Üzüm teveği, fasulye yaprağı, dut yaprağı, kiraz yaprağı, pancar yaprağı, fındık yaprağı (buraya kadar sayılanların yaprakları suda haşlanır), ayva yaprağından sarma yapılır. İç harçları aynı malzemeden olur.
Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir.
Körpe dut yapraklarını bu harçla sarın ve tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 2 su bardağı su koyup pişirin. Soğuk servis edin. Afiyet olsun…
Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
Yaprak sarma Tokat ve Gümüşhane yörelerine aittir.
İlgili 17 soru bulundu
Dut yaprağıyla yapılan bu sarmaların lezzetine inanamayacaksınız. O kadar güzel ve ekşili oluyorlar ki.. Tam kıvamında ve aromasıyla sizi büyüleyen zeytinyağlı sarmalar yemek istiyorsanız doğru tariftesiniz demektir. Deneyenlerin şimdiden ellerine sağlık!
Asma yaprağı seçerken açık renkli, ince, az damarlı ve yırtılmamış yaprakları tercih edebilirsiniz. Asma yaprağının boyutu orta olmalıdır. Büyük yaprakların pişmesi uzun sürerken, küçük yaprakları sarmak oldukça zordur. Seçeceğiniz asma yaprağının tüysüz olmasına da dikkat edebilirsiniz.
Kiraz yaprağı, dut yaprağı, fasulye yaprağı bunları kullanabilirsiniz.
Bu nedenle her çeşidin yaprakları sarma yapımında kullanılmamaktadır. Yaprakların ince, az tüylü ve mümkün olduğunca dilimsiz bütün şekilli olması istenirken, kalın, tüylü ve fazla dilimli yapraklar tüketiciler tarafından beğenilmemektedir.
Kükürt Noksanlığı
Noksanlığında açık yeşil yapraklar vardır. Ancak aradaki fark, sararmanın önce genç yapraklarda olmasıdır. Azotta ise sararma yaşlı yapraklarda olur. Bunun sebebi kükürdün yaşlı yapraklardan genç yapraklara taşınamamasıdır.
Tuzunu ve baharatları koyup içine bulyonumuzu da atıyoruz ve 2 kase su ekleyip hafif pişiriyoruz ve daha sonra altını kapatıp dinlendirmeye bırakıyoruz. Biraz dinlendikten sonra yapraklarımızı sarmaya başlıyoruz ve yapraklarımız bitince tenceremizi ocağa alıp sarmaların üzerine salçalı ve yağlı su yapıp gezdiriyoruz.
İncir yapraklarını az tuzlu su içinde 20dk kadar veya yumuşayıncaya kadar pişirin, daha sonra bu yaprakları sarma olarak veya ıspanağa yeşil bir alternatif olarak kullanabilirsiniz. İncir yaprağını sarma olarak kullanın. Yapraklardan sarma yapıldığında ve pişirildiğinde yemeğe harika bir Akdeniz çeşnisi katar.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
Siyah Üzüm Yaprağından Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
Pirinci ekleyip yarım su bardağı da ılık su ekleyip 10 dakika pişiriyoruz. Baharatlarını ekleyip kapağını kapatıp dinlendiriyoruz. Sarma işlemi bittikten sonra yaprakları geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
Yapraklarımızın sap kısımlarını kesip iç harcından 1 tatlı kaşığı kadar ortasına koyup ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde sarın. Tüm yaprakları sarıp,tencereye dizip biraz vişne ve zeytinyağı dökün. Suyunu ekleyip üzerine tabak kapatıp 30-40 dakika pişirin. Sarma dinlenip soğuyunca servis edin.
Osmanlı dönemine ait bir reçeteden geliştirilen vişneli yaprak sarma tarçın kokulu, bol fıstık ve üzümlü, tatlı-ekşi tatların bir arada bulunduğu bir İstanbul lezzetidir.
Kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olan asma yaprağı, Akdeniz mutfağına ait vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Genellikle konserve şeklinde bulunan bu besin, çiğ ya da taze olarak buharda pişirilerek tüketilmektedir.
Asma yaprakları, sarma için hazır hale getirmek istiyorsanız, ilk olarak tuzundan arındırmanız gerekiyor. Bu işlem için de, bir gece önceden ılık suda bekletmeniz gerekiyor. Suyu ara sıra değiştirerek yaprakların yumuşak olmasını ve tuzlarından arındırılmasını sağlayabilirsiniz.
Pirincinizin iki katına çıkacağını hayal edin ve daha minimal davranın! Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Faydaları saymakla bitmeyen dut yaprağının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketilmesi olsa da çorbalara, yemeklere katılıp üzüm yaprağı gibi sarması da yapılır. Besin değeri yüksek olan dut yaprağının faydaları şu şekilde açıklanabilir. Dut yaprağı faydaları şu şekilde sıralanabilir: Soğuk algınlığına iyi gelir.
Biz de “haydi dut yaprağından dolma yapalım” dedik ama hemen yanındaki ıhlamur ağacının yeni yeni çiçeklenmeye başladığını görünce ıhlamur yapraklarının büyüklerini de topladık. Sonra dut ve ıhlamur yapraklarını yıkayıp haşladık. Etsiz, kalın bulgurlu bir harç hazırlayıp kavurduk ve yaprakları bu harçla sardık.
En son maydanoz, defne yaprağı ve baharatları, tuzu ekleyip ve yarım limonu sıkıp kapağını kapadık ve ateşi kapayarak pirinci demlemeye bıraktık. Daha sonra dolmalarımızı doldurmaya başlayabiliriz. Tencereye dizdikten sonra dolmaların üzerini domateslerle kapayalım ki içine su girmesin.
Asma yaprağı aslen mayıs ortasından temmuza kadar uzanan zaman diliminde toplanıyor. Fakat bunun için imkanlar müsait değilse, bazı saklama yöntemlerine başvurulabilir. Bunun haricinde, zeytinyağlı ve etli sarma için farklı yaprak tercih edilmesi söz konusu.
Pişilerin ne büyük problemlerinin başında ise çok fazla yağ çekiyor oluşu ve kabarmıyor oluşu geliyor. Pişilerin kızarırken sönmemesi için hamuruna soda koymak önemli püf noktalarından biri. Bu sayede tam kıvamında pişiler yapabilirsiniz. Kek harçlarınızın içerisine 1 su bardağı kadar soda koyun.
Yaprak sarma, içinde bulunan yüksek kalorili iç nedeni ile yüksek bir kaloriye sahip olduğu için kilo aldırmaya yol açabilir. Davet ve gün sofralarının aranan yemeği olarak da bilinen zeytinyağlı yaprak sarma, pirinç ile yapıldığı zaman daha yüksek bir kaloriye sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri