Zirkonyum kaplama kesinlikle daha uzun ömürlüdür demek kesinlikle doğru değildir fakat diş eti ve ağız sağlığı için çok daha uygundur. Metal desteği ile yapılan kaplamalarda diş kesimi daha fazladır. Zirkonyum kaplamalarda ise dişten daha az kayıp olur. Bu daha minimal invaziv ve sağlıklı bir sonuç sağlar.
Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemidir. Metal içermezler. Zirkonyum, özel fırınlarda oksijenle birleştirilerek zirkonya seramiğine dönüştürülür ve diş kaplama malzemesi olarak kullanılır. Avantajları bakımından son yıllarda çok tercih edilen bir yöntemdir.
Eski porselen diş kaplamalarının bazıları metal içerebilir. Bu tür kaplamalar, metal destekli porselen (MSP) olarak bilinir ve dişlerin estetik ve dayanıklılığını artırmak için kullanılır. MSP kaplamalarında, porselenin üzerine metal alt yapı eklenir ve bu alt yapı dişe daha fazla dayanıklılık kazandırır.
Metal desteksiz diş kaplama tedavisi olan zirkonyum diş kaplama tedavisinde kullanılan zirkonya maddesinin oksijenle birleştiğinde son derece sert bir hal alması zirkonyum diş kaplama tedavisinin önemli avantajlarından biridir.
İlgili 23 soru bulundu
Sert yiyeceklerden kaçınmak: Zirkonyum diş kaplamaları oldukça dayanıklı olsa da sert yiyecekler ve bazı içecekler kaplamalara zarar verebilir. Bu sebeple sert şekerlemeler ve kabuklu çerezler gibi sert yiyeceklerden ve asitli içeceklerden kaçınmanız önerilir.
Porselen Kaplama dişler tek başlarına çiğneme kuvvetlerine karşı yeterli dirence sahip olmadıkları içi metal bir altyapı desteğine ihtiyaç duyarlar. Zirkonyum kaplamaları ise kırılmalara karşı kuvvetli oldukları için herhangi bir metal desteğe ihtiyaç duymazlar.
Aklınızda ortalama bir zirkonyum diş fiyatı olsun istiyorsanız, en ucuz zirkonyum diş fiyatı 2023 yılı için 1500 TL olacaktır. Bunun üst sınırı için bir fiyat belirtmek çok doğru olmasa da 6000 TL – 7000 TL arasında olacağını söyleyebilirim.
Zirkonyum uygulaması, diş tedavisinde kullanılan oldukça avantajlı bir uygulamadır. Zirkonyum kaplama yaptıranlar bu işlem sonunda oldukça memnun kalmaktadırlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır: Zirkonyum diş kaplama, tamamen metalsiz olarak üretilmiştir ve özellikle metal alerjisi olan kişiler için uygundur.
Zirkonyum kron yapılan hastaları yeni dişleri yüksek oranda yarı saydamdır, doğal dişlerin görünüşünü ve verdiği hissi taklit ederler. Beyaz toz formunda bulunan zirkonyum kolayca şekillendirilip preslenerek doğal diş gibi görünmesi sağlanabilir.
Biouyumlu bir materyal olan zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen zirkonyum diş kaplamalar porselene göre daha dayanıklıdır. Zirkonyum diş kaplamalar ortalama 12 ila 15 yıl boyunca kullanılabilir.
Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
Zirkonyum kaplamalar malzemenin yapısı sayesinde metal alt yapılı porselen kaplamalar kadar çiğneme baskısına karşı dayanıklı, ışık geçirgenliği ile doğal diş görünümündedir. Bu nedenle zirkonyum kaplama diş tedavisi, porselen kaplama diş tedavisinden daha iyidir.
Zirkonyum dişte kırılma, zirkonyum kaplamanın düşmesi görülür mü? Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir.
Laboratuvar testi yapmadan; kaplamada kullanılan porselen veya zirkonyumun çin malı olduğu, iyi veya kötü kalitede olduğunu anlamak mümkün değildir. Klinik muayenede sadece yapılan kaplamanın teknisyen tarafından iyi hazırlanıp hazırlanmadığı ve hastanın ağzına uyum gösterip göstermediği anlaşılabilir.
Tedavi süresi yaklaşık üç dört seansta yani bir hafta gibi bir süre zarfında tamamlanmaktadır. Zirkonyum tedavisi gibi ilk önce inceltilir, ölçü alınır ve diş takılır.
Bu nedenle, zirkonyum kaplama, klasik metal destekli porselen kaplamaya göre daha maliyetlidir. Fakat porselen kaplamaya göre çok daha uzun yıllar, sorunsuz ve sağlıklı bir kullanım seçeneği sunduğundan, zirkonyum kaplamanın uzun vadede daha avantajlı olduğunu belirtmek gerekir.
Devlet hastanelerinde diş estetiği uygulamaları başlamıştır ve artık SGK zirkonyum diş kaplama tedavisini kapsamaktadır.
Zirkonyum kaplamalar da dişlere son donemde en çok uygulanan tedavilerden biridir. Bu kaplamaların koku yapması normal şartlarda görülmez. Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır.
Eğer uzun ömürlü, dayanıklılık oranı yüksek olan bir sonuç bekleniyorsa sert ve dayanıklı olan zirkonyum, implant üzerine daha doğru bir kaplama yöntemi olacaktır. Zira biyouyumluluk sayesinde implant üzerine zirkonyumun uyum sağlama süreci oldukça hızlı ve kolay olacaktır.
Gülüş tasarımında, Zirkonyum, Lamine veya E-Max rengi seçerken en çok B1 diş rengi tercih edilir.
Zirkonyum Diş Ne Zaman Oturur? Uygun dişlerin belirlenmesi ve röntgen görüntülerinin değerlendirilmesi gibi pek çok süreç dahil olmak üzere, iki hafta içinde zirkonyum kaplamalar tamamlanır.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Tedavi oldukça kısa süreceği için birkaç gün dikkat etmeniz de fayda var. Daha sonra hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Tedavi süreci 1 hafta içinde tamamlanmış olur. Zirkonyum kaplama yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yemekler de yememeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri