlikte tuzu da ilave etmek ve o şekilde mayayı karıştırmak.
Hamurun kıvamını ne kadar iyi yakalamış olursanız olun açma sırasında zorluk yaşayabilir, hamurun yapışması ile uğraşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için hamuru açacağınız zemine ve açma sırasında hamurun üzerine bir miktar un serperek işleri kolaylaştırabilirsiniz.
Fırınınızın derecesini 120 derecelere kadar düşürün. Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında mayalandırın. Mayaladığınız ortamın çok soğuk ya da sıcak olmamasına özen gösterin. Çok soğuk bir yerde mayalarsanız hamurunuz çok yavaş ve geç mayalanır. Beklediğiniz kıvama gelmez ve sertleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri