Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur. Motor huysuz çalışır. Silkelemeler görülebilir.
Sente ayarı bozuk olan motor düzensiz çalışır, çekişten düşer, en önemlisi yağlama zamanı değişir ve segmanlar gömlekleri aşındırıp yağ yakar ve motor 1000 km yi bulmadan rektefe ister. Arabayı kaldır çöpe at ondan sonra. Sente ayarı çok önemlidir.
Motoru senteye getirmek, birinci pistonun üst ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmak demektir. Piston bir çevrimde iki kez üst ölü noktaya çıkar, birisi sıkıştırma sonunda, diğeri egzoz zamanının sonunda. Sente durumu sıkıştırma zamanının sonundaki durumdur ve tüm supaplar kapalıdır.
Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Sentesi bozuk olan araç tekleyerek çalışır ve sürücüleri aşağıdaki maddelerle karşı karşıya bırakır. Yakıt tüketimi artar. Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur.
Egzozda patlama meydana gelebilir. Araç bir süre sonra hiç çalışmaz. Hava geri tepmesi olacağı için hava filtresi patlaması meydana gelebilir. Pistonlar zarar görebilir.
Ayarı bozulmuş supaplar motor ısınırken kararsız rölantiye neden olabiliyor. Hava ve yakıt girişindeki senkronizasyon bozularak yüksek yakıt tüketimi meydana geliyor. Ateşleme sırasında motora uygun yakıt-hava karışımı gönderilmediği için motorda tekleme ve sarsıntı görülebiliyor.
Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan (Galatasaray Lisesi tarafında) Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.
Avans tabancasının uçları doğru kutuplara bağlanır. Başlangıç avans işareti tespit edildikten sonra motor rölanti devri ile çalıştırılır fakat bu devir çok yüksek olmamalıdır. Daha sonra avans tabancasının ışığı işaret edilen bölgeye tutulur. Bu yöntem ile avans miktarı arttırılır ya da azaltılabilir.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
İşinin ehli bir ustaya gösterin sente 1 diş atlarsa motor zamanlaması değişir,durduğu yerde gaz yer fakat yüke girince balata bitmiş gibi bağırır. Sarsıntı yapar(sarsıntının başka nedenide olabilir).
Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor.
Motor için en verimli yanma; Benzin ve hava karışımının tümünün yanması ile meydana gelir. Bu verimin seviyesine ise avans ayarı denir. Silindir içerisine emilen benzin hava karışımı, buji kıvılcımı çıktığı ilk andan itibaren tükenmez. Aynı zamanda yanması uzun süreli bir eylem de değildir.
içten yanmalı motorlarda ; pistonun içine alınan yada püskürtülen hava-yakıt karışımının , silindir içinde sıkıştırma zamanını bitirip , ateşleme zamanı başlangıcında üst ölü noktada bulunduğu anda emme ve eksoz supablarının kapalı olması durumuna denir.
Otomobilde teklemelerin olması, yakıt tüketiminin artması, aracın geç çalışmaya başlaması, araç çalışırken çok fazla ses çıkarması ve performanstaki düşüş “Sübap arızası nasıl anlaşılır?” sorusunda bakılması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
özellikle yüksek devirden ani olarak gaz kesip motor emiş yaptığı sırada oluyor. motor silindirin içine hava benzin karışımını almak istiyor fakat subap sapında bulunan keceler yıpranmışsa emişin etkisiyle yağ sübapların dibinden silindire yanma odasına sızıp beyaz dumana sebep oluyor.
Aracınızı çalıştırdığınızda veya araç hareket halindeyken birbirinden tamamen bağımsız iki ayrı metalin çok hızlı bir şekilde birbirlerine vurduklarını duyuyorsanız bu durum, subap vurmasına işaret eder.
Krank sensörü veya volan sensörü motorun devir sayısını ölçmek için kullanılan elektronik bir aksamdır. Motorun devir sayısının belirlenmesi araç kullanımında hayati bir öneme sahiptir. Krank sensörünün arızalanması durumunda düzensiz vites geçişleri gibi sorunlardan dolayı motor ömrü azalabilmektedir.
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz. Krank sensöründe hata varsa motor gürültülü bir şekilde çalışır. Aynı zamanda motor yüksek devirlere çıkamaz.
Sübap ayarı soğukken değil, çok soğukken yapılır. Sabah yapılır yani. Bu durum da çok önemlidir zira bahsettiğin gibi metal genleşmesi, motor sıcakken yaşanır ve sübap ayarı nanometrelerle ölçüldüğü için, kontak kapatıldığından 2-3 saat sonra bile bu ayar tam tutmaabilir.
26.07.2013, 08:20. sente atlayan aracın motoru rölantide düzensiz çalışır ve çekişten düşer özellikle ilk kalkışlarda.
Çok yakar dengesiz çalışır, çekmez, rölantide stop eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri