Kütükte istiridye mantarı üretimi yapmak için kavak, kayın, ıhlamur veya söğüt ağacı kütükleri tercih edilmelidir. Geniş yaprakları olan tüm ağaç türleri mantar üretimi için uygundur. Ağacın odun cinsi ne kadar yumuşak olursa o kadar kolay mantar yetiştirilebilir.
İstiridye mantarı doğada kavak ağaçlarında yetişen son derece faydalı bir besin türüdür. Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir.
Kültür mantarını yetiştirilmesi için hazırlanan bu özel toprağa kültür mantarı kompostu denilir. Kültür mantarı miseli, miselyum ile aşılanan buğday tohumlarıdır. Bu tohumlar kültür mantarı toprağı üzerine ekildikten kısa bir süre sonra mantar kökü haline gelir ve bir ki hafta içinde mantarlar büyür.
Evinizde kültür mantarı yetiştirmek için ihtiyacınız olan ilk malzeme, mantar kompostudur. Mantar kompostunu evde kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır olarak satın alabilir, süreci fazlasıyla hızlandırabilir ve kolaylaştırabilirsiniz. Hazır olarak alacağınız kompostlar kuluçka dönemini tamamlamış haldedir.
Gelişim için sıcaklık 23-25 derece, nem ise %80-90 oranında olmalıdır. Bu şartların sağlanamaması veya bozulması durumunda beyaz şapkalı kültür mantarı gelişemez. Kasa sistemi, ranza sistemi veya plastik torba sistemleri ile kültür mantarı üretimi mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
Bu çalışmada internet üzerinden mantar yetiştirme kiti sipariş eden iki olgu sunulmuştur. Mantar tohumu katılmış toprak, gübre, tahıl ve bitki besleyiciler içeren bu materyal yakalandığı durumu itibarı ile mantar ekimi olduğu kabul edilse bile, mevzuatımızda böyle bir fiili cezalandıran bir hüküm bulunmamaktadır.
Mantarların ilk görülmesinden itibaren3-4 gün sonra hasat yapılabilir. 14İstiridye Mantarı Kaç Kez Hasat Edilir? Kompostun toplam ömrü 90 gündür. Bu süre zarfın 10 günlük hasatlar şeklinde 3 toplama yapılır.
Günümüzde en sevilen mantar çeşitlerinden olan ağaç yani istiridye mantarı doğada bulunduğu gibi aynı zamanda yetiştirilmektedir. Genel olarak denilebilir ki; doğada kendiliğinden ağaçta yetişen hemen hemen tüm ağaç mantarları yenilir.
II Mantarlar ılık ve karanlık or- tamları sever.
Doğal olarak yetişen mantarlar; ormanlık bölgelerde, ağaç altlarında ve ağaç kütükleri üzerinde, çayır alanlarda yılın belirli mevsimlerinde görülmektedir. Yetişme devreleri, ekolojik koşullarına bağlı olarak genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bazı serin bölgelerde, yaz aylarında görülen türler de mevcuttur.
Mantarlar açık alanlarla yetişebildiği gibi kapalı alalarda da kolaylıkla yetişebilir. Mantar üretiminde %80'i ışık almayacak bir ortamda bulunması son derece önemlidir. Nemli bölgelerde yetişebilen mantarlar fazla miktarda kuru ve nemli ortamda bulunmamalıdır. Bu şekilde mantarın küflenmesi söz konusudur.
Mantar en çok ve en iyi ormanlarda, dağlarda, kısacası doğal ortamlarında yetişir. Bunun dışında mantar yetiştiriciliği için özel kurulmuş tesislerde de üretim kalitesi oldukça yüksektir.
Mantar ekimi kompost ile birlikte yapılır. Yeteri miktarda kompostun toprağa karıştırılması ile birlikte mantar miselleri de sağlıklı bir ortamda toprakları yani doğal ortamlarına kavuşurlar. Ortalama 10 kilogram kompost içerisinde yaklaşık olarak 300 - 500 gram mantar miseli bulundurulması gerekmektedir.
Kavak mantarı, Pleurotus ostreatus, yaygın bir yenilebilen mantar türüdür. İlk kez Almanya'da I. Dünya Savaşı sırasında geçim sağlamak amacıyla ekimi yapılmıştır ve şu anda dünya çapında ticari bir besin olarak üretilmektedir.
İstiridye mantarı yetiştirilmesi oldukça kolay olan bir mantardır. Evinizin mutfağında dahi kolayca bu mantarları yetiştirebilir ve yemeklerinizde afiyetle kullanabilirsiniz.
Mantarın ortalama 20 günlük kuluçka süresi vardır. 20 gün boyunca büyüme ve olgunlaşma gerçekleşir. 20. gün sonunda yaklaşık 15 gün boyunca ürün verme dönemi açılır. Bu demek oluyor ki; istiridye mantarı ortalama 30 gün içinde yetişebilir.
Mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini sever. Havaların ısınması ile birlikte mantarlar için, bu şartlar fazlası ile sağlanmış olur. Özellikle ıslak mayo ile kalmak, mantar enfeksiyonunun en önemli nedenlerinden biridir.
28 °C'de gelişme durur ve 30 °C'de miseller ölür. Düşük sıcaklıkta, mantar misellerinin gelişmeleri yavaşlatmakla birlikte canlılık 0 °C'ye kadar sürebilir.
Mantar hastalığı genellikle kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokulara yerleşen kaşıntı , kızarıklık, sulanma ve pullanma şeklinde kendini gösteren bir enfeksiyondur.
"Toprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine - özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine - yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.
Ceviz Ağacı Mantarı : Ceviz ağaçlarında mantar hastalığı kurumaya kadar giden , ürün kalitesini oldukça düşüren ciddi bir hastalıktır. Bu konuda bugüne kadar mantar ile mücadeledeki tecrübelerimizi sizlere aktarmak istiyoruz. Önemli olan mantarı yenmesi değil ağaçlarınızın mantar olmasını engellemektir.
Kompost verimlilikleri %25–30 arasındadır. Yani 10 ton kompos an ortalama 80-90 günlük bir süreçte 2.500 kg ile 3.000 kg verim alınabilir. Hasat yapıldığı gün mantarlar paketlenerek pazara sunulmalıdır.
Kültür Mantarı Tohumu Nasıl Olur? Mantarlar çiçekli bitkiler sınıfına girmez. Bu sebeple tohumları da bulunmamaktadır. Mantar yetiştiriciliği miseller yardımı ile yapılmaktadır.
100 metrekareye kadar olan üretim alanlarında yetiştirilecek mantar 4 tona kadar çıkarken ortalama verim ise ton başına 200 kilo olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri