Hamur un, sıvı yağ, maya, süt, yoğurt gibi çeşitli ürünler eklenerek yoğurulur. Bu yoğurma sonucunda hamur istenilen kıvama geldikten sonra derin bir kaba mayalanması için alınır. Üzerine bir örtü serilerek yarım saat hatta bir saat ılık bir ortamda bekletilir. Hamur bu bekletme sonucunda kabarır ve mayalanmış olur.
Mayanın hamuru mayalayarak kabartması için glikoza ihtiyacı var zira. Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise kullanacağınız sıvının (süt ya da su) ılık olması. Ilık su ya da sütün içerisinde mayalar daha çabuk aktif hale gelir ve hamurun kabarmasına yardımcı olur.
Kullanacağınız kuru maya miktarının üç katı kadar 40 derece su veya süt ve maya miktarının yarısı kadar şeker bir kapta karıştırılır ve eritilir. Sonrasında bu karışım, hamura eklenerek mayalanması beklenir. Mayasında süt kullanılan hamur, daha yumuşak bir yapıya sahip olacaktır.
Doğrulanmış Cevap. Hamurun mayalanmasını sağlayan canlı"bakteriler"dir. Bakteriler yararlı ve zararsız bakteriler olarak ikiye ayrılır. Hamurun mayalanması sırasında kullanılan bakteri ise yararlı bakterilere örnektir.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
İlgili 39 soru bulundu
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Hamuru şekil verip dolaba koymadan önce olması gereken ideal hamur sıcaklığı 24-25 derecedir. Arada hamurunuzun sıcaklığını ölçerek dengeyi sağlayabilirsiniz. Hamurdaki tuz miktarı az ise mayalanma daha hızlı olur. Toz maya ilavesi de ekmek hamurunun daha hızlı mayalanmasını sağlar.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
CO2 ile hamurun kabarmasını, diğer maddeler ile de hamurun olgunlaşmasını ve aroma oluşumunu sağlayan Saccharomyces cinsine ait mikroorganizmalardır.
Sütün sıcaklığını mutlaka kontrol edin
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Fermantasyon bir diğer adıyla mayalanma olayı; bir maddenin çeşitli mantarlar, bakteriler veya bazı mikroorganizmalar ve ısı etkisiyle çürümesi olayıdır. Bu çürüme olayı maddenin kimyasal olarak çürümesi anlamındadır ve bozulma anlamına gelmemektedir. Kimyasal bozulma değişime uğramak demektir.
Ekmek yapımında kullanılan temel bileşenler esas olarak un, su, tuz ve mayadır. Temel bileşenlerin yanında üretilecek olan ekmek çeşidinin özelliğine bağlı olarak bazı yardımcı bileşenler de belirli oranlarda ekmek üretiminde kullanılır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir. Sabredin.
Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Sıvı yağ, süt gibi malzemelerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun güzel bir şekilde mayalanması için ideal olan seçimdir.
Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir. Ancak hamuru buzdolabında saklarken, kapağının sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Kullanmadan 2 saat önce oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
Fermantasyon veya halk dilinde mayalanma olarak bilinen olay; bir maddenin bakteriler, mantarlar veya bazı mikroorganizmalar yardımıyla genellikle ısı verilerek etkileşime girmesi ve kimyasal olarak çürümesi olayıdır.
Fermantasyon Formülü Nedir? Örneğin ekmek yapımında undaki şeker (glukoz) mayanın enzimleri tarafından parçalanır. Böylece etil alkol ve karbondioksit açığa çıkar. Açığa çıkan karbondioksit ekmeğin kabarmasını sağlar.
Mayalar ökaryot, tek hücreli, fungi (mantarlar) alemi içerisinde sınıflandırılan mikroorganizmalardır.
Hamurları kabartmak için kullanılan maya tek hücreli canlılar grubunda yer almaktadır. Maya "Saccharomyces Cerevisiae" kültürünün saflaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayrıca maya hücreleri oval ya da yuvarlak şekillerdedir. Mayaların boyutları ise 2- 3 mikron ile 20- 50 mikron arasında değişmektedir.
Kısa sürede etkisini gösteren kuru mayanın hamura eklenilmeden önce mutlaka su yardımı ile çözdürülmesi gerek. Ancak mayanın bozulmaması için suyunuzun ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle maya aktif hale geçerek hamurunuzu kabartmaya hazırlanmış olur.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri