Maya çalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: mayalanmayı sağlamak.
Doğrulanmış Cevap
sorunuz → Göle maya çalmak fıkrasının konusu nedir? cevabımız → "Bir umut."
"Göle maya çalmak, bir umuttur. Önümüze çıkan ve çıkacak olan engellerin her şeye rağmen aşılması gerektiğini anlatan bir haldir.
Yerden yere çalmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok hırpalamak, acınacak duruma düşürmek, zor durumlarda bırakmak.
Deyim. [1] Çok acıkmak.
İlgili 45 soru bulundu
Diken Üstünde Oturmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman diken üstünde oturmak deyimi bir yerde tedirginlik duymak ve o yerden huzursuz olmak şeklinde ifade edilir.
– Hoca Nasrettin O nüktedan cevaplarından birini daha vermiş; – Ya tutarsa… Nasrettin Hoca, bu davranışıyla yaşadığı toplumda olmadık işlerle uğraşan, boş hevesler peşinde koşan kişilere ders vermek istemiştir.
Afyonkarahisar ile Konya'nın sınırları içerisinde yer alan ve kuraklığa bağlı olarak yıllar içinde iyice küçülen Akşehir Gölü'nde, son yağışlar umut oldu. Nasreddin Hoca'nın maya çalmasıyla ünlenen Akşehir Gölü, son 15 yılda kuraklığın etkisiyle kuruma noktasına geldi.
Düdüğü çalar fıkrasının temelinde istenilen bir şeyi gerçekleştirmek için yapılması gerekeni ihmal etmemek vardır. Fıkrada anlatılana göre başkası bir şeyi istediğinde para verirken diğerleri bedavaya o şeye sahip olmaya çalışırsa bu imkansızdır. Çünkü düdüğü çalmak için bile karşılığı olan parayı vermeniz gerekir.
Hoca'nın bütün fıkraları gibi bu fıkra da çok katmanlı, çok anlamlı... Fıkranın, açık anlamı izahtan varestedir: göl, elbette bir bakraç maya ile tutmaz.
Göle maya çalmak deyiminin anlamı:
Mayalanmayı sağlamak ve Nasreddin Hoca'nın zamanında kolay yoldan köşeyi dönmek niyetiyle uygulamaya geçirip ayranı elde ettiği eylemdir.
Temsili Nasreddin Hoca, burada göle maya çalmadan önce yaptığı açıklamada, "Akşehir'den Beyşehir Gölü'nü ziyarete geldim ama gördüm ki göl kurumuş, göl diye bir şey kalmamış. İnşallah su çalacağız göle. Tutarsa kurumayacak inşallah" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Nasreddin Hoca'nın tam adının da Nasrüddin Hoca Nusrat olduğu incelemelerde ortay çıkmıştır. Bir kısmı kırık olan mezar taşı, kızı Hatun 'un mezar taşının tam olarak okunmasıyla tespit edilmiştir. Hoca'nın adına dahil olan Nusrat kızının taşında da yer alıyor.
Atasözü Parayı veren düdüğü çalar Parayı veren düdüğü çalar. [1] "Para harcadığında insan istediğini elde edebilir" anlamında bir söz.
Nasreddin Hoca'nın fıkraları birçoğumuzun çocukluğunda yer edinmiştir. Fıkra denildiğinde ilk akla gelen isim olmakla beraber, hala dillerde dolaşan birçok fıkrası vardır. Nasrettin Hoca'nın Parayı Veren Düdüğü Çalar fıkrası da onlardan bir tanesidir.
EŞEĞE NEDEN TERS BİNMİŞ
Bunu görenler yaptığı hareketin nedenini sorarlar. Hoca şöyle der: -Düşündüm taşındım, eşeğime böyle binmeye karar verdim çünkü saygısızlığı hiç sevmem. Siz önüme düşseniz, arkanızı bana dönmüş olacaksınız; usulsüzlük saygısızlık olur.
Hiç bir zaman bir şey imkansız olsa bile azimle ve sabırla o işe devam edilmelidir.
Türk halk bilgesi. Halk dilinde, duygu ve inceliği içeren, gülmece türünün öncüsü olmuştur. Sivrihisar'ın Hortu yöresinde doğdu, Akşehir'de vefat etti.
Kral, Nasreddin Hoca'yı eşek çaldığı için idama mahkûm etmiş.
Nasreddin Hoca (Osmanlıca: نصر الدین خوجه; d. 1208, Hortu – ö. 1284, Akşehir), Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.
Ana fikri insanlarin kendilerine uyan sekilde bir seyleri yanlis oldugu halde kabullenirler ve kendilerine uymayan seyleri de yok sayarlar...
Ayakları yere değmemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok sevinmek.
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
Dikiş Tutturamamak Deyiminin Anlamı (TDK)
Bir işle alakalı ne yaparsa yapsın başarı sağlayamayan kişiler için dikiş tutturamamak deyimi kullanılmaktadır.
Nasrettin Hoca, Ahi Evren'dir ve tabi Ahi Evren de Nasrettin Hoca'nın bizzat kendisidir. Bayram'ın çalışmasındaki en temel dayanak noktası Mevlana'nın "Mesnevi" eserindeki Ahi Evren düşmanlığı iddiasıdır. Mevlana'nın "Divan-ı Kebir" eseri başta olmak üzere şiddetle hücum ettiği Şeyh Nasirrüd Din ismi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri